Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Facklig moteld om arbetsmiljön

Svenskt Näringsliv vill försvaga det fackliga inflytandet i arbetsmiljöarbetet och lägga större ansvar på arbetstagarna.
– Helst vill de väl att facket helt ska kopplas bort, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Det är i en debattartikel i Dagens Nyheter (DN Debatt måndag 22 juni), undertecknad av LO:s vice ordförande och fjorton förbundsordföranden, som facket går till hårt motangrepp på Svenskt Näringsliv.

Efter strejkrätten, Las och krav på lönestopp i nästa avtalsrörelse, är det nu dags för arbetsmiljölagstiftningen, konstaterar facken.

Enligt förbunden vill Svenskt Näringsliv bland annat minska straffsanktioner och minska fackens inflytande över vem som ska vara skyddsombud. I dag är det facken som själva utser skyddsombud.

– Vi är tvungna att anlägga lite moteld, konstaterar Jan-Henrik Sandberg.

Från facklig sida slås fast att arbetsmiljöerna inte blir bättre av att mer ansvar läggs på arbetstagarna eller att fackets möjligheter att påverka och förhandla försvagas.

”Genom att konsekvent nagga de fackliga rättigheterna i kanten rikskerar vi nu att få en öppen konfrontation på arbetsmarknaden. Det är ingenting som står på den fackliga önskelistan. Däremot är vi beredda att försvara oss mot att vi ständigt och jämt får utstå näringslivets allt grövre attacker”, heter det i DN.

I artikeln tar LO-förbunden upp en rad förslag som skulle leda till ett mer hälsosamt och utvecklande arbetsliv.

Är det verkligen så här illa?

– Det verkar som så, säger Jan-Henrik Sandberg. Vi ser inga tecken i vår bransch att arbetsmiljöarbetet skulle vara ifrågasatt. Men Svenskt Näringsliv är ute efter en förändring.

Nyligen frikändes ett skyddsombud i Umeå från ansvar i en rasolycka. Men att ens åtal väcktes tycks förebåda hårdare tider?

– Jag tror att åtalet var ett tecken i tiden. Det finns krafter som vill undergräva skyddsombudens ställning.

Läs hela debattartikeln här.

Läs mer:


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Sist in först ut – regel som lätt rundas

Koll påTrogen tjänst är inget givet skydd vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Det finns stora möjligheter till undantag. DA reder ut vad som gäller.

3

Bernt blev omkörd efter regelkrock

De fick sina uppsägningar samtidigt, men Bernt Karlsson hade längre uppsägningstid. Då hamnar kollegan Mikael Andersson före i återanställningskön.

Stopp för oändlig visstid

Nu ska det bli slut med långvarig stapling av korta anställningar. Riksdagen röstade under onsdagen ja till regeringens förslag om en skärpning av LAS.

Industrin och integrationen

Flest utlandsfödda i låglöneyrken

Nästan hälften av medlemmarna i förbund som organiserar låglönebranscher är födda utomlands.

Rätt att neka uppsagda OB-tillägg

AD-domTvåskiftarna fick jobba dagtid under uppsägningstiden och missade därmed OB-tillägget. Fel, tyckte IF Metall, men nu har företaget fått rätt i Arbetsdomstolen.

1
Sommarjobbsfälla

Så slipper du gå i sommarjobbsfällan

EkonomiNu under våren är det många unga som vill skaffa sig sitt allra första sommarjobb. Annika Creutzer ger råd om vad som är viktigt att tänka på.

Tio dagar från ett fast jobb

Louise Karlgren drömmer om att kunna planera sitt liv. Men hon är en av förlorarna i kampen mot bemanningsföretag på Fiskeby bruk.

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Pappers Kongress

Foto: Ebba Olsson Wikdahl

"Konkurrens om arbetskraften, inte om jobben"

Pappers kongress 2014LO:s ordförande sjöng industrins lov inför Pappers kongress. Ett populärt grepp av Karl-Petter Torwaldsson.

Det är dags att mobilisera

Sommaren har gått in på upploppet. Det blir en spännande höst, för nu är det dags för spurten! Det är förstås spurten inför valdagen jag tänker på. Efter åtta år av borgerlig politik är det nu hög tid att byta till en mer löntagarvänlig politik under socialdemokratisk ledning.

Tufft att få ner de gröna på jorden

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Dags att staka ut förbundets framtid

Först av allt en påminnelse: Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Valet är lika viktigt som de som hålls i höst. Skynda dig! Sista dagen att rösta är 25 maj.

Bedrövligt, Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs nya VD, Carola Lemne, har presenterat sig för omvärlden. I en stort uppslagen artikel på DN debatt påstår hon att Socialdemokraterna och LO vill bromsa invandringen. Det är förstås nonsens.

Almanackan påminner om viktiga datum

Det milda vårljuset är här. Jag ser det när jag tittar ut genom tågfönstret. På åkrarna står stora flockar av tranor, uppblandade med en och annan svan.

”Det händer att de inte får någon lön alls”

Trygga anställningar, bra arbetsmiljö och goda villkor är saker som vi jobbar för i Pappers. För att kunna teckna avtal om detta behöver vi en motpart.

LO: Brett stöd för samverkan

Allt färre LO-medlemmar röstar med Socialdemokraterna. Men fackets samverkan med partiet står orubbad. Av din fackavgift går cirka 50 öre i månaden till Socialdemokraterna.

GS kritiserar studie om arbetskraftsinvandring

Problemen med arbetskraftsinvandring är inte särskilt omfattande. Den slutsatsen drar Svenskt Näringsliv efter att de gjort en pilotstudie i bärplockar- och skogs- och lantbruksbranschen.– Studien är undermålig, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

IF Metall bäst på jämställdhet

RapportJämställdheten är fortfarande dålig hos LO-förbunden. Trots tydliga mål sitter flest män på inflytelserika poster. Men IF Metall sticker ut som ett positivt exempel i den undersökning som LO låtit göra.

Arbetsgivarens dagdrömmar får styra

Den här krönikan skriver jag på förmiddagen fredagen den 30 augusti. Det är ännu skön sommar, men den senaste veckan har bjudit på händelser som inte är så värst angenäma.

Femte jobbskatteavdraget delar facket

Femte jobbskatteavdraget delar arbetarrörelsen. GS-fackets ordförande PO Sjöö tycker att det bör rivas upp om socialdemokraterna vinner valet. Men IF Metall går på samma linje som S-ledningen.

Föräldrar ska inte bestämma själva

Varför tjänar kvinnor mindre än män? Från arbetsgivarorganisationernas företrädare (de flesta av dem män, förstås) sägs det att kvinnor väljer mindre kvalificerade jobb.

LO kritiserar EU-förslag om arbetsmiljöregler

LO, TCO och Saco är mycket oroade över EU-kommissionens förslag på att minska regelbördan för små och medelstora företag. I ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt kräver fackförbunden att regeringen säger nej till förslaget, som väntas tas upp under Europeiska rådets möte idag och imorgon.

DA:s chefredaktör kritisk till LO:s medieplan

Satsa på fackförbundspressen i stället för lycksökare i opinionsbranschen. Det menar Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson i ett hårt angrepp på LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i dagens Expressen.

Låg inflation räddade lönerna

Oro efter varsel på Assa Abloy

Låsjätten Assa Abloy ska spara. 19 enheter ska stängas eller omstruktureras. Hur många som omfattas i Sverige eller vilka enheter som drabbas är oklart.

Förtroendevalda får utbildning mot rasism

Alla förtroendevalda inom LO ska få en utbildning i samarbete med den antirasistiska stiftelsen Expo, som en del av LO:s satsning mot rasism. Utbildningarna väntas starta i vår.

LO vill ha hundralapp i jämställdhetspott

AVTAL 2011Minst 860 kronor mer i månaden plus en hundralapp extra i jämställdhetspott. Jämställdhetspotten ska gå till dem som jobbar på avtalsområden där snittlönen är mindre än 22 400 kronor.

”Man begär för mycket av industriarbetarna ”

AVTAL 2011Gärna extra pengar till andra grupper, men inte hur mycket som helst.

”Ingen respekt för fattade beslut ”

AVTAL 2011Balansen mellan löneökningar och extra jämställdhetspott blir allt för skev. Så förklarar GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö sitt nej till en hundralapp extra för de lågavlönade.

Svårt enas om låglönepott

AVTAL 2011Det lutar åt att LO-förbundens avtalssekreterare får ägna helgen åt möten. Jämställdhetspottens storlek och utformning är en fråga som hela tiden skjutits framåt. På måndag ska siffrorna presenteras.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.