”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Inhyrning måste förhandlas

I GS bemanningslösning finns en spärr vid fem veckor. Längre än så kan inte företag, där företrädesrätt till återanställning finns, anlita bemanningsföretag utan att det godkänns av facket.

Fackförbundet GS avtalssekreterare Tommy Andersson är nöjd med bemanningslösningen i avtalen med Skogsarbetsgivarna och Trä- och möbelindustriförbundet (TMF).

Den arbetsgivare som har sagt upp personal på grund av arbetsbrist måste förhandla med facket innan bemanningsföretag anlitas under en längre period än fem veckor. Arbetsgivaren måste då pröva om det finns tillräckliga kvalifikationer bland de som har företräde till återanställning, och det ska förhandlas med facket lokalt.

– Är man oenig då kan inte arbetsgivaren fortsätta att hyra in utan att begära central förhandling. Annars är det kollektivavtalsbrott, säger Tommy Andersson.

De centrala förhandlingarna ska inledas inom tio dagar från det att begäran kommit från arbetsgivaren. Slutar även dessa i oenighet är arbetsgivaren skyldig att avbryta inhyrningen inom 14 dagar eller att inom tre dagar ta ärendet vidare till en partssammansatt nämnd. Kommer den fram till att inhyrningen sätter tidigare anställdas företrädesrätt ur spel på ett otillbörligt sätt måste företaget avsluta inhyrningen inom sju dagar, annars är det ett brott mot kollektivavtalet.

– Hade vi haft den här modellen tidigare så hade vi löst de flesta av de problem av den här sorten som vi har haft, tror Tommy Andersson.

Vid återanställning finns det redan i dag i flera av GS avtal en möjlighet att förhandla lokalt om turordningen och det skrivs nu in i alla avtal mellan GS och TMF samt Skogsindustrierna. Men det innebär inte att företagen kan köpa ut någon anställd.

– Nej, det finns ingen prislapp. Man ska inte kunna köpa sig fri.

Tommy Andersson är nöjd med bemanningslösningen, men mindre nöjd med lönenivåerna och datumen då lönerna ska höjas.

– Vi är missnöjda, men det fanns ett antal avtal tecknade sedan tidigare och där satt vi fast. Alternativet hade varit att säga nej till medlarnas (opo) slutliga hemställan. Då är frågan om det är värt att konflikta om en tiondel hit eller dit.

Lönenivåerna blev desamma som i IF Metalls avtal, 0,9 procent den 1 juni i år och 2,3 procent ett år senare. Avtalen går ut den sista januari 2012.

– Vi gör ändå bedömningen att vi klarar reallönerna under hela avtalsperioden.

I övrigt innehåller avtalen bland annat en månads utökad föräldralön. Dessutom sker ingen avräkning för den pensionsuppgörelse som tecknades i förra avtalsrörelsen.

– Sammantaget tycker jag att vi har fått ett hyggligt avtal. Man måste se på förutsättningarna vi hade. Vi har säkrat arbetstidskontot som arbetsgivarna ville ta bort helt. De gav oss ett nollbud centralt och de hade långtgående krav på dispositivitet i avtalen.

Texten är korrigerad 31/3 2010.

Läs mer:


me@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Regionala skyddsombud

”Det är de små arbetsplatserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

Vad är prislappen för folkhälsa?

KRÖNIKAMarknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Avtal 2020

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

1

Vad kan ni göra bättre?

ORDFÖRANDESVAR20-årsfirande DA låter företrädare för våra tre ägare reflektera bakåt och önska framåt.

2

GS kongress i Västerås

Dags för GS-kongress

Ska GS-facket HBTQ-certifieras? Bör taket på medlemsavgiften slopas? Och borde inte avdelningarna få mer av förbundets pengar? DA går igenom de viktigaste frågorna inför den kongress som pågår i Västerås i helgen.

Vad är egentligen en OpO?

FilmStrejk, medling, avtal. Så får du grepp om avtalsrörelsen – på två minuter.

"Nästa gång kanske det blir gokart"

GS avdelning i Dalarna vill få bättre kontakt med skogsmaskinsförare. På söndag är Joel Snell med och pratar fackliga frågor med deltagarna, sedan ser de match med Leksand.

foto: DAVID LUNDMARK

"Ungdomsverksamheten får inte bli ett sidospår"

DA möterDet är viktigt att man får ett förtroende för facket innan man kommer in i arbetslivet, säger Sandra Olsson och Camilla Erlandsson, som informerar om facket ute i skolorna.

skogsarbetarna

GS betalar kambodjaners rättshjälp

GS-facket har nu beslutat att hjälpa de säsongsanställda kambodjanska skogsarbetare som fick sin lönegaranti indragen och hamnade i tingsrätten. GS riktar samtidigt hård kritik mot de storbolag som anlitade den konkursmässiga arbetsgivaren.

Kasthall, Kinna. Foto: David Lundmark

Klockan 13.22, Kasthall Kinna:

Ögonblicket13.22, Kasthall, Kinna

Högt pris för teknisk utveckling

KrönikaI takt med att tidningsläsandet går ner får vi i oss alltmer information. Men når vi inte utanför våra sociala nätverk hotas till slut demokratin.

När facket tog strid fick GS medlem fast jobb

Under totalt 17 år hade en medlem GS många säsongsanställningar vid en plantskola. Efter att facket drivit frågan till Arbetsdomstolen fick hon fast jobb.

Färre jobbolyckor med ny enkät

ArbetsmiljöFärre olyckor på jobbet med ny enkät. Anställda ska bli friskare och företagen spara pengar.– Det är en win-win situation för alla, säger Britt-Marie Larsson på Prevent.

Enigt GS säger också nej

Precis som IF Metall säger fackförbundet GS nej till LO-samordningen men ja till industrisamordningen.

Ulf Larsson, 20 år, operatör, Scania, Södertälje.   Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

Viktigaste frågorna när de anställda säger sitt

AVTAL 2011Med en ny finansoro i världen går fack och arbetsgivare in i en ny avtalsrörelse. Men det är inte bara löner som ska förhandlas och försvaras. Vi har frågat ett antal anställda vad de tycker är den viktigaste frågan.

”Ingen respekt för fattade beslut ”

AVTAL 2011Balansen mellan löneökningar och extra jämställdhetspott blir allt för skev. Så förklarar GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö sitt nej till en hundralapp extra för de lågavlönade.

Drog kniv hemma – fick sparken från jobbet

Mannen säger att han var beredd att avsluta sitt liv. Han tog fram en kniv för att understryka allvaret. Det kostade honom jobbet.

Nässjötryckeriet lägger ner

I går eftermiddag fick de anställda beskedet att Nässjötryckeriet läggs ner vid årsskiftet. Över 40 GS-medlemmar förlorar jobbet.

GS säger ja till nya industriavtalet

GS förbundsstyrelse sa på onsdagsmorgonen ja till det nya industriavtalet. Därmed har alla inblandade fackförbund tagit ställning till avtalet.

Agneta Björkén, i grön tröja, äter lunch tillsammans med sina klasskamrater på Jämtön norr om Luleå. Foto: TOMAS BERGMAN

Fler kvinnor ska ut i skogen

Skogsbruket domineras av män. Men i Kalix finns det en grupp kvinnor som bryter mönstret. I morgon avslutar de sin utbildning och nu är de redo att ta jobb i skogen.

GS-ombuden vill gå åt vänster

Socialdemokraterna bör ha ett organiserat samarbete med Vänsterpartiet. Det alternativet var populärast bland ombuden vid den gångna helgens GS-kongress, enligt en enkät som Dagens Arbete gjort.

GS-folk vittnade om palestinskt helvete

Kongressens tredje dag inleddes med flammande eld och skadade kroppar, militär och trasiga hus. Under ett seminarium presenterades bakgrunden till Fackförbundet GS engagemang i Palestina.

Liten GS-debatt om stora frågor

Facket måste få fler medlemmar för att överleva. Det är den gemensamma nämnaren i de tre rapporter som GS-kongressen antog. En motion om de ekonomiska klyftorna mellan olika avdelningar var det enda som skapade kö på talarlistan.

"Gemensam styrka" ska klara GS-ekonomin

Innan tonerna av Internationalen började ljuda gav Per-Olof Sjöö ett avslutningstal till GS allra första ordinarie kongress.

Nya GS-ledningen: Tommy Andersson, Erik Georgii och Per-Olof Sjöö. Foto: SIMON RYDÉN

Färre i GS-toppen tvingade fram omröstning

Fredagens kongressbeslut att GS verkställande utskott ska krympa med en person ledde till sluten omröstning vid valet till den sista posten. Valberedningens förslag Erik Georgii blev även kongressens val.

Juholt lovar bättre arbetsmiljö och a-kassa

En rejäl upprustning av Arbetsmiljöverket och en kraftig sänkning av avgiften till a-kassan. Det är löften som Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt ger i en intervju med Dagens Arbete i samband med GS-kongressen i Stockholm.

Barnfattigdomen ska utrotas, dundrade Håkan Juholt. Foto: SIMON RYDÉN

Juholt hävdar politikens kraft

Socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt framträdde på lördagen inför GS-kongressen i Folkets hus i Stockholm. Och han gjorde det med ett tal som drog ner både skratt och applåder.

Förbundsstyrelsen förutom verkställande utskottet: Christer Gustavsson, Birger Lahti, Mats Kåremalm, Åsa Arvidsson, Ronny Nilsson, Patrik Harrysson, Conny Larsson, Mari Arvidsson, Bo-Arne Andersson och Tobias Eriksson. Foto: SIMON RYDÉN

Varannan debutant i GS-styrelsen

Efter en sluten omröstning har kongressen valt en ny förbundsstyrelse för fackförbundet GS. Yngst är Tobias Eriksson, 28 år.

Miss Li beklagade att regeringen sparar pengar på sjuka människor. Foto: SIMON RYDÉN

Miss Li sjöng in GS-kongressen

Miss Li sjöng inlevelsefullt och protesterade mot regeringens sjukpolitik genom att kalla finansminister Anders Borg för en ”Backstabber” inför publiken i Stockholms Folkets hus. Sedan var GS-fackets allra första kongress igång.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.