Industriarbetarnas tidning

Ännu oklart om Saabs ägare

12 juni, 2009

Skrivet av

DA-ANALYS: Media-Sverige lanserar skånska sportbilstillverkaren Koenigsegg som ny ägare av Saab Automobile. Men det kan lika gärna bli någon av de två andra slutintressenterna. Förhandlingarna med alla tre fortsätter nämligen.

En icke-bekräftad nyhet i SVT:s Rapport fick media att rusa åt samma håll. Saab Automobile skulle åter få en svensk ägare, den här gången med norskt kapital i botten.

Nu vänds det och vrids det på Koenigsegg som om affären vore klar. I Trollhättan är man sedan länge, länge luttrade över medias snabba ryck när det gäller nya ägare. Minnesgoda Trollhättebor kommer säkert ihåg en Expressen-löpsedel från 1991: ”I dag köper Fiat Saab”.

Visst kan det i slutändan bli Koenigsegg i allians med norska finansiärer som ny ägare.

Men det kan lika gärna bli någon av de två andra intressenter som är med på slutspurten: mångmiljardären Ira Rennerts Renco Group vars dotterbolag AM General tillverkar militärfordonen Humvee – eller den grupp av investerare från delstaten Wyoming som samlats i Merbanco.

Oavsett vem som tar över väntar ett komplicerat samarbete med General Motors. Av det enkla skälet att Saab för många år framöver är djupt integrerad med det som en gång var GM Europa. En mängd samarbetsavtal mellan den nye ägaren och GM måste till innan en affär är klar. GM kan bli kvar som minoritetsägare i Saab ett antal år framöver precis som i nya Opel.

Vad som komplicerar bilden är de skulder på 10 miljarder kronor som Saab har till GM. Tidigare har GM sagt sig villig att skriva av skulderna. Men det var då det. GM är inte längre herre i eget hus. Där bestämmer numera den amerikanska konkursdomaren. Hur han ser på Saabs skuld vet ingen. Det kan mycket väl bli en kalldusch för den nye Saab-ägaren.

En annan osäkerhetsfaktor är Opels nye ägare. GM har tidigare lovat flytta produktionsteknik från Rüsselsheim till Trollhättan så att den svenska fabriken ska kunna tillverka den nya Saab 9-5:an. Men vad säger Opels nya ägare om det? 9-5:an kommer nämligen att konkurrera med en ny Opel Insignia.

Hittills har det ansetts vara klart att den kanadensiska underleverantörsjätten Magna, i allians med ryska banker, tar över Opel. Men inget är klart än. Överenskommelsen är bara preliminär.

Och den framstod som ännu mer preliminär i går. Vid en presskonferens i Berlin sa tyske finansministern Karl-Theodor zu Guttenberg och brittiske handelsministern Peter Mandelson att man fortsatte samtalen med andra investerare än Magna. De nämnde själva kinesiska Beijing Automotive Industry Holding Corp. Och de nämnde att även Fiat ännu inte släppt intresset för Opel.

Turerna är många och ryktena ännu fler. Ännu återstår många förhandlingsrundor innan Saab Automobile fått en ny ägare.

Läs Dagens Arbetes reportage om Koenigsegg, De gör världens snabbaste bil.

Du kanske också vill läsa…

Analys: GM vill inte sälja Saab

DA-ANALYS: General Motors vill inte sälja Saab. Det är den enda rimliga slutsatsen av de gångna dagarnas utspel. Saab förvägras chansen till nystart. På fredag kan allt vara över. Först beskedet om likvidation i fredags – ett långfinger i luften åt dem som vill köpa Saab. Sedan uppgifterna i lördags om verktygen till nya 9-5:an, […]

Saab-affären klar?

Koenigsegg och GM är nu överens om att Koenigsegg köper Saab, enligt flera samstämmiga pressuppgifter på tisdagen. Men ännu återstår en hel del innan hela affären kan sägas vara i hamn. Bland annat finns det fortfarande frågetecken kring finansieringen. Augie Fabela, styrelseordförande i Koenigsegg Group, bekräftar för Dagens Industri, att det finns ett bindande avtal […]

Likvidator för Saab utses

Saab-såpan fortsätter med avveckling som mål. Likvidator ska utses. Men på måndag drar produktionen igång av 9-3 och 9-5 efter ombyggnad av produktionsutrustningen. Något nytt besked som pekar på en vändning för Saab i Trollhättan kom alltså inte efter dagens styrelsemöte vid Saab i Trollhättan. GM-ledningen har hela tiden hävdat att avvecklingsbeslutet gäller till dess […]

Amerikansk rätt avgör Saabs öde

I dag ansöker Saab-ägaren General Motors om konkurs. En av världshistoriens största – och kanske krångligaste – konkurser. Dagens Arbete reder ut de vanligaste frågorna. Vad innebär det att GM går till konkursdomstolen? Att GM begär att företaget ska skyddas mot de som har fordringar på bolaget. Samtidigt utses en konkursförvaltare som ska rekonstruera GM. […]

Förlängd tidsfrist för Spyker

Spyker säger sig ha fått förlängd tidsfrist av General Motors till den 7 januari. Den holländska sportbilstillverkaren lade ett nytt bud på Saab straxt före jul. Detta efter att GM sagt nej till Spykers första bud och därefter annonserat Saabs nedläggning. Hittills har inte GM sagt något om det förnyade budet. Men nu skriver Spykers […]

Massprotest mot GM

Det var tjockt med folk vid Saabs huvudport i dag, då alla anställda lade ner sitt arbete för att visa General Motors att man inte tål vad som helst. Facken har skickat ett brev till GM-ledningen med uppmaningen att sälja Saab. När lunchrasten var över på Saab i Trollhättan i dag drog inte produktionen i […]

Analys: All press på GM

DA-ANALYS: Fram till måndag klockan 23 svensk tid riktas allt fokus på General Motors i Detroit. Duger Spykers nya bud – eller föredrar GM att lägga ner Saab? På söndagseftermiddagen tog Saab-affären en ny oväntad vändning. Ett pressmeddelande från Spyker Cars i Holland förändrade plötsligt läget för den dödsdömda Trollhättefabriken och Saab. Spyker sade sig […]

Maud Olofsson: Otroligt tråkigt för alla som kämpat hårt

Ett mycket överraskande och mycket beklagligt beslut, sa näringsminster Maud Olofsson idag på presskonferensen i Trollhättan. – Otroligt tråkigt för alla på Saab som kämpat hårt. – Ingen skugga ska falla på de anställda. GM har fattat sitt beslut på sina grunder. Maud Olofsson försäkrade att regeringen varit ”involverad i den här processen från början” […]

GM:s engagemang var aldrig helhjärtat

DA-ANALYS Som de kämpat under alla år under alla rykten och spekulationer. Medan ägarna visat halvhjärtat engagemang har Saabs fortlevnad vilat i händerna på dess anställda. Till julen 2009 fick de beskedet de fruktat i så många år: nedläggning. Halmstrået Spyker Cars var inte mer än ett halmstrå. De penningstarka magnaterna från ryska bankpalats och […]

GM sägs nobba bud på Saab

Det finns två köpare till Saab Automobile. Men General Motors nobbar dem bägge. Budgivarna har för dåliga finanser, enligt amerikanska uppgifter. Detta enligt den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg News som citerar källor med insyn i förhandlingarna. Det ena budet kommer från den holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars. Det andra budet härrör från amerikanska Merbanco som tidigare åkt […]

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen