Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Sahlins jobbtal inledde s-kongressen

– Vi får aldrig mer förlora initiativet i jobbfrågan. Vi viker aldrig en tum från kravet om arbete åt alla. För just nu leds Sverige av en arbetslöshetsallians.

Men de orden inledde partiordföranden Mona Sahlin socialdemokraternas partikongress på Älvsjömässan i Stockholm.

Inför de 350 ombuden (170 kvinnor och 180 män) från landets 26 partidistrikt öppnade Mona Sahlin den så kallade ”Jobbkongressen” med ett häftigt angrepp på den moderatledde regeringen, som, enligt Sahlin, står passiv inför den omfattande arbetslösheten:

– Dom lovade att minska utanförskapet. Men under deras regeringstid har 100 000 jobb försvunnit, allt medan regeringen tittar på, rycker på axlarna och säger att den inget kan göra.

– Valrörelsens huvudkonflikt handlar om de ökande klyftorna mellan anställda och arbetslösa, mellan löntagare och pensionärer, mellan män och kvinnor och mellan friska och sjuka, sa Mona Sahlin.

Socialdemokraternas partiledare angrep också regeringen för att den enbart prioriterar sänkta skatter:

– Varje krona i sänkt skatt innebär en krona mindre till välfärden. Välfärden är skattesänkningarnas pris och i moderaternas Sverige växer nu ett nytt sorteringssamhälle fram.

– Vi socialdemokrater har alltid hatat klassamhället och det måste vi fortsätta att göra. Kring detta och kring det viktiga och vackra ordet solidaritet kommer nästa års valkamp att stå, sa Sahlin.

Hon fick vid partikongressens inledning också eldunderstöd från sin norske vän och kollega, Jens Stoltenberg, statsministern som vunnit två stortingsval i rad:

– Kampen för jobben och mot arbetslösheten förde oss till en ny valseger i Norge för en dryg månad sedan. Gemenskap och solidaritet är gamla socialdemokratiska hedersbegrepp, men lika aktuella och viktiga även i ett modernt samhälle, sa Stoltenberg.

Läs mer:

HANS LARSSON

Läs mer från Dagens Arbete:

Industrin och integrationen

Vägen till jobbet

Två behov ska mötas. En industri som har svårt att hitta yrkeskunnig arbetskraft – och nyanlända som inte får jobb trots erfarenhet. Det talas om snabbspår och validering. Hur går det egentligen till att kliva över tröskeln till det svenska arbetslivet?

Where are we now?

LedareWhere are we now, sjöng David Bowie i en av sina vackraste låtar. Många undrar nog detsamma i politiken i dag. De rödgröna måste berätta vart vi är på väg. Måtte årets första partiledardebatt präglas av politisk fantasi istället för av panik.

2

Skymning över Sverige

Löfvens och Romsons presskonferens var det yttersta beviset på att EU har havererat. Det finns varken någon europeisk eller nordisk solidaritet längre. Alla tänker på sitt, gränserna stängs och protektionismen segrar. Det är djupt illavarslande. För flyktingarna är det en katastrof.

8

Handelsavtal TTIP

Cecilia Malmström. Foto: TT

"Här är 31 miljoner skäl att handla mer"

Debatt/TTIP"Jag kommer att fortsätta debattera med dem som i svepande ordalag hävdar att handelsavtalen skulle försämra våra matstandarder, hota vår europeiska livsstil och montera ner demokratin. Inget av detta är sant."

5

Den bortprioriterade godstrafiken

Kaos på järnvägen hotar jobben

DA reder utStrul med järnvägen kostar miljarder varje år. Industrin måste ständigt parera för störningar. Dagens Arbete och Sekotidningen har tagit reda på vad som krävs för att rädda transporterna.

Satsningen som sköts upp

Löftet om upprustning drogs tillbaka. Industrin drabbas av extra kostnader och förseningar. I slutändan kan det handla om arbetstillfällen.

Käbbelstämpeln måste tvättas bort

Anders FerbeJag undrar vad medlemmarna tyckte om valrörelsen, och tänker på en sjukskriven bilmekaniker i Trollhättan, en arbetslös tjej i Vara och en sliten gruvarbetare i Kiruna. ”Käbbel” tror jag de skulle säga …

Foto: HENRIK MONTGOMERY

"Dags att flytta norrut"

JobbprognosSvårt att få tag på folk. Det är ett större problem inom gruvnäringen i dag än arbetslösa bergarbetare. Det visar Arbetsförmedlingens prognos som publicerades i dag. - Vi har flyttat söderut i alla år, nu är det dags för de andra att flytta norrut, säger Jan Thelin som är fackordförande för gruvarbetarna i Kiruna.

EU-valet avgör Europas framtid

Om tre månader är det EU-val. 400 miljoner rötberättigade européer går till valurnorna i maj för att utse ledamöter i Europaparlamentet. Tyvärr brukar valdeltagandet bli lågt, också i Sverige.

"Kan innebära konflikter med S"

LO:s valplattformEuropa ska bli rödare och Sverige byta regering. Det är målen när LO för första gången går ut med egen valplattorm.

Handels: Det får aldrig bli en sammanblandning

Handels är ett av de förbund som inte längre ger bidrag till Socialdemokraterna. I många år har förbundet gett sex kronor per år och medlem till partiet. Nu öppnar de i stället upp för nya sätt att påverka politiken.

LO: Brett stöd för samverkan

Allt färre LO-medlemmar röstar med Socialdemokraterna. Men fackets samverkan med partiet står orubbad. Av din fackavgift går cirka 50 öre i månaden till Socialdemokraterna.

Redovisa bidragen till partierna

I måndags släppte EU-kommissionär Cecilia Malmström en antikorruptionsrapport. I jämförelse med många andra europeiska länder ligger Sverige trots senare års mutskandaler ganska bra till. Vi har tack och lov ingen utbredd korruptionskultur i detta land.

"Regeringen är för passiv"

IF Metall kritiserar regeringen för passivitet. ”Man kan inte bara vänta och se. Det är dags att agera för att få in Antonov som delägare i Saab”, säger förbundsordförande Stefan Löfven.

Den ryske finansmannen Vladimir Antonov är fortfarande intresserad av att köpa in sig i Saab – men regeringens besked dröjer. Foto: SCANPIX

Vladimir Antonov fortsatt intresserad

Den ryske finansmannen Antonov är fortfarande intresserad av att gå in som delägare i Saab. Det uppger hans svenske talesman.

93 procent av kongressombuden stöder S

IF METALLS KONGRESSFackets samarbete med Socialdemokraterna är en ständigt omdiskuterad fråga. Så också vid IF Metalls kongress nyligen. Och skillnaden i åsikter är stor mellan ombuden och medlemmarna.

Anna Björklund tyckte som de flesta på kongressen att samarbetet med S ska vara starkt. Jan-Olov Carlsson var mer skeptisk. Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

Starkt stöd för samarbetet med S

IF METALLS KONGRESSDet är Socialdemokraterna som gäller. IF Metalls kongress har beslutat att inte öppna för samverkan med andra partier.

Förtroendevaldas a-kassa ska tryggas

Förtroendevalda som avstår lön när de utför sitt uppdrag riskerar att gå miste om a-kassa om de blir arbetslösa. Nu föreslår regeringens utredare att a-kassan ska tryggas för dessa grupper.

- Fredrik Reinfeldt försöker skrämmas med nyval, men vi låter oss inte stressas av det, sa Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt inför IF Metall-kongressen. Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

Juholt räds inte ett nyval

IF METALLS KONGRESS

Illustration: ROBERT HILMERSSON

Splittring kring samarbetet med S

IF METALLS KONGRESS

I dag var de anställda i Trollhättan inkallade till fabriken. Victor Muller var på plats och informerade om samarbetet med Pang Da. Foto: SCANPIX

Saabanställda kräver besked om Antonov

Nu är det dags för regeringen och säga vad den tycker om Antonov, manar IF Metallklubben vid Saab i Trollhättan.

GS-ombuden vill gå åt vänster

Socialdemokraterna bör ha ett organiserat samarbete med Vänsterpartiet. Det alternativet var populärast bland ombuden vid den gångna helgens GS-kongress, enligt en enkät som Dagens Arbete gjort.

GS-ombuden drar åt vänster

Socialdemokraterna bör gå åt vänster – och lyssna mer på facket, tycker ledamöterna på GS kongress enligt en enkät som förbundet gjort.

Oppositionen vill stoppa Fas 3

De rödgröna vill stoppa anvisningar av arbetssökande till Fas 3-jobb. Oppositionen uppmanar regeringen att skyndsamt komma med förslag på förändringar.

Regeringen ger efter för fackets krav

Regeringen har ändrat sig om rätten till ledighet för fackliga utbildningar.

Facket ska få större ansvar för Fas 3

Samtliga drygt 8000 anordnare av Fas 3-insatser ska granskas. Regeringen vill också att de fackliga företrädarnas kunskaper tas till vara på ett mer effektivt sätt. Det är några av åtgärderna arbetsmarknadsminister Hillevi Engström presenterade i dag, tisdag.

Regeringens hårda krav på Antonov

DA ANALYS

Juholt lovade ny pensionsreform

Allt för många i Sverige klarar inte av att leva på sin pension. Därför behövs en ny pensionsreform, en uppgörelse över partigränser och med arbetsmarknadens parter.

En glad Håkan Juholt inför kamerablixtarna sedan han just blivit vald till socialdemokraternas nye partiledare. Foto: SCANPIX

Nyvald Juholt manade till strid

Håkan Juholt, en 48-årig smålänning från Oskarshamn, valdes vid den extra partikongressen i Stockholm på fredagen som väntat till socialdemokraternas nye partiordförande, den nionde i ordningen.

Jobben kvar på CCI i Säffle

Stora delar av personalstyrkan hade varslats och jobben skulle flytta utomlands. Nu har ledningen gjort en helomvändning. Jobben stannar i Säffle.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.