”Elkris hotar klimatomställningen”
Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.
Industriarbetarnas tidning
14 december, 2009
Skrivet av Marie Edholm
Fackförbundet GS har lämnat över sina första avtalskrav till arbetsgivarna. Mer arbetstidsförkortning, rättvisare lönesättning och högre ob-tillägg finns på listan. Skogsarbetsgivarna å sin sida kräver öppningsklausuler.
Pappers var först ut med att utbyta avtalskrav med arbetsgivarmotparten under måndagsförmiddagen. Näst på tur stod fackförbundet GS, som lämnade över sina krav för sågverksavtalet till Sveriges Skogsindustrier (Skogsindustrierna) på eftermiddagen.
Facken inom Industrin (FI), där bland annat GS ingår, enades i november om att driva ett antal gemensamma krav i avtalsrörelsen. Där återfinns bland annat lönerna som man anser kan höjas med 2,6 procent i snitt. Alla bör få minst 430 kronor i månaden. Kompetensutveckling, utbildning under uppsägningstid, trygga anställningar, låglönesatsning och jämställdhet samt den heta frågan om inhyrd arbetskraft finns också här.
Förutom dessa gemensamma frågor lämnar GS, och alla andra förbund, krav för varje enskilt kollektivavtal. Samtidigt lämnar arbetsgivaren in sina yrkanden till den fackliga motparten. Under måndagen växlade GS och Skogsindustrierna sina krav.
– Vi står långt ifrån varandra, men vi har ju bara överlämnat kraven än, konstaterar GS avtalssekreterare Tommy Andersson.
Skogsarbetsgivarna kräver som väntat noll i centrala löneökningar, och vill att löneförhandlingarna sker lokalt hos varje arbetsgivare. Dessutom ställer de långtgående krav på så kallade öppningsklausuler, alltså möjligheter för lokala parter att göra upp om sämre villkor än det centrala avtalet.
– Det kan vi aldrig gå med på, säger Tommy Andersson.
Arbetsgivarna vill också att fackets inflytande över arbetstidens förläggning ska minska. På GS lista finns tvärtemot krav på ökat fackligt inflytande bland annat över lönesättningen. Några av kraven för sågverksavtalet kommer att dyka upp igen när det är dags för resten av GS kollektivavtal.
Fortsatt utbyggnad av arbetstidskontot kommer att drivas i alla avtal. Målsättningen på sikt är 100 timmars arbetstidsförkortning per år och det drivs gemensamt av alla förbund inom FI. I det nuvarande sågverksavtalet är arbetstidsförkortningen 63 timmar (vid 40-timmarsvecka). De anställda kan välja att ta ut värdet av förkortningen som ledig tid, pengar eller pensionspremie. Ett ökat inflytande över lönesättningen är också ett krav som kommer att drivas i samtliga avtal. De lokala parterna ska enas om lönesystem med tydliga kriterier, som ska ligga till grund för en rättvis lönesättning. Lönen bör öka med till exempel stigande ansvar, svårighetsgrad, prestation och kompetens.En stupstock som träder i kraft om parterna inte kommer överens om hur den lokala lönepotten ska fördelas. Då läggs potten ut generellt, det vill säga alla får lika stor löneökning.Rätt till tjänstledighet för att pröva annat arbete.För sågverksavtalet krävs höjda ob-tillägg efter klockan 17 måndag till fredag.Höjning av lägstlönerna.Inrättande av en partssammansatt yrkesnämnd.
Parterna möts nästa gång i januari. Då inleds förhandlingarna.
Senare i veckan lämnar GS kraven för Stoppmöbelindustriavtalet, Träindustriavtalet och Skogsavtalet.
(Texten uppdaterades 14 december 2009)
FAKTA/GS avtal
GS – facket för skogs-, trä-, och grafisk bransch, har 15 avtal för 41 000 medlemmar på 4 000 arbetsplatser. De första avtalen löper ut den sista mars 2010.
Störst är träindustriavtalet med 17 000 medlemmar. Sågverksavtalet gäller för knappt 7 000 medlemmar på 359 arbetsplatser, främst sågverk.