Industriarbetarnas tidning

LO stöder Pappers konflikt

17 april, 2010

Skrivet av

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.
– Jättebra. Det känns skönt att ha LO-gemenskapen i ryggen, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

De senaste dagarna har Svenskt Näringsliv trappat upp propagandakriget mot Pappers och Elektrikerförbundet.

I stort uppslagna annonser i morgon- och kvällspress anklagar Svenskt Näringsliv de båda förbunden för att vilja slå sönder Industriavtalet och att de bryter mot beslut de varit med att fatta inom LO – att den konkurrensutsatta industrin ska gå före och sätta nivån.

Men i en intervju i LO-tidningen sluter LO:s avtalssekreterare Per Bardh upp bakom förbunden.

– Vi ger vårt stöd till de varsel som lagts, säger han.

Han menar vidare att LO är för att förbunden ska få lösa sina frågor på ett sätt som är ”rimliga och acceptabla”.

Per Bardh anser även att både nivåer och tidpunkter för lönerevisioner går att rucka på.

Pappers ordförande är glad över stödet.

– Vi ska ha ett extra styrelsemöte i LO på måndag. Jag kommer också att träffa LO-ledningen under morgondagen för att informera dem om läget.

Om Svenskt Näringslivs påstående att Pappers skulle vilja slå sönder Industriavtalet, säger Jan-Henrik Sandberg:

– Nej, tvärt om, vi sätter stort värde på det. Men vi kan konstatera att andan i industrins förhandlingsavtal inte följts i den här avtalsrörelsen.

– Och till skillnad från Svenskt Näringsliv är vi en part i det avtalet.

De påstår också att Pappers skulle bryta mot beslut fattade inom LO, att konkurrensutsatt verksamhet går före och sätter nivåer?

– Det har inte Svenskt Näringsliv en aning om, men det är helt riktigt att den konkurrensutsatta industrin ska gå före.

– Men det är inte så att Svenskt Näringsliv ska diktera vilket område som ska förhandla först.

– Vi är en konkurrensutsatt industri och vi är mitt uppe i förhandlingar, så jag förstår inte vad de menar.

Är ni ansvarslösa?

– Det här är första strejken sedan Hedenhös. Pappers har genom åren alltid haft konstruktiva förhandlingar och ett bra samarbete med vår motpart.

– Nu kämpar vi bara för att få till ett avtal på en nivå som alla LO-förbund tidigare krävt och som är väl anpassat till industrins konkurrenskraft.

Inga nya kontakter med arbetsgivarna?

– Vi har pratat med Skogsindustrierna om att få igång förhandlingarna igen. Om det sedan blir i kväll eller morgon är en öppen fråga. Helst vill vi återuppta förhandlingarna i dag.

Du kanske också vill läsa…

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Den orädda strategen

Den orädda strategen

Jan-Henrik Sandberg var Pappers ordförande 2006-2014.

Pappers-attack mot moderaterna

Moderaternas förändrade politik är av kosmetisk art. Det menade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg när han i dag öppnade Pappers 23:e kongress i Norrköping.– Att det är på låtsas skiner igenom när man ser försämringarna för de arbetare som råkat bli sjuka eller arbetslösa. Pappers kongressöppning präglades mycket av det stundande valet. Under kongressparollen ”Med dig, […]

Full ersättning till de strejkande

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.– Ingen som strejkade ska förlora pengar. Vi har råd att hålla alla skadeslösa, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Ytterst är det Pappers förbundsstyrelse som tar beslutet, men det finns inget som tyder på att de har en annan mening. Därför kan exempelvis de […]

Pappers avvisar nya budet

Pappers säger nej till medlarnas nya bud.– Budet var en rejäl besvikelse, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg, som också kritiserar hur arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv styr och ställer i den pågående avtalsrörelsen. Redan i går avvisade Unionen och Sveriges ingenjörer det nya budet från medlarna, de opartiska ordförandena, opo. I dag, söndag, följer de fyra […]

”Skogs­industrierna ger fel bild”

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud. – Det är inte frågan om en hemställan (ett bud, red. kommentar). De opartiska ordförandena, opo, vill endast ha svar på några frågor inför de fortsatta […]

Rungande nej från Pappers

Pappers säger som väntat ett rungande nej till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan.– Det fanns alldeles för lite av våra hjärtefrågor i förslaget, konstaterar Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Redan i går lät motparten Skogsindustrierna meddela att de säger ja till medlarbudet, men Pappers avvisar i dag budet helt. – Vi hoppas nu att Skogsindustrierna verkligen […]

”Vi är överens om att det blir ett kort avtal”

Pappers och Skogsindustrierna har funnit varandra i en fråga i den pågående avtalsrörelsen.– Vi är överens om avtalstidens längd, att den blir kort, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Annars händer det inte så mycket i löneförhandlingarna. Arbetet fortsätter i de arbetsgrupper som bildats. – Vi fortsätter prata om lägstalöner och ser över texterna i kollektivavtalet. […]

Pappers tvingas skjuta på varsel

De opartiska ordförandena, opo, tvingar Pappers att skjuta upp sin övertidsblockad med motiveringen att skapa mer förhandlingsutrymme.– Ett absurt påstående med tanke på att vi haft tre månader på oss, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Pappers ordförande menar att både Svenskt Näringsliv och motparten Skogsindustrierna agerat helt i strid med industriavtalets anda i den här […]

Pappers träffar motparten i dag

Pappers och Skogsindustrierna gör nu ett nytt försök att på egen hand sy ihop ett nytt löneavtal. I dag klockan 10.00 träffas parterna på nytt – denna gång med Pappers som värd. De opartiska ordförandena, opo, gjorde ett snabbt inhopp i förhandlingarna under gårdagen. Under kvällen stod det dock klart att opo i nuläget inte […]

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.