Industriarbetarnas tidning

Getrag gav upp stödpengarna

22 februari, 2010

Bilindustrins underleverantörer har vid flera tillfällen kritiserat regeringens stödpaket för fordonsindustrin. Nu går Getrags vd i Köping ut och berättar om de omöjliga villkoren och hur just hans företag drabbats.

– Regeringen talade om att man skulle stoppa in pengar i utvecklingsprojekt inom bilindustrin som var intressanta för att förhoppningsvis generera fler arbetstillfällen. Om man då i stället går ut och säger att man ska använda pengarna till att agera bank och tjäna pengar på det här då vet jag inte riktigt om det var det som var tanken från början, säger Lars Ericsson till Sveriges Radio.

Lars Ericsson berättar att företaget, som är en underleverantör till bilindustrin, drabbats hårt av krisen och tvingats säga upp ett stort antal anställda. Därför ansökte företaget om pengar från det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform våren 2009.

Senare i processen märkte Lars Ericsson att förutsättningarna ändrats. Fouriertransform krävde att Getrag skulle gå in med mer pengar och att bolaget skulle vara med och dela på en eventuell framtida vinst.

– Så att det slutade med att vi parkerade hela det här projektet i oktober, säger Lars Ericsson till Sveriges Radio.

Lars Erik Fredriksson på näringsdepartementet säger till radiokanalen att villkoren för att för att få riskkapital inte ändrats, men att början på förra året var en startperiod när allt inte var klart ännu. Han säger att det delvis är sant att Fouriertransforms villkor är desamma som i vilken bank som helst.

– Det här bolaget har ju ett kommersiellt uppdrag från regering och riksdag. Det vill säga de investeringar vi går in i ska vara på marknadsmässiga villkor.

Fouriertransform bildades hösten 2008. Det ingick i regeringens stödpaket till bilindustrin. Av ett 100-tal ansökningar har fyra företag fått ja.

Läs om en annan stor underleverantör (sidorna 10-11) som försökt få hjälp från regeringens stödpaket.

Du kanske också vill läsa…

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Slopad bonus blev flextid

Slopad bonus blev flextid

På Volvo Powertrain i Skövde och Köping byttes bonusen mot flextid efter en omröstning bland medlemmarna. Det ger bättre skydd i dåliga tider, säger Lars Ask, klubbordförande i Skövde.

Vad är viktigast för dig i jul?

Vad är viktigast för dig i jul?

Julen knackar åter på dörren och vi hör oss för vad som pågår inför den.

Volvo i Köping väntade ut uppsagda

Under krisen fick 400 sluta på Volvo i Köping. Två dagar efter att återanställningsrätten gick ut för de uppsagda anlitades ett bemanningsföretag. Missnöjet jäser bland arbetslösa som fick sluta på Volvo Powertrain i Köping under förra året. Av nästan 400 uppsagda har cirka 80 återanställts. I mitten på april gick den nio månader långa återanställningsrätten […]

Underleverantör varslar igen

Volvos underleverantör Getrag All Wheel Drive i Köping varslar 168 anställda. Höstens nedskärningar räcker inte när efterfrågan från bilindustrin är fortsatt låg. Under onsdagen informerades personalen på Getrag All Wheel Drive i Köping om det nya varslet. 168 anställda ska bort, varav 125 kollektivanställda. I oktober förra året varslades 250 personer. Utöver det har företaget […]

65 måste gå från Hästens

Sextiofem anställda får gå när sängtillverkaren Hästens drar ner på produktionen. Detta sedan förhandlingar om ett krisavtal strandat. Köpingföretaget har drabbats av minskad orderingång och försökte först få IF Metall-klubben att gå med på att sänka arbetstiden till 80 procent (och därmed lönen). Men det sprack. – Vi ville ha en garanti om utfyllnad i […]

Volvovarsel dras tillbaka

Varslen för 600 anställda vid Volvo Powertrain i Köping och Skövde dras tillbaka. En stor majoritet av metallarbetarna säger ja till krisavtal i en omröstning. I Köping sa 93 procent och i Skövde 86 procent ja till krisavtalet. Valdeltagandet var mycket högt. 94 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen i Köping, 86 i Skövde. […]

Krav att jobba helg efter helg

Krav att jobba helg efter helg

IF METALLS KONGRESS Volvo tvingar anställda till övertid. Med avtalet i ryggen. Nu måste avtalet ändras, kräver IF Metallmedlemmar i Köping. – För att slippa övertid krävs i princip ett eget dödsfall, säger klubbordföranden Leif Eriksson ironiskt. Frågan är inte ny. Det handlar om Teknikföretagens och IF Metalls gemensamma kommentarer till Teknikavtalet, som debatterats sedan […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?