Industriarbetarnas tidning

Ännu oklart om Saabs ägare

12 juni, 2009

Skrivet av

DA-ANALYS: Media-Sverige lanserar skånska sportbilstillverkaren Koenigsegg som ny ägare av Saab Automobile. Men det kan lika gärna bli någon av de två andra slutintressenterna. Förhandlingarna med alla tre fortsätter nämligen.

En icke-bekräftad nyhet i SVT:s Rapport fick media att rusa åt samma håll. Saab Automobile skulle åter få en svensk ägare, den här gången med norskt kapital i botten.

Nu vänds det och vrids det på Koenigsegg som om affären vore klar. I Trollhättan är man sedan länge, länge luttrade över medias snabba ryck när det gäller nya ägare. Minnesgoda Trollhättebor kommer säkert ihåg en Expressen-löpsedel från 1991: ”I dag köper Fiat Saab”.

Visst kan det i slutändan bli Koenigsegg i allians med norska finansiärer som ny ägare.

Men det kan lika gärna bli någon av de två andra intressenter som är med på slutspurten: mångmiljardären Ira Rennerts Renco Group vars dotterbolag AM General tillverkar militärfordonen Humvee – eller den grupp av investerare från delstaten Wyoming som samlats i Merbanco.

Oavsett vem som tar över väntar ett komplicerat samarbete med General Motors. Av det enkla skälet att Saab för många år framöver är djupt integrerad med det som en gång var GM Europa. En mängd samarbetsavtal mellan den nye ägaren och GM måste till innan en affär är klar. GM kan bli kvar som minoritetsägare i Saab ett antal år framöver precis som i nya Opel.

Vad som komplicerar bilden är de skulder på 10 miljarder kronor som Saab har till GM. Tidigare har GM sagt sig villig att skriva av skulderna. Men det var då det. GM är inte längre herre i eget hus. Där bestämmer numera den amerikanska konkursdomaren. Hur han ser på Saabs skuld vet ingen. Det kan mycket väl bli en kalldusch för den nye Saab-ägaren.

En annan osäkerhetsfaktor är Opels nye ägare. GM har tidigare lovat flytta produktionsteknik från Rüsselsheim till Trollhättan så att den svenska fabriken ska kunna tillverka den nya Saab 9-5:an. Men vad säger Opels nya ägare om det? 9-5:an kommer nämligen att konkurrera med en ny Opel Insignia.

Hittills har det ansetts vara klart att den kanadensiska underleverantörsjätten Magna, i allians med ryska banker, tar över Opel. Men inget är klart än. Överenskommelsen är bara preliminär.

Och den framstod som ännu mer preliminär i går. Vid en presskonferens i Berlin sa tyske finansministern Karl-Theodor zu Guttenberg och brittiske handelsministern Peter Mandelson att man fortsatte samtalen med andra investerare än Magna. De nämnde själva kinesiska Beijing Automotive Industry Holding Corp. Och de nämnde att även Fiat ännu inte släppt intresset för Opel.

Turerna är många och ryktena ännu fler. Ännu återstår många förhandlingsrundor innan Saab Automobile fått en ny ägare.

Läs Dagens Arbetes reportage om Koenigsegg, De gör världens snabbaste bil.

Du kanske också vill läsa…

Analys: GM vill inte sälja Saab

DA-ANALYS: General Motors vill inte sälja Saab. Det är den enda rimliga slutsatsen av de gångna dagarnas utspel. Saab förvägras chansen till nystart. På fredag kan allt vara över. Först beskedet om likvidation i fredags – ett långfinger i luften åt dem som vill köpa Saab. Sedan uppgifterna i lördags om verktygen till nya 9-5:an, […]

Saab-affären klar?

Koenigsegg och GM är nu överens om att Koenigsegg köper Saab, enligt flera samstämmiga pressuppgifter på tisdagen. Men ännu återstår en hel del innan hela affären kan sägas vara i hamn. Bland annat finns det fortfarande frågetecken kring finansieringen. Augie Fabela, styrelseordförande i Koenigsegg Group, bekräftar för Dagens Industri, att det finns ett bindande avtal […]

Likvidator för Saab utses

Saab-såpan fortsätter med avveckling som mål. Likvidator ska utses. Men på måndag drar produktionen igång av 9-3 och 9-5 efter ombyggnad av produktionsutrustningen. Något nytt besked som pekar på en vändning för Saab i Trollhättan kom alltså inte efter dagens styrelsemöte vid Saab i Trollhättan. GM-ledningen har hela tiden hävdat att avvecklingsbeslutet gäller till dess […]

Amerikansk rätt avgör Saabs öde

I dag ansöker Saab-ägaren General Motors om konkurs. En av världshistoriens största – och kanske krångligaste – konkurser. Dagens Arbete reder ut de vanligaste frågorna. Vad innebär det att GM går till konkursdomstolen? Att GM begär att företaget ska skyddas mot de som har fordringar på bolaget. Samtidigt utses en konkursförvaltare som ska rekonstruera GM. […]

Förlängd tidsfrist för Spyker

Spyker säger sig ha fått förlängd tidsfrist av General Motors till den 7 januari. Den holländska sportbilstillverkaren lade ett nytt bud på Saab straxt före jul. Detta efter att GM sagt nej till Spykers första bud och därefter annonserat Saabs nedläggning. Hittills har inte GM sagt något om det förnyade budet. Men nu skriver Spykers […]

Massprotest mot GM

Det var tjockt med folk vid Saabs huvudport i dag, då alla anställda lade ner sitt arbete för att visa General Motors att man inte tål vad som helst. Facken har skickat ett brev till GM-ledningen med uppmaningen att sälja Saab. När lunchrasten var över på Saab i Trollhättan i dag drog inte produktionen i […]

Analys: All press på GM

DA-ANALYS: Fram till måndag klockan 23 svensk tid riktas allt fokus på General Motors i Detroit. Duger Spykers nya bud – eller föredrar GM att lägga ner Saab? På söndagseftermiddagen tog Saab-affären en ny oväntad vändning. Ett pressmeddelande från Spyker Cars i Holland förändrade plötsligt läget för den dödsdömda Trollhättefabriken och Saab. Spyker sade sig […]

Maud Olofsson: Otroligt tråkigt för alla som kämpat hårt

Ett mycket överraskande och mycket beklagligt beslut, sa näringsminster Maud Olofsson idag på presskonferensen i Trollhättan. – Otroligt tråkigt för alla på Saab som kämpat hårt. – Ingen skugga ska falla på de anställda. GM har fattat sitt beslut på sina grunder. Maud Olofsson försäkrade att regeringen varit ”involverad i den här processen från början” […]

GM:s engagemang var aldrig helhjärtat

DA-ANALYS Som de kämpat under alla år under alla rykten och spekulationer. Medan ägarna visat halvhjärtat engagemang har Saabs fortlevnad vilat i händerna på dess anställda. Till julen 2009 fick de beskedet de fruktat i så många år: nedläggning. Halmstrået Spyker Cars var inte mer än ett halmstrå. De penningstarka magnaterna från ryska bankpalats och […]

GM sägs nobba bud på Saab

Det finns två köpare till Saab Automobile. Men General Motors nobbar dem bägge. Budgivarna har för dåliga finanser, enligt amerikanska uppgifter. Detta enligt den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg News som citerar källor med insyn i förhandlingarna. Det ena budet kommer från den holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars. Det andra budet härrör från amerikanska Merbanco som tidigare åkt […]

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.