Industriarbetarnas tidning

Därför är de så nöjda på Figeholm

27 juni, 2022

Skrivet av

En förtroendevald ska informera, vara synlig och stå på sig gentemot arbetsgivaren. Och bäst på det är man i avdelning 86 Figeholm, visar en medlemsundersökning som Pappers låtit göra.

Pappers medlemmar är relativt nöjda med hur deras förtroendevalda utför sina fackliga uppdrag, åtminstone generellt sett. Nöjdare än i många andra LO-förbund.

Men på lokal nivå – från Nymölla i söder till Kalix i norr – är skillnaderna stora. Så stora att man kan tro att det rör sig om ”flera olika förbund i samma förbund”, som undersökningsföretaget Novus kommenterar läget i en rapport.

Kort sagt: Vissa avdelningar är bra, andra mindre bra. Dessutom tycks medlemmarna vara mer nöjda och belåtna med vad och hur facket gör på de mindre avdelningarna, med max hundra medlemmar, än på de större.

Som på Hitachi Energy i småländska Figeholm, till exempel. Tidigare ABB. Där har avdelning 86 knappa femtiotalet kollektivanslutna, och de är Pappers sammantaget mest nöjda medlemmar visar undersökningen.

Dennis Bäckman och operatören Genc Kuqi samtalar med varandra i pappersmaskinens manöverrum. Foto: Anita Szava

Och anledningen till att de är det beror till stor del på dess ordförande. Åtminstone om man frågar ordföranden själv, 55-åriga Dennis Bäckman.

Han skrattar.

– Jag vet att det låter jättedumt, men jag vet också att jag är en person som är väldigt orädd, att jag genom åren haft många konflikter med arbetsgivaren och att jag alltid har stått upp för våra medlemmar.

– Dessutom är jag synlig och tillgänglig på ett sätt som många andra inte är. Varje dag som jag är ”hemma”, här på jobbet, äter jag till exempel frukost med medlemmarna, lunchar med dem, lyssnar på dem, informerar dem hela tiden om vad som är på gång.

Stämmer det? Delar medlemmarna den beskrivningen som Dennis Bäckman ger av sig själv? Och att det är huvudorsaken till att avdelning 86 toppar nöjdhetslistan?

Kanske. Det tiotal män och kvinnor som vi på måfå pratar med tycks i varje fall uppskatta honom, om det råder inget tvivel.

– Dennis är Dennis. Han ställer alltid upp och jobbar för vårt bästa hela tiden. Med både löner, arbetsmiljö och annat. Informerar oss om nya avtal och så.

Ja, han är verkligen skitbra! säger Madelene Henriksson som jobbat på fabriken sedan slutet av 1990-talet, lika länge som Dennis Bäckman har varit förtroendevald.

De anställdas löner har ökat på senare år, visar Dagens Arbetes senaste lönegenomgång. Och arbetsmiljön har också blivit mycket bättre. Om det enbart är Dennis Bäckmans förtjänst ska dock lämnas osagt, då det sitter fem andra i 86:ans styrelse. Men många menar alltså att han är engagerad, tillgänglig och pratar med medlemmarna om än det ena än det andra så ofta han kan – och det uppskattas.

Madelene Henriksson har arbetat på bruket sedan 2008. Foto: Anita Szava

Tryggheten är den främsta anledningen till varför man en gång gick med i Pappers. Det svarade 44 procent av de tillfrågade i Novus undersökning, och så svarar även merparten vi pratar med i Figeholm.

Som Urban Peterson, till exempel, som står intill en robot med svingande armar och kontrollerar att smuts och märken inte har fastnat på arken som nyss tillverkats.

– Ja, det är tryggheten som är viktigast för mig, säger han. Att ha någon att vända sig till om man behöver hjälp i olika frågor eller om något händer. Det kan handla om försäkringar, löner, arbetsmiljö, allt möjligt.

Hitachi Energy är ett storbolag som arbetar med elektrifieringen av bland annat industrisektorn och som sysselsätter omkring 36 000 personer i 90 olika länder. En bransch som går finfint nu när energiproduktionen ska göras grönare. Särskilt i tider av lågkonjunktur eftersom länder som Sverige och andra då ofta passar på att satsa på infrastruktur av olika slag – elnät, järnvägar och så vidare.

Operatören och Figeholmsbon Nina Willinder jobbade länge inom vården, men sadlade om för fem år sedan och började tillverka presspan i stället. ”Det är en trygghet att vara med i facket, och tack och lov känner jag mig också väldigt trygg här. Arbetsmiljön är bra, lönen okej och … ja, jag trivs. Och Dennis är ju jättedriven.” Foto: Anita Szava

Och här, i lilla Figeholm, strax norr om Oskarshamn, med drygt ett åttiotal på avlöningslistan, tillverkar man sedan länge sådant som används som isolation till transformatorer, så kallat presspan. Alltså ark i olika mått och vikt och som görs av ypperligt ren gran- och tallmassa från Vallvik.

Figeholm utgör med andra ord en viktig liten kugge i ett större maskineri, vars orderböcker nu gynnas av den pågående omställningen till el. Vilket märks även på golvet. I våras nyanställdes fem personer samtidigt som man gick upp i femskift.

Foto: Anita Szava

Man skulle vara med i facket, så var det bara.

Nicklas Svensson, anställd.

Bruket grundades 1931 och tillverkade ett tag även konkretare ting som tändsticksaskar och unica-boxar, något som svartvita foton på några gamla föremål i företagets showroom påminner om.

Och där på en vägg: En arbetare fotograferad vid ett gammalt kvarnhjul under 1950-talet någon gång. ”Adén Svensson. Malning i kolargång.”

Vad Adén Svensson tyckte om sitt jobb och varför han gick med i facket kan vi inte fråga honom, men vi kan ju alltid fråga hans sonson, Nicklas Svensson, som skrev in sig som medlem samma dag som han började här – i september 1998.

– Det gjorde jag för trygghetens skull. Eller, ja, för mig vad det en självklarhet. Man skulle vara med i facket, så var det bara. Båda mina föräldrar jobbade här då, och även min syster, som på den tiden även var avdelningsordförande.

Nicklas Svensson är en av de nästan 4 000 pappersarbetare som svarade på medlemsundersökningen.

– Jag minns när jag fyllde i den och jag minns att jag inte blev ett dugg förvånad när jag hörde om
resultatet. För jag tycker verkligen att vi har det riktigt bra här. Även om det förstås finns saker som behöver förbättras, men så är det ju överallt, säger han.

Medlemsundersökningen

3 957 medlemmar i Pappers svarade på undersökningen, vilket motsvarar 41 procent av alla tillfrågade. Undersökningen gjordes av Novus på uppdrag av Pappers under hösten 2021.

Viktigaste frågorna för pappers medlemmar

  1. Löneutvecklingen.
  2. Anställningstryggheten.
  3. Pensionen.
  4. Arbetsmiljön.

Trygghet är den vanligaste anledningen till varför man gick med i facket. Därefter kommer a-kassan och försäkringarna.

Det lokala arbetet

37 procentär nöjda med de förtroendevalda.
22 procent är missnöjda.
28 procent är varken eller.

De fem bästa avdelningarna

  1. Avd 86 Figeholm.
  2. Avd 74 Jönköping.
  3. Avd 68 Hallstavik.
  4. Avd 4 Fors.
  5. Avd 37 Piteå.

De fem sämsta avdelningarna?

Det vill förbundet inte uppge. Rapporten är för internt bruk och används nu för att göra Pappers bättre på såväl lokal som nationell nivå. Exempelvis har varje avdelning fått en Excel-fil där det framgår vad de är bra respektive dåliga på. Tanken är att en likadan undersökning ska göras igen inom snar framtid, för att se om förbättringar har skett.

22 procent …

… av Pappers samtliga medlemmar är missnöjda med de lokalt förtroende-
valda. Missnöjet bottnar främst i förtroendefrågor rörande förhandlingar och synlighet på
arbetsplatsen.

83 procent …

… av medlemmarna tycker att facket ska stärkas i framtiden. Endast 2 procent tycker att
facket ska försvagas.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Fullt fokus på lim

Fullt fokus på lim

Klockan är 11.25 på Figeholms bruk.

Med öga för skavanker

Med öga för skavanker

Klockan är 08.07 på ABB i Figeholm.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Många ser inte vad som gjorts genom åren”

”Många ser inte vad som gjorts genom åren”

Det är inte bara inom Pappers som allt fler ifrågasätter fackets nytta. Så vad har facket egentligen åstadkommit och varför är det värt att betala avgiften?

Pappers tappar medlemmar

Pappers tappar medlemmar

Pappers företrädare: Ett fackligt medlemstapp kan snabbt omsättas i minskad facklig styrka.

Därför väljer han bort facket – just nu

Därför väljer han bort facket – just nu

Alla är inte med i facket. August Wieser till exempel, en av DA:s mest omskrivna pappersarbetare någonsin. Men nu överväger han att bli det – om några år.

Traditionell trygghet är trendigt

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Tillsammans gör vi en stor insats

Du som är med i facket gör en viktig insats för hela samhället. Berätta det – och bjud in dina arbetskamrater som ännu inte är med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.