Industriarbetarnas tidning

Pappers avvisar nya budet

14 mars, 2010

Skrivet av

Pappers säger nej till medlarnas nya bud.
Budet var en rejäl besvikelse, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg, som också kritiserar hur arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv styr och ställer i den pågående avtalsrörelsen.

Redan i går avvisade Unionen och Sveriges ingenjörer det nya budet från medlarna, de opartiska ordförandena, opo. I dag, söndag, följer de fyra andra facken inom industrisamarbetet, IF Metall, GS, Livs och Pappers efter.

Det bud facken tackar nej till är på tolv månader och skulle ge en löneökning på 0,7 procent från den första juli.

– Det blir cirka en halv procent på helåret och det finns inga möjligheter att köpa ett sådant bud, menar Jan-Henrik Sandberg.

– Budet skulle garantera våra medlemmar en rellönesänkning och det kan vi absolut inte gå med på.

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg ser budet som en ren provokation och kallar det för ett skambud.

Sveriges ingenjörers ordförande, Ulf Bengtsson, ser förslaget som ”oacceptabelt”.

– Vi kan konstatera att förslaget är kraftigt färgat av Teknikarbetsgivarnas ståndpunkter.

Ulf Bengtsson menar att ett avtal på den föreslagna nivån riskerar industrins normerande roll i lönebildningen.

Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg säger att ”vi nog känner oss provocerade lite till mans” och konstaterar att det senaste budet till och med är sämre än det facken fick förra gången.

– Det enda som är bättre är avtalstidens längd, tolv månader.

Håller du med om att det är arbetsgivarna i Teknikföretagen som styr och ställer på arbetsgivarsidan?

– Det mesta tyder på att Svenskt Näringsliv vill att Teknikföretagen ska vara de som förhandlar, vilket innebär att alla andra hamnar på väntelista.

– Det är en konstig avtalsordning som jag inte accepterar. Antingen ska vi förhandla som förbund eller så får vi sköta det centralt mellan LO och Svenskt Näringsliv.

I en intervju med Dagens Arbete tidigare i veckan, slog Skogsindustriernas chefsförhandlare Per Hidesten fast, att han och de övriga arbetsgivarna inte tänker låta sig rubbas i bemanningsfrågan. Är det också din uppfattning?

– De är emot att reglera den här frågan och här är det Svenskt Näringsliv som bestämmer.

– Bemanningsfrågan kommer inte att lösas förrän efter en kraftmätning av något slag, det är min uppfattning.

När kommer Pappers att lägga varsel?

– Vi har inte tagit ställning om vi ska varsla eller ej. Än mindre om någon tidpunkt. Men frågan blir än mer aktuell genom arbetsgivarnas bristande förhandlingsvilja.

– Frågan om varsel eller inte kommer upp på vårt styrelsemöte nu på torsdag och fredag.

Till skillnad från andra delar av industrin går skogsindustrin relativt bra. Gör inte det Skogsindustrierna extra känsliga för en konflikt?

– Så är det antagligen. Många företag går bra. Jag har svårt att tro att de skulle vilja ha en konflikt. Det vill inte vi heller.

I veckan som kommer stiger temperaturen i avtalsrörelsen ännu ett snäpp. Då ger sig Handels och Elektrikerförbundet in i förhandlingarna.

Det är ingen långsökt tanke att Handels tidigt kommer att spela ut sitt trumkort – påskhandeln.

Du kanske också vill läsa…

Pappers tvingas skjuta på varsel

De opartiska ordförandena, opo, tvingar Pappers att skjuta upp sin övertidsblockad med motiveringen att skapa mer förhandlingsutrymme.– Ett absurt påstående med tanke på att vi haft tre månader på oss, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Pappers ordförande menar att både Svenskt Näringsliv och motparten Skogsindustrierna agerat helt i strid med industriavtalets anda i den här […]

Utan facket står skyddsombudet ensamt

Utan facket står skyddsombudet ensamt

De som vill avskaffa skyddsombudens koppling till facket förstår inte hur arbetsmiljöarbetet går till, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Den orädda strategen

Den orädda strategen

Jan-Henrik Sandberg var Pappers ordförande 2006-2014.

Pappers-attack mot moderaterna

Moderaternas förändrade politik är av kosmetisk art. Det menade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg när han i dag öppnade Pappers 23:e kongress i Norrköping.– Att det är på låtsas skiner igenom när man ser försämringarna för de arbetare som råkat bli sjuka eller arbetslösa. Pappers kongressöppning präglades mycket av det stundande valet. Under kongressparollen ”Med dig, […]

Full ersättning till de strejkande

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.– Ingen som strejkade ska förlora pengar. Vi har råd att hålla alla skadeslösa, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Ytterst är det Pappers förbundsstyrelse som tar beslutet, men det finns inget som tyder på att de har en annan mening. Därför kan exempelvis de […]

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”