Industriarbetarnas tidning

Pappers: Vi kan få stöd av andra fack

31 mars, 2010

Skrivet av

Normen är satt utropar Svenskt Näringsliv.
– De avtal som hittills träffats är varken norm, än mindre ett tak, kontrar Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Nattens uppgörelse på GS och Livs avtalsområden gör nu att Pappers är det enda förbund inom industrigemenskapen som står utan avtal.

Det är ingenting som oroar Pappers ordförande.

– För det första står vi starkt rustade för att gå vidare i våra förhandlingar. Dessutom finns det andra fack som ännu inte tecknat avtal. Sådana som kan tänkas stödja oss – och vi dem.

– Om vi inte kan stödja oss på gamla samarbetskonstellationer får vi fundera på om vi inte, åtminstone tillfälligt, får söka annat samarbete.

Om nattens avtal har han inte så mycket att säga, innan han hunnit sätta sig in avtalen mer i detalj.

Jan-Henrik Sandberg menar dock att nivåerna känns för låga.

– En sådan löneökning skulle inte garantera reallönen på Pappers område.

Men vad kan Pappers få ut i fortsatta förhandlingar som inte andra förbund fått?

– Vi utgår från de yrkanden vi ställde och som delades av de andra industriförbunden. Hittills har vi inte fått tillfälle att förhandla på riktigt med vår motpart Skogsindustrierna.

– Det får vi ta itu med nu och Pappers står kvar vid sina yrkanden.

Vad som händer härnäst är lite oklart. Så sent som i går rådde total förhandlingsstiltje på Pappers område. Men nu börjar det sakta röra på sig igen.

I eftermiddag ska Pappers träffa de opartiska ordförandena, opo, för nya samtal. Lite senare i eftermiddag blir det ett telefonmöte med stora förhandlingsdelegationen om det uppkomna läget.

Du kanske också vill läsa…

Här finns miljoner för bättre hälsa

Här finns miljoner för bättre hälsa

I en gammal stödfond ligger 200 miljoner kronor som kan användas till bättre arbetsmiljö, säkerhet och hälsa inom skogs- och pappersindustrin. Men få känner till att de kan söka pengar.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Pappers tvingas skjuta på varsel

De opartiska ordförandena, opo, tvingar Pappers att skjuta upp sin övertidsblockad med motiveringen att skapa mer förhandlingsutrymme.– Ett absurt påstående med tanke på att vi haft tre månader på oss, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Pappers ordförande menar att både Svenskt Näringsliv och motparten Skogsindustrierna agerat helt i strid med industriavtalets anda i den här […]

Ett sista försök i eftermiddag

Fackförbundet GS och Pappers sätter sig i gemensamma förhandlingar med Skogsindustrierna i eftermiddag. Det är ett sista försök att lösa frågan om inhyrning innan industrins medlare går in. Fackförbundet GS har haft förhandlingar med Trä- och Möbelindustriförbundet (TMF) och Skogsindustrierna under hela helgen. Tommy Andersson, avtalssekreterare i GS, kan berätta att de har kommit långt […]

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

I dagarna ska hundratusentals anställda få sin nya lön. Vi reder ut vad som gäller i de olika avtalen i industrin – och vilka avtal som inte är klara.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Cyberattack stänger ner A-kassorna

På grund av en cyberattack har alla a-kassors system tillfälligt stängts. Det kan därför vara svårt att just nu nå sin a-kassa.

Dagens Arbete historia Nya avsnitt ute nu!

Vägen till internationalen 

Vägen till internationalen 

Därför blev den internationella metallfederationen IMF ett verktyg för den amerikanska säkerhetstjänsten.

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

Orden är den gamla Metallordföranden och socialdemokraten Fritjof Ekman som trodde på att alla på en arbetsplats skulle tillhöra samma fack. Men varför, och hur ser det egentligen ut i dag?

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

I det här avsnittet får du lära känna Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Helene Ugland – braständaren som försvann

Helene Ugland – braständaren som försvann

I det här avsnittet berättas historien om en kvinna som haft stor påverkan på historien, men som också valde fel strider och därför fick sitt arbete sopat under mattan för att glömmas bort.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.