Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Pappers avvisar nya budet

Pappers säger nej till medlarnas nya bud.
Budet var en rejäl besvikelse, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg, som också kritiserar hur arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv styr och ställer i den pågående avtalsrörelsen.

Redan i går avvisade Unionen och Sveriges ingenjörer det nya budet från medlarna, de opartiska ordförandena, opo. I dag, söndag, följer de fyra andra facken inom industrisamarbetet, IF Metall, GS, Livs och Pappers efter.

Det bud facken tackar nej till är på tolv månader och skulle ge en löneökning på 0,7 procent från den första juli.

– Det blir cirka en halv procent på helåret och det finns inga möjligheter att köpa ett sådant bud, menar Jan-Henrik Sandberg.

– Budet skulle garantera våra medlemmar en rellönesänkning och det kan vi absolut inte gå med på.

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg ser budet som en ren provokation och kallar det för ett skambud.

Sveriges ingenjörers ordförande, Ulf Bengtsson, ser förslaget som ”oacceptabelt”.

– Vi kan konstatera att förslaget är kraftigt färgat av Teknikarbetsgivarnas ståndpunkter.

Ulf Bengtsson menar att ett avtal på den föreslagna nivån riskerar industrins normerande roll i lönebildningen.

Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg säger att ”vi nog känner oss provocerade lite till mans” och konstaterar att det senaste budet till och med är sämre än det facken fick förra gången.

– Det enda som är bättre är avtalstidens längd, tolv månader.

Håller du med om att det är arbetsgivarna i Teknikföretagen som styr och ställer på arbetsgivarsidan?

– Det mesta tyder på att Svenskt Näringsliv vill att Teknikföretagen ska vara de som förhandlar, vilket innebär att alla andra hamnar på väntelista.

– Det är en konstig avtalsordning som jag inte accepterar. Antingen ska vi förhandla som förbund eller så får vi sköta det centralt mellan LO och Svenskt Näringsliv.

I en intervju med Dagens Arbete tidigare i veckan, slog Skogsindustriernas chefsförhandlare Per Hidesten fast, att han och de övriga arbetsgivarna inte tänker låta sig rubbas i bemanningsfrågan. Är det också din uppfattning?

– De är emot att reglera den här frågan och här är det Svenskt Näringsliv som bestämmer.

– Bemanningsfrågan kommer inte att lösas förrän efter en kraftmätning av något slag, det är min uppfattning.

När kommer Pappers att lägga varsel?

– Vi har inte tagit ställning om vi ska varsla eller ej. Än mindre om någon tidpunkt. Men frågan blir än mer aktuell genom arbetsgivarnas bristande förhandlingsvilja.

– Frågan om varsel eller inte kommer upp på vårt styrelsemöte nu på torsdag och fredag.

Till skillnad från andra delar av industrin går skogsindustrin relativt bra. Gör inte det Skogsindustrierna extra känsliga för en konflikt?

– Så är det antagligen. Många företag går bra. Jag har svårt att tro att de skulle vilja ha en konflikt. Det vill inte vi heller.

I veckan som kommer stiger temperaturen i avtalsrörelsen ännu ett snäpp. Då ger sig Handels och Elektrikerförbundet in i förhandlingarna.

Det är ingen långsökt tanke att Handels tidigt kommer att spela ut sitt trumkort – påskhandeln.

Läs mer:


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Striden om tiden

Mer bunden – mer betalt

En tusenlapp extra till den som inte kan gå på toaletten när som helst. Ett av flera exempel på hur trucktillverkaren Atlet Unicarriers får betala för att snabbt kunna ändra produktionen.

Vad är egentligen en OpO?

FilmStrejk, medling, avtal. Så får du grepp om avtalsrörelsen – på två minuter.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Sänkta löner ger inte fler jobb

KRÖNIKADe talar om lägstalöner, bidrag och att inskränka strejkrätten. Dom är sig lika, högern.

1

Läget på pappersbruken

Framtidstro på bruken

2016"En bättre utveckling än vad jag trodde för ett par år sedan", säger Pappers förbunds­ekonom Christer Larsson om läget inom den svenska massa- och pappersindustrin.

"Man försöker låta bli att bli arg"

Möte medVarför tar det så lång tid att fixa ett nytt avtal? Dagens Arbete frågade en förhandlingsräv – GS avtalssekreterare Tommy Andersson

Genombrott i Kvarnsveden

Den infekterade frågan om ett nytt lokalavtal på Kvarnsveden, som påverkar hela Pappers avtalsrörelse, har nu fått en öppning. "Vi har tagit ett stort steg framåt", säger avdelningsordförande Sonny Waern.

Bernt blev omkörd efter regelkrock

De fick sina uppsägningar samtidigt, men Bernt Karlsson hade längre uppsägningstid. Då hamnar kollegan Mikael Andersson före i återanställningskön.

Illustration: JENNY LUCANDER

Lång natts färd mot nytt avtal

NattmanglingIs i magen, utnötningskrig och bäst sittfläsk vinner. Så brukar 
det låta när nya kollektivavtal ska tecknas. 
I år krävdes två sömnlösa nätter innan 
industrin satte märket i avtalsrörelsen. Men varför skrivs avtal på nätterna? 
Dagens Arbete trängde djupare in 
i nattmanglingens psykologi.

Pension på deltid – så funkar det

DA REDER UTNu vill facken öka takten på sparandet till deltidspensionen. Så här fungerar det.

3

"Ett sätt att försöka försvaga Pappers centralt"

PAPPERSArbetsgivarna vill göra stora ingrepp runt lokalavtalen i årets avtalsrörelse.

Alger

Bäckhammar tror på en grön framtid

MiljöteknikPå Bäckhammars bruk växer tar alger i tio barnpooler hand om fabrikens utsläpp och koldioxid. Bra för miljön, och de skördade algerna kan bli bränsle.

Madde modellerar i massa

DA möterMadde Rumberg är processteknikern som just fått Pappers kulturstipendium och som drömmer om att en dag helt kunna försörja sig som konstnär.

Enigheten behövs!

Debatt”Vi behöver enighet för att lyfta de lägst avlönade, utjämna skillnader mellan män och kvinnor, arbetare och tjänstemän. Dessutom behövs samordning för att tackla den ökade otryggheten på arbetsmarknaden”, skriver Fackliga vänsterpartister i ett debattinlägg.

Det finns mer att kämpa för än lön

LEDAREAvtalsrörelsen har börjat. Det är lätt att andra frågor än lönen kommer i skymundan men frågor som arbetstid, trygghet och arbetsmiljö är minst lika viktiga.

1
Pappers lönekonferens

Här finslipas avtalskraven

AVTAL 2016Pappers har vaskat fram vilka krav som viktigast i avtalsrörelsen. Men om medlemmarna får bestämma är det en fråga som överglänser alla andra: Arbetstidskontot.

1

Madde modellerar i massa

KulturstipendiatProcessteknikern Madde Rumberg på Södra Cell i Mörrum får 15 000 kronor av Pappers som årets kulturstipendiat för medlemmar.

Dags att mobilisera för en dräglig pension

KrönikaKrönika, Matts Jutterström.

3

DA granskar Arbetstidskontot

Foto: David Lundmark

Kontot fullt av ledighet

PusslandeBägge jobbar ständigt skift, det är fullt blås där hemma med två små barn och massor av aktiviteter. För Camilla Johansson och Kim Fridén är arbetstidskontot ett sätt att få ihop livet.

Andreas är 24 år och har jobbat i mekverkstaden på SCA Munksund i fem år. Emanuel är 21 och har ett par år som fast anställd. Foto: Anders Westergren

Pension, tid eller pengar – det är frågan

Hotat valAtt få välja mellan tid, pengar och pension är populärt bland pappersarbetarna men nu hotas valfriheten.

Foto: TT

Från omstritt påhitt till ett älskat konto

I backspegelnProtester och avhopp. Det var stor dramatik när arbetstidskontot infördes i 1998 års avtalsrörelse.

Nordea: "Inga pengar har flyttats"

Pappers fonderade medel på 945 miljoner kronor förvaltas inte alls via Luxemburg, utan förändringarna som gjorts är bara administrativa, enligt Nordea.

Det nya arbetslivet

"Ni saknar förankring i verkligheten"

Debatt"Det är som att se två visionärer måla varsin tavla föreställande någonting helt annat än vad det egentligen är", skriver André Börvall på DA Debatt.

2

Tyska kravet: 5,5 procent

Tyska metallfacket kräver 5,5 procent i lönehöjning nästa år. Plus kompetensutveckling och rätt till deltid för äldre arbetare.

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Jan-Henrik Sandberg lämnar över till Matts Jutterström. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Sandberg: "En rejäl anspänning"

Pappers kongressJan-Henrik Sandberg är samlad i nederlagets stund. – Men lite bitter är jag, det vore löjligt att påstå något annat.

Det är dags att mobilisera

Sommaren har gått in på upploppet. Det blir en spännande höst, för nu är det dags för spurten! Det är förstås spurten inför valdagen jag tänker på. Efter åtta år av borgerlig politik är det nu hög tid att byta till en mer löntagarvänlig politik under socialdemokratisk ledning.

Tufft att få ner de gröna på jorden

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Facken tecknar avtal med Electrolux

ItalienKraftigt ökad produktionstakt men inga uppsägningar eller lönesänkningar. Företaget ska också investera 1,35 miljarder svenska kronor på sina italienska fabriker de närmaste tre åren.

Dags att staka ut förbundets framtid

Först av allt en påminnelse: Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Valet är lika viktigt som de som hålls i höst. Skynda dig! Sista dagen att rösta är 25 maj.

Bedrövligt, Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs nya VD, Carola Lemne, har presenterat sig för omvärlden. I en stort uppslagen artikel på DN debatt påstår hon att Socialdemokraterna och LO vill bromsa invandringen. Det är förstås nonsens.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.