Industriarbetarnas tidning

IF Metall: Det här gagnar inte oss

20 mars, 2010

Skrivet av

Olyckligt. Det är Stefan Löfvens första kommentar till nattens avtal mellan tjänstemännen och arbetsgivarna.

– Det här är absolut ingenting som gagnar oss, säger IF Metalls förbundsordförande.

– I över tjugo år har vi sett till att de olika förbunden inom industrin går i mål samtidigt. Det har varit en styrka.

Försvagas facket genom den här splittringen?

– Det är för tidigt att dra några slutsatser om. Men det är ingen styrka att göra på det här viset.

Blir det svårare för IF Metall att göra upp nu?

– Vi är fortfarande fyra LO-förbund som håller ihop och vi samordnar oss. Vi står inte ensamma bara för att två har gått före.

Var ni inte överens om tågordningen inom förhandlingsrådet (högsta beslutande organ för facken inom industrin)?

– Nej, eftersom de slutit avtal så var vi inte eniga.

– Sedan 1988 har vi gått i takt. Då inväntade dåvarande Metall dåvarande Sif så att de kunde skriva på gemensamt. Så har vi kört sedan dess, det har varit vår styrka och vi borde ha hållit fast vid den traditionen.

Vad säger du om innehållet i deras avtal? 2,6 procent på 18 månader?

– Jag vill inte kommentera det just nu.

Är riktmärket satt nu för resten av avtalsrörelsen?

– Inte alls. Det blir ingen normerande verkan bara för att tre har gjort upp. Ett avtal kan innehålla så många olika delar. Vi fortsätter med våra förhandlingar nu. Vi har ingen jättebrådska.

Vet du när ni kan få ett slutbud?

– Nej vi har inte hört något.

Förhandlar ni också direkt med motparten?

– Vi har naturligtvis kontakter med motparten, men inga förhandlingar. Det sker genom de opartiska ordförandena.

En annan av IF Metalls allierade i Facken inom industrin är Livs som igår varslade om konflikt. Hur påverkar det IF Metall?

– Varje organisation gör sin bedömning av vad som behöver göras. De är frustrerade över en motpart som inte vill förhandla och som i sin tur styrs av Svenskt näringslivs agenda. Jag förstår Livs.

Men kan ni verkligen göra upp innan Livs på allvar testat sitt konfliktvapen?

– Vi går i samma takt och har täta kontakter med varandra. Vi vet vad den andra gör och vi gör gemensam sak i största samförstånd.

När tar IF Metall ställning till om ni ska ta till stridsåtgärder?

– Det går inte att säga nu. Vi är beredda på konflikt, vi har en konfliktorganisation som är beredd. Men för oss fortsätter nu förhandlingarna om ett avtal där bemanningsfrågan finns med. Vi har ingen jättebrådska som sagt.

Du kanske också vill läsa…

”Skjut upp nedläggningen”

Skjut upp nedläggningen av Saab. Det kräver IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer i ett gemensamt öppet brev till General Motors.Nu när det finns ett nytt bud från Spyker måste GM ge tid för ”en förnyad genomgång och analys”, skriver facken. De tre facken skickade ut det öppna brevet på söndagskvällen. Brevet är undertecknat Stefan […]

Underleverantörer saknar kollektivavtal

Underleverantörer saknar kollektivavtal

Northvolt vill bygga upp en bra arbetsmiljö. Men facken menar att de gör fel från början genom att inte kräva kollektivavtal för underentreprenörer.

Krav på mer inflytande över övertid i Teknikavtalet

Förutom gemensamma avtalskrav med Unionen och Sveriges Ingenjörer överlämnade idag IF Metall över sina förbundsspecifika krav för Teknikavtalet. Facket kräver att medlemmarna ska få mer inflytande vid övertidsarbete. IF Metall vill att Teknikavtalet förbättras så att medlemmarnas förhinder när det gäller att ställa upp på övertid i högre grad beaktas. Förbundet vill också att avtalet […]

”Reinfeldt måste ringa Obama”

Reinfeldt måste ringa Obama. Det kräver de tre facken vid Saab Automobile i Trollhättan. Ett samtal kan rädda tiotusentals jobb, säger Paul Åkerlund, IF Metall. – Det handlar inte om att statsminsitern ska ringa presidenten. Men statsministern kan ringa den som äger General Motors. Det är skillnad. Den amerikanska regeringen äger 61 procent av GM. […]

Facket träffade Spykers vd

Nu har facket träffat Spykers vd Victor Muller. – Han ger ett engagerat och seriöst intryck, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven (bilden). -Nu är det viktigt att General Motors möter upp och behandlar Spykers nya bud seriöst. Spyker har undanröjt de hinder som funnits tidigare. Därmed skulle GM kunna sälja. Löfven träffade Muller i […]

Hela havet stormar för industrifacken

DA-ANALYS: Två går före och gör upp. En annan varslar om konflikt. Hela havet stormar just nu för facken inom industrin. Med Teknikföretagen som lekledare. Det här var helgen som skakade sammanhållningen inom fackföreningsrörelsen. Allt handlade om målgång och att hålla ihop laget. Om nu avtalssvenskan ska belastas med ytterligare sportmetaforer. Hursomhelst sa Sveriges Ingenjörers […]

Fackligt recept för industrins framtid

Lyft kompetensen och utbilda vid uppsägning, förbättra a-kassan, åtgärda kreditmarknaden och reformera det finansiella systemet. Det receptet kommer från Facken inom industrin. Syftet är att förbereda industrin för framtiden när lågkonjunkturen ebbat ut. – Nu måste alla, inklusive regering och arbetsgivare, ta sitt ansvar. Det skriver Facken inom industrin och Grafikerna i ett gemensamt upprop. […]

”Fackens krav saknar verklighetskontakt”

I dag lämnade IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer över sina krav till industrins största arbetsgivare, Teknikföretagen. Arbetsgivarna tillbakavisar kraven. Facken blundar inför den ekonomiska oron och osäkerheten om konjunkturen, enligt Teknikföretagen. – Facket vill att vi ska arbeta mindre och ha mer betalt. Det är inte förenligt med konkurrenskraften, säger Anders Weihe, förhandlingschef på […]

Klart med ny tidtabell

Nu är det definitivt klart. Industrin förhandlar samtidigt. Facken inom industrin – IF Metall, Pappers, GS, Livs, Unionen och Sveriges ingenjörer – är överens med arbetsgivarna om en ny gemensam tidplan för den kommande avtalsrörelsen. Senast den 30 september ska facken ha lämnat in sina krav. Parterna siktar på att vara klara med de nya […]

Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

Marie Nilsson och övriga förbundsledningen omvaldes på en extrakongress under torsdagen.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.