Industriarbetarnas tidning

Därför är de så nöjda på Figeholm

27 juni, 2022

Skrivet av

En förtroendevald ska informera, vara synlig och stå på sig gentemot arbetsgivaren. Och bäst på det är man i avdelning 86 Figeholm, visar en medlemsundersökning som Pappers låtit göra.

Pappers medlemmar är relativt nöjda med hur deras förtroendevalda utför sina fackliga uppdrag, åtminstone generellt sett. Nöjdare än i många andra LO-förbund.

Men på lokal nivå – från Nymölla i söder till Kalix i norr – är skillnaderna stora. Så stora att man kan tro att det rör sig om ”flera olika förbund i samma förbund”, som undersökningsföretaget Novus kommenterar läget i en rapport.

Kort sagt: Vissa avdelningar är bra, andra mindre bra. Dessutom tycks medlemmarna vara mer nöjda och belåtna med vad och hur facket gör på de mindre avdelningarna, med max hundra medlemmar, än på de större.

Som på Hitachi Energy i småländska Figeholm, till exempel. Tidigare ABB. Där har avdelning 86 knappa femtiotalet kollektivanslutna, och de är Pappers sammantaget mest nöjda medlemmar visar undersökningen.

Dennis Bäckman och operatören Genc Kuqi samtalar med varandra i pappersmaskinens manöverrum. Foto: Anita Szava

Och anledningen till att de är det beror till stor del på dess ordförande. Åtminstone om man frågar ordföranden själv, 55-åriga Dennis Bäckman.

Han skrattar.

– Jag vet att det låter jättedumt, men jag vet också att jag är en person som är väldigt orädd, att jag genom åren haft många konflikter med arbetsgivaren och att jag alltid har stått upp för våra medlemmar.

– Dessutom är jag synlig och tillgänglig på ett sätt som många andra inte är. Varje dag som jag är ”hemma”, här på jobbet, äter jag till exempel frukost med medlemmarna, lunchar med dem, lyssnar på dem, informerar dem hela tiden om vad som är på gång.

Stämmer det? Delar medlemmarna den beskrivningen som Dennis Bäckman ger av sig själv? Och att det är huvudorsaken till att avdelning 86 toppar nöjdhetslistan?

Kanske. Det tiotal män och kvinnor som vi på måfå pratar med tycks i varje fall uppskatta honom, om det råder inget tvivel.

– Dennis är Dennis. Han ställer alltid upp och jobbar för vårt bästa hela tiden. Med både löner, arbetsmiljö och annat. Informerar oss om nya avtal och så.

Ja, han är verkligen skitbra! säger Madelene Henriksson som jobbat på fabriken sedan slutet av 1990-talet, lika länge som Dennis Bäckman har varit förtroendevald.

De anställdas löner har ökat på senare år, visar Dagens Arbetes senaste lönegenomgång. Och arbetsmiljön har också blivit mycket bättre. Om det enbart är Dennis Bäckmans förtjänst ska dock lämnas osagt, då det sitter fem andra i 86:ans styrelse. Men många menar alltså att han är engagerad, tillgänglig och pratar med medlemmarna om än det ena än det andra så ofta han kan – och det uppskattas.

Madelene Henriksson har arbetat på bruket sedan 2008. Foto: Anita Szava

Tryggheten är den främsta anledningen till varför man en gång gick med i Pappers. Det svarade 44 procent av de tillfrågade i Novus undersökning, och så svarar även merparten vi pratar med i Figeholm.

Som Urban Peterson, till exempel, som står intill en robot med svingande armar och kontrollerar att smuts och märken inte har fastnat på arken som nyss tillverkats.

– Ja, det är tryggheten som är viktigast för mig, säger han. Att ha någon att vända sig till om man behöver hjälp i olika frågor eller om något händer. Det kan handla om försäkringar, löner, arbetsmiljö, allt möjligt.

Hitachi Energy är ett storbolag som arbetar med elektrifieringen av bland annat industrisektorn och som sysselsätter omkring 36 000 personer i 90 olika länder. En bransch som går finfint nu när energiproduktionen ska göras grönare. Särskilt i tider av lågkonjunktur eftersom länder som Sverige och andra då ofta passar på att satsa på infrastruktur av olika slag – elnät, järnvägar och så vidare.

Operatören och Figeholmsbon Nina Willinder jobbade länge inom vården, men sadlade om för fem år sedan och började tillverka presspan i stället. ”Det är en trygghet att vara med i facket, och tack och lov känner jag mig också väldigt trygg här. Arbetsmiljön är bra, lönen okej och … ja, jag trivs. Och Dennis är ju jättedriven.” Foto: Anita Szava

Och här, i lilla Figeholm, strax norr om Oskarshamn, med drygt ett åttiotal på avlöningslistan, tillverkar man sedan länge sådant som används som isolation till transformatorer, så kallat presspan. Alltså ark i olika mått och vikt och som görs av ypperligt ren gran- och tallmassa från Vallvik.

Figeholm utgör med andra ord en viktig liten kugge i ett större maskineri, vars orderböcker nu gynnas av den pågående omställningen till el. Vilket märks även på golvet. I våras nyanställdes fem personer samtidigt som man gick upp i femskift.

Foto: Anita Szava

Man skulle vara med i facket, så var det bara.

Nicklas Svensson, anställd.

Bruket grundades 1931 och tillverkade ett tag även konkretare ting som tändsticksaskar och unica-boxar, något som svartvita foton på några gamla föremål i företagets showroom påminner om.

Och där på en vägg: En arbetare fotograferad vid ett gammalt kvarnhjul under 1950-talet någon gång. ”Adén Svensson. Malning i kolargång.”

Vad Adén Svensson tyckte om sitt jobb och varför han gick med i facket kan vi inte fråga honom, men vi kan ju alltid fråga hans sonson, Nicklas Svensson, som skrev in sig som medlem samma dag som han började här – i september 1998.

– Det gjorde jag för trygghetens skull. Eller, ja, för mig vad det en självklarhet. Man skulle vara med i facket, så var det bara. Båda mina föräldrar jobbade här då, och även min syster, som på den tiden även var avdelningsordförande.

Nicklas Svensson är en av de nästan 4 000 pappersarbetare som svarade på medlemsundersökningen.

– Jag minns när jag fyllde i den och jag minns att jag inte blev ett dugg förvånad när jag hörde om
resultatet. För jag tycker verkligen att vi har det riktigt bra här. Även om det förstås finns saker som behöver förbättras, men så är det ju överallt, säger han.

Medlemsundersökningen

3 957 medlemmar i Pappers svarade på undersökningen, vilket motsvarar 41 procent av alla tillfrågade. Undersökningen gjordes av Novus på uppdrag av Pappers under hösten 2021.

Viktigaste frågorna för pappers medlemmar

  1. Löneutvecklingen.
  2. Anställningstryggheten.
  3. Pensionen.
  4. Arbetsmiljön.

Trygghet är den vanligaste anledningen till varför man gick med i facket. Därefter kommer a-kassan och försäkringarna.

Det lokala arbetet

37 procentär nöjda med de förtroendevalda.
22 procent är missnöjda.
28 procent är varken eller.

De fem bästa avdelningarna

  1. Avd 86 Figeholm.
  2. Avd 74 Jönköping.
  3. Avd 68 Hallstavik.
  4. Avd 4 Fors.
  5. Avd 37 Piteå.

De fem sämsta avdelningarna?

Det vill förbundet inte uppge. Rapporten är för internt bruk och används nu för att göra Pappers bättre på såväl lokal som nationell nivå. Exempelvis har varje avdelning fått en Excel-fil där det framgår vad de är bra respektive dåliga på. Tanken är att en likadan undersökning ska göras igen inom snar framtid, för att se om förbättringar har skett.

22 procent …

… av Pappers samtliga medlemmar är missnöjda med de lokalt förtroende-
valda. Missnöjet bottnar främst i förtroendefrågor rörande förhandlingar och synlighet på
arbetsplatsen.

83 procent …

… av medlemmarna tycker att facket ska stärkas i framtiden. Endast 2 procent tycker att
facket ska försvagas.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Fullt fokus på lim

Fullt fokus på lim

Klockan är 11.25 på Figeholms bruk.

Med öga för skavanker

Med öga för skavanker

Klockan är 08.07 på ABB i Figeholm.

Den som inte rör sig sjunker

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

De flesta av Pappers avdelningar krymper

De flesta av Pappers avdelningar krymper

Organisationsgraden är fortfarande hög, men Pappers gick back med ett par hundra medlemmar under 2020. Nu planerar förbundet riktade insatser där de tappat mest.

Pappers unga tar oss framåt

Pappers unga tar oss framåt

Vi måste alla se till att våra unga arbetskamrater får ta plats, att de engagerar sig – och inspirerar oss, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Mångfaldens motsats är enfald

Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson

Fackklubb lägger ner i protest

Fackklubb lägger ner i protest

Facket på Hitachi ABB Power Grids i Landskrona ger upp. De lägger ner klubben. Anledningen är att de känner sig trakasserade och motarbetade av företaget.

Färre industri­arbetare med i facket

För tredje året i rad minskar andelen industriarbetare som vill vara med i facket. Det visar en ny rapport gjord av tankesmedjan Arena Idé.

Vad kan ni göra bättre?

Vad kan ni göra bättre?

20-årsfirande DA låter företrädare för våra tre ägare reflektera bakåt och önska framåt.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.