Industriarbetarnas tidning

Nya protester mot Sahlin och Lundby-Wedin

10 september, 2009

Skrivet av

Nästa vecka intar Septemberalliansen Sergels torg i Stockholm.
– Jag kommer återigen kräva Mona Sahlins och Wanja Lundby-Wedins avgång, säger Pappers lokale ordförande på ABB Figeholm, Dennis Bäckman (bilden).

Alliansen är ett nätverk av lokala fack, diverse vänstergrupperingar och aktiva ”mot utförsäljning av hyresbostäder, privatiseringar och avveckling av kommunala skolor.”

– Vi hoppas samla mellan 10-15 000 personer, säger Dennis Bäckman, som blir en av talarna.

Dennis Bäckman figurerade flitigt i media under våren. Först tog han initiativ till ett upprop mot att inga eftergifter skulle göras i strejkrätten i förhandlingarna runt ett nytt huvudavtal mellan LO och Svenskt Näringsliv.

Senare krävde han också den socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlins och LO-ordförande Wanja Lundby-Wedins avgång.

Och nu är det dags igen.

Tisdag den 15 september klockan 17.00 på Sergels torg äntrar Dennis Bäckman talarstolen för att ”ta strid mot fegheten”.

Enligt honom måste Mona Sahlin bort.

– Hon har inte förtroende ens i den egna organisationen, säger han. Sen ska vi gå ut och försöka värva röster i valrörelsen. Det är inte trovärdigt. Ska vi vinna nästa val måste hon bort.

Och kritiken mot LO håller i sig.

– Där händer det ingenting. Det räcker inte att skriva debattartiklar i någon Stockholmstidning och föra en debatt som går över huvudet på alla medlemmar.

Dennis Bäckman vill ha hårdare tag.

– Försämrar man a-kassan eller sjukförsäkringen ska LO kontra med att ”Det tolererar vi inte. På måndag kommer inte våra medlemmar till jobbet!”

– Och jag har inte läst någonstans att S tar strid för Las. Det är moderaterna som gör det och det är skrattretande.

Det finns enligt Dennis Bäckman en stor frustration över att man har ”ett parti som inte lyssnar och fackliga företrädare som inte står upp”.

– Det måste bli lite mera brinn och glöd och vi måste återta det arbetarparti vi skapade en gång i tiden.

Du kanske också vill läsa…

Med öga för skavanker

Med öga för skavanker

Klockan är 08.07 på ABB i Figeholm.

Pappers varslar om strejk i Figeholm

Pappers varslar om total arbetsnedläggelse i Figeholm. Detta som ett svar på arbetsgivarnas försök till lönedumpning. – Dagens förhandlingar om ett företagsavtal för våra medlemmar har varit resultatlösa, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson. Beskedet kommer inte som någon överraskning. Konflikthotet har vilat tungt över dagens möte, där syftet varit att ta fram ett nytt avtal […]

”Jag umgås inte med direktörer”

LO-basen Wanja Lundby-Wedin ställde sig positiv till kravet på landsomfattande protester under sitt möte med Dennis Bäckman, Pappers ordförande i Figeholm.– Jag ska ta upp frågan med styrelsen, säger hon. Dennis Bäckman hade kommit till Stockholm för att möta LO:s ordförande med anledning av det upprop han startat och hittills fått ett 40-tal förtroendevalda i […]

Figeholm går mot strömmen

ABB varslar 266 anställda om uppsägning runt om i landet på grund av konjunkturläget. Men det finns undantag inom koncernen.– Vi går som tåget, säger Dennis Bäckman, Pappers ordförande på ABB Figeholm, där man i stället nyanställer. Varslen inom ABB rör Process Automation, Robotics och Service. Fyrtiofem av de varslade är arbetare, resten tjänstemän. I […]

ABB får böta nära halv miljon för skadad hand

Hans hand skadades allvarligt i sågen på ABB i Figeholm. Företaget hade slarvat med säkerheten på punkt efter punkt. Nu ska ABB betala böter på 450 000 kronor. Allt gick fel en morgon på ABB i Figeholm för tre år sedan. Den i dag 27-årige mannen fick order från sin arbetsledare att han skulle jobba […]

Världsledande 83-åring

Världsledande 83-åring

På ABB Figeholm har det tillverkats presspan till transformatorer i över 80 år. DA besöker bruket strax norr om Oskarshamn.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.