Industriarbetarnas tidning

ABB får böta nära halv miljon för skadad hand

9 februari, 2011

Skrivet av TOOMAS LAAGUS

Hans hand skadades allvarligt i sågen på ABB i Figeholm. Företaget hade slarvat med säkerheten på punkt efter punkt. Nu ska ABB betala böter på 450 000 kronor.

Allt gick fel en morgon på ABB i Figeholm för tre år sedan. Den i dag 27-årige mannen fick order från sin arbetsledare att han skulle jobba vid en såg som han aldrig använt tidigare. En stund senare hade han skadat sin hand allvarligt. Höger hand gick in i sågklingan, lillfingret sågades av och han fick allvarliga skador på fingrarna och handen.

Nu har en åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål utfärdat en företagsbot för arbetsmiljöbrott till ABB på 450 000 kronor. Företaget har godkänt boten, som ska betalas till staten.

När olyckan skedde saknades skydd till sågen och kammaråklagare Kennert Andersson räknar upp flera andra säkerhetsbrister i sitt beslut.

– Jag pekar ut tre befattningshavare på ABB som ansvariga, säger han.

En utredning som ABB gjort efter olyckan visar att det fanns brister i säkerhetsarbetet.

– Vi hade en plan för vårt säkerhetsarbete när det här hände. Vi borde givetvis ha börjat tidigare och gjort mer, säger Ulrika Järvholm, inköps- och kvalitetschef med ansvar för arbetsmiljöfrågor på ABB i Figeholm.

Efter olyckan har företaget sett över sitt arbete med arbetsmiljöfrågor.

– Vi prioriterade upp de här frågorna och fortsatte med den plan vi hade, säger Ulrika Järvholm.

Avdelningsordförande på Pappers, Dennis Bäckman, håller med om att mycket har hänt när det gäller arbetsmiljöfrågor.

– Vi har gått från stenåldern in i framtiden. Det är bara synd att en sådan här sak ska skulle hända för att alla skulle vakna till liv, säger han.

Dennis Bäckman menar att även facket har brustit i ansvaret för arbetet med arbetsmiljöarbetet.

– Vi har naturligtvis del i det här. Vi hade inte varit tillräckligt vakna med vårt arbete med skyddsombuden.

Sedan olyckan har medvetenheten om säkerhetsarbetet ökat bland de anställda. Flera nya skyddsombud har utbildats och numera finns ett skyddsombud per skift.

Dennis Bäckman är kritisk mot att det tagit så lång tid innan åklagaren fattat beslut om olyckan för tre år sedan.

– Jag tycker det är anskrämligt att rättväsendet tar så lång tid på sig innan allt är utrett. Det är alldeles för långa handläggningstider för arbetsmiljöbrott.

Du kanske också vill läsa…

Fullt fokus på lim

Fullt fokus på lim

Klockan är 11.25 på Figeholms bruk.

Viskningar väckte hans dröm till liv

Viskningar väckte hans dröm till liv

För tio år sedan bestämde sig Rainer Paakkinen för att teckna varje dag. Han skulle göra fina färgkartor och naturtrogna bilder. Men det flippade ur redan efter några dagar.

Därför är de så nöjda på Figeholm

Därför är de så nöjda på Figeholm

En förtroendevald ska informera, vara synlig och stå på sig gentemot arbetsgivaren. Och bäst på det är man i avdelning 86 Figeholm, visar en medlemsundersökning som Pappers låtit göra.

Med öga för skavanker

Med öga för skavanker

Klockan är 08.07 på ABB i Figeholm.

Nya protester mot Sahlin och Lundby-Wedin

Nästa vecka intar Septemberalliansen Sergels torg i Stockholm. – Jag kommer återigen kräva Mona Sahlins och Wanja Lundby-Wedins avgång, säger Pappers lokale ordförande på ABB Figeholm, Dennis Bäckman (bilden). Alliansen är ett nätverk av lokala fack, diverse vänstergrupperingar och aktiva ”mot utförsäljning av hyresbostäder, privatiseringar och avveckling av kommunala skolor.” – Vi hoppas samla mellan […]

Pappers varslar om strejk i Figeholm

Pappers varslar om total arbetsnedläggelse i Figeholm. Detta som ett svar på arbetsgivarnas försök till lönedumpning. – Dagens förhandlingar om ett företagsavtal för våra medlemmar har varit resultatlösa, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson. Beskedet kommer inte som någon överraskning. Konflikthotet har vilat tungt över dagens möte, där syftet varit att ta fram ett nytt avtal […]

”Jag umgås inte med direktörer”

LO-basen Wanja Lundby-Wedin ställde sig positiv till kravet på landsomfattande protester under sitt möte med Dennis Bäckman, Pappers ordförande i Figeholm. – Jag ska ta upp frågan med styrelsen, säger hon. Dennis Bäckman hade kommit till Stockholm för att möta LO:s ordförande med anledning av det upprop han startat och hittills fått ett 40-tal förtroendevalda […]

Figeholm går mot strömmen

ABB varslar 266 anställda om uppsägning runt om i landet på grund av konjunkturläget. Men det finns undantag inom koncernen.– Vi går som tåget, säger Dennis Bäckman, Pappers ordförande på ABB Figeholm, där man i stället nyanställer. Varslen inom ABB rör Process Automation, Robotics och Service. Fyrtiofem av de varslade är arbetare, resten tjänstemän. I […]

Världsledande 83-åring

Världsledande 83-åring

På ABB Figeholm har det tillverkats presspan till transformatorer i över 80 år. DA besöker bruket strax norr om Oskarshamn.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?