Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Omplacering i Hylte väcker ont blod

En omplacering i Hyltebruk vållar irritation mellan det lokala facket och Pappers centralt.
– Jag är fruktansvärt besviken på förbundet, mer än företaget, säger avdelningens ordförande Anders Lönnberg.

Orsaken är att Pappers valt att inte driva omplaceringen till Arbetsdomstolen. Än mindre backa upp medlemmen ekonomiskt, när denne nu driver fallet vidare i tingsrätten.

Vad det handlar om är en manlig truckförare som i två arbetsledares närhet kört på en pelare på bruket.

Mannen, som varit anställd på det halländska bruket sedan 1986 och kört truck sedan 1995, omplacerades till ett ”nybörjarjobb” på pappersmaskinen till lägre lön.

– Företaget hänvisade till kollektivavtalet, och menade att om man varit vårdslös, så gick det att göra så, säger Anders Lönnberg.

Genom omplaceringen tappade mannen 2 250 kronor i månaden eller 27 000 kronor om året.

Anders Lönnberg menar att det inte handlar om någon vårdslöshet över huvud taget.

– Pelarna ser ut som om bävrar varit där och gnagt, säger han och menar att alla som kör truck på företaget vet att sånt här händer.

– Därför köpte vi inte företagets omplacering.

De lokala förhandlingarna gav inget och efter centrala förhandlingar beslöt Pappers förhandlare att inte driva frågan vidare till Arbetsdomstolen.

I detta läge beslöt avdelningen att gå in och stötta mannens stämning av företaget i tingsrätten.

– Vi har beslutat oss för att garantera 500 000 kronor. Det är inte säkert att det räcker med det, men ska vi använda våra pengar till något, är det till att visa våra medlemmar att de inte står ensamma när sånt här inträffar.

Anders Lönnberg beskriver den omplacerade truckföraren som en av de allra duktigaste på bruket.

– Jag har till och med hört en arbetsledare säga ”att om alla kört som NN hade truckförarna bara behövt vara hälften så många”.

Anders Lönnberg pekar på att den omplacerade alltid fått toppomdömen utifrån de individuella lönekriterierna.

Det som ligger truckföraren i fatet är att han för sex år sedan varnades för att ha kört med en last framför sig som skymde sikten.

– Men efter det har han inte haft några anmärkningar på sitt sätt att sköta jobbet.

Anders Lönnberg berättar att facket i Hylte – efter de avslutade centrala förhandlingarna – gick in med en begäran om att förbundet skulle garantera de 500 000 kronorna för att driva frågan vidare i tingsrätten.

– Vi gav Pappers styrelse en möjlighet att rädda ansiktet.

Några pengar från förbundet blev det dock inte.

– Jag kan förstå avdelningens besvikelse, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Han menar att förbundets ledning gjort en bedömning utifrån de lokala och centrala förhandlingarna och den rådgivning man fått från LO-TCO Rättsskydd.

– Vi såg det inte som troligt att vi skulle kunna vinna den här tvisten och i förlängningen såg vi heller ingen anledning till att slösa med våra medel.

Truckföraren har nu, med stöd från avdelningen i Hylte, stämt Stora Enso Hylte AB för brott mot både kollektivavtalet och medbestämmandelagen och begär ett skadestånd på 170 000 kronor och ersättning för skillnaden i månadslön.

Går det vägen i tingsrätten?

– Jag tror det, säger Anders Lönnberg, om han inte nu råkar ut för några juridiska spetsfundigheter.

Läs mer:


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

GS-facket stäms för lönetvist

Kan en person som har jobbat för Skogsstyrelsen i sju år räknas som oerfaren? Det anser Skogsstyrelsen som vill sätta lönen 5 000 kronor lägre än vad facket anser är rätt. Nu vill myndigheten pröva frågan i domstol.

1

Stämning IF Metall

Sa nej till övertid – fick sparken

2

Företag stäms för avskedande

Arbetsdomstolen”Jag hoppas det blir krig och att ni alla dör”, sa en anställd på företaget Trelleborg. Sedan fick han sparken. Fel menar IF Metall som nu stämmer bolaget inför Arbetsdomstolen.

Vad är egentligen en OpO?

FilmStrejk, medling, avtal. Så får du grepp om avtalsrörelsen – på två minuter.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Sänkta löner ger inte fler jobb

KRÖNIKADe talar om lägstalöner, bidrag och att inskränka strejkrätten. Dom är sig lika, högern.

1

Läget på pappersbruken

Framtidstro på bruken

2016"En bättre utveckling än vad jag trodde för ett par år sedan", säger Pappers förbunds­ekonom Christer Larsson om läget inom den svenska massa- och pappersindustrin.

Bernt blev omkörd efter regelkrock

De fick sina uppsägningar samtidigt, men Bernt Karlsson hade längre uppsägningstid. Då hamnar kollegan Mikael Andersson före i återanställningskön.

"Ett sätt att försöka försvaga Pappers centralt"

PAPPERSArbetsgivarna vill göra stora ingrepp runt lokalavtalen i årets avtalsrörelse.

Alger

Bäckhammar tror på en grön framtid

MiljöteknikPå Bäckhammars bruk växer tar alger i tio barnpooler hand om fabrikens utsläpp och koldioxid. Bra för miljön, och de skördade algerna kan bli bränsle.

Madde modellerar i massa

DA möterMadde Rumberg är processteknikern som just fått Pappers kulturstipendium och som drömmer om att en dag helt kunna försörja sig som konstnär.

Pappers lönekonferens

Här finslipas avtalskraven

AVTAL 2016Pappers har vaskat fram vilka krav som viktigast i avtalsrörelsen. Men om medlemmarna får bestämma är det en fråga som överglänser alla andra: Arbetstidskontot.

1

Madde modellerar i massa

KulturstipendiatProcessteknikern Madde Rumberg på Södra Cell i Mörrum får 15 000 kronor av Pappers som årets kulturstipendiat för medlemmar.

Dags att mobilisera för en dräglig pension

KrönikaKrönika, Matts Jutterström.

3

DA granskar Arbetstidskontot

Foto: David Lundmark

Kontot fullt av ledighet

PusslandeBägge jobbar ständigt skift, det är fullt blås där hemma med två små barn och massor av aktiviteter. För Camilla Johansson och Kim Fridén är arbetstidskontot ett sätt att få ihop livet.

Andreas är 24 år och har jobbat i mekverkstaden på SCA Munksund i fem år. Emanuel är 21 och har ett par år som fast anställd. Foto: Anders Westergren

Pension, tid eller pengar – det är frågan

Hotat valAtt få välja mellan tid, pengar och pension är populärt bland pappersarbetarna men nu hotas valfriheten.

Foto: TT

Från omstritt påhitt till ett älskat konto

I backspegelnProtester och avhopp. Det var stor dramatik när arbetstidskontot infördes i 1998 års avtalsrörelse.

Nordea: "Inga pengar har flyttats"

Pappers fonderade medel på 945 miljoner kronor förvaltas inte alls via Luxemburg, utan förändringarna som gjorts är bara administrativa, enligt Nordea.

Rätt att neka uppsagda OB-tillägg

AD-domTvåskiftarna fick jobba dagtid under uppsägningstiden och missade därmed OB-tillägget. Fel, tyckte IF Metall, men nu har företaget fått rätt i Arbetsdomstolen.

1

Förlikning mellan Pappers och Holmen Paper

Pappers och Holmen Paper har nått en förlikning i fallet med de 23 anställda som velat få sin uppsägning prövad i arbetsdomstolen. – Vi accepterar förlikningen, men är inte nöjda med att frågan lämnas oprövad säger Brukets avdelningsordförande Alexandar Srndovic.

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Jan-Henrik Sandberg lämnar över till Matts Jutterström. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Sandberg: "En rejäl anspänning"

Pappers kongressJan-Henrik Sandberg är samlad i nederlagets stund. – Men lite bitter är jag, det vore löjligt att påstå något annat.

Det är dags att mobilisera

Sommaren har gått in på upploppet. Det blir en spännande höst, för nu är det dags för spurten! Det är förstås spurten inför valdagen jag tänker på. Efter åtta år av borgerlig politik är det nu hög tid att byta till en mer löntagarvänlig politik under socialdemokratisk ledning.

Redan innan Arbetsdomstolen kom med sin dom hade Johan fått nytt jobb som tekniker.  Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

”Tragiskt hur de håller på”

När Johans visstidsanställning som mekaniker tog slut hade han rätt till ett nytt jobb på bruket. Men i stället anställde Stora Enso Kvarnsveden sju personer med högskoleutbildning till de lediga operatörstjänsterna. – Det känns som att de tycker att mekanikerna duger till skitgörat, men inget mer, säger han.

Bemanningsföretag på Scania stäms på 15 miljoner

StämningIF Metall stämmer nu bemanningsföretaget Randstad på nära 15 miljoner kronor för lönedumpning. Stämningen handlar om att Randstads anställda på Scania inte får den produktionsbonus på cirka 1 000 kronor i månaden som Scanias anställda får.

Tufft att få ner de gröna på jorden

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Dags att staka ut förbundets framtid

Först av allt en påminnelse: Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Valet är lika viktigt som de som hålls i höst. Skynda dig! Sista dagen att rösta är 25 maj.

Almanackan påminner om viktiga datum

Det milda vårljuset är här. Jag ser det när jag tittar ut genom tågfönstret. På åkrarna står stora flockar av tranor, uppblandade med en och annan svan.

”Det händer att de inte får någon lön alls”

Trygga anställningar, bra arbetsmiljö och goda villkor är saker som vi jobbar för i Pappers. För att kunna teckna avtal om detta behöver vi en motpart.

När facket tog strid fick GS medlem fast jobb

Under totalt 17 år hade en medlem GS många säsongsanställningar vid en plantskola. Efter att facket drivit frågan till Arbetsdomstolen fick hon fast jobb.

IF Metall drar tillbaka stämning mot Ålö Cylinder

KorttidsarbeteIF Metall drar tillbaka stämningen mot Ålö Cylinder i Arbetsdomstolen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.