Industriarbetarnas tidning

Jobbfrågor skiljelinje i EU-parlamentet

6 maj, 2009

Skrivet av

I arbetsmarknadspolitiken blir partiernas ideologiska skillnader tydliga. Det visar Dagens Arbetes granskning av ett antal arbetsmarknadsärenden i EU. Frågor som är viktiga för LO får stöd från vänster, men möter motstånd från höger.

Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Dagens Arbete har gått igenom ett antal arbetsmarknadspolitiska frågor som varit aktuella i EU under den senaste mandatperiodens fem år. Här syns skillnaden mellan höger och vänster i parlamentet.

I arbetsmarknadspolitiken krockar ideologierna. Arbetstagarnas rättigheter ställs mot EU:s fördragsfästa fyra friheter – fri rörlighet för kapital, varor, tjänster och människor. Den inre marknaden är en av EU:s grundläggande målsättningar. Hinder i form av byråkrati, gränser och lagstiftning är i regel förbjudna.

LO och Europafacket (EFS) är anhängare till en inre marknad, men de anser att arbetstagarna måste skyddas när människor och företag kan röra sig fritt inom EU. De har fått gehör för sina åsikter.

Frågor som till exempel företagsråd, arbetstid och bemanningsföretag har lyfts upp på EU-nivå. EU har delvis fått en gemensam lagstiftning på arbetsmarknadsområdet.

När parlamentet arbetar med och röstar om dessa frågor märks de ideologiska skillnaderna mellan partierna. Är lagarna hinder mot fri rörlighet eller ett nödvändigt skydd? Ska varje land själv bestämma, eller ska besluten tas på EU-nivå?

I de frågor som DA har tittat på har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i stort sett röstat på samma sätt, i linje med LO:s åsikt att regler behövs på EU-nivå för att skydda arbetstagarna.

Allianspartierna (FP, M, C, KD) röstar tvärtemot i de flesta frågorna eller lägger ner sina röster. Junilistan röstar oftast som partierna till vänster, medan Feministiskt Initiativ inte varit närvarande vid någon av dessa omröstningar. Här ser du hur de de svenska parlamentarikerna röstade.

Dagens Arbete har också jämfört hur de olika partiernas toppkandidater ställer sig till några av LO:s krav inför valet till Europaparlamentet. Även här märks en skillnad mellan höger och vänster. Vi lät dessutom partiernas kandidater lista vilka frågor som är viktigast inom EU. Svaren kan du läsa här.

FAKTA/partigrupper i EU

I EU-parlamentet finns inga fasta partiblock. Partigrupper till höger, mitten och vänster kan alla samarbeta kors och tvärs över gränserna i olika frågor.

Enskilda parlamentariker har inte lika stor press på sig (som i Sveriges riksdag) att följa sin partigrupps åsikt i en fråga, utan kan rösta annorlunda om han eller hon vill det.

Det stora politiska arbetet äger inte rum vid omröstningen i parlamentet. Det sker innan dess, när förslagen från kommissionen ska mötas av motförslag från parlamentet.

Under arbetet med dessa motförslag kompromissar ofta partigrupperna. De ger och tar för att få igenom vad som är viktigast för partigruppen.

När motförslagen väl läggs fram för omröstning i parlamentet är det därför inte ovanligt att, till exempel, Socialdemokrater och Moderater röstar lika.

Läs hela reportaget här.

Du kanske också vill läsa…

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vår tids viktiga fråga – klimatomställningen – och blev pressad på frågan huruvida Miljöpartiet är för […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Oro när facket förhandlar om turordning

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

”Gör det dyrare att visstidsanställa”

”Gör det dyrare att visstidsanställa”

Det bör vara dyrare för arbetsgivare att visstidsanställa, kompetensutveckling ska gynnas och anställningstryggheten bör öka för dem som arbetar länge på korta tidsbegränsade jobb. Det föreslår Anders Wallner som utrett ett mer hållbart arbetsliv.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Intet nytt, allting nytt

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

LEDARE Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom Svenskt näringslivs och PTK:s las-uppgörelse. Nu påbörjas arbetet med att förändra arbetsrätten.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.