Industriarbetarnas tidning

Smurfit Kappa, Eslöv: God hälsa ska ge Europavinst

11 juni, 2010

Finalist i Dagens Arbetes arbetesmiljötävling Årets Industriföretag 2010

Fria, obligatoriska arbetskläder, sex veckor utan korv i lunchmatsalen – i Smurfit Kappas kartongfabrik i Eslöv förändras något hela tiden.

Det är tredje gången på tre år företaget går till final i Dagens Arbetes tävling om bästa arbetsmiljö. Fabrikens friskvårds- och arbetsmiljöarbete är riktmärke för hela Smurfitkoncernen med dess cirka 40 000 anställa över hela världen.

Ett synligt uttryck för hur man arbetar är arbetskläderna alla anställda bär: Blå t-shirt eller pikétröja, grå arbetsbyxor, strumpor och skyddsskor. Kläderna får inte lämna fabriken, de lämnas in för tvätt en gång i veckan (arbetsstrumpor varje dag). Armbandsur och ringar är förbjudet.

Huvudskyddsombudet Ole Hedensted förklarar:

– Vi har höjt hygiennivån, bland annat med tanke på de kartonger vi levererar till olika läkemedelsföretag.

Den nya nivån – GMP (Good Manufactoring Process) – märks överallt: Exempelvis flyttas hyllorna ut från väggarna på lagren för bättre städning, ute i fabriken sitter handspritautomaterna tätt.

– Alla ska sprita sina händer. Vi fick god draghjälp av svininfluensan i vintras. Vi har nu färre fall av influensa och liknade.

Eslövfabrikens resultat jämförs med de andra fabrikerna i koncernen, det gäller även enskilda maskiner. Nu vill de som arbetar vid rotationsstansmaskinen bli bäst i Europa, jämfört med 25 andra maskiner i olika länder.

– Det är ett bra sätt att mobilisera killarna. Man jobbar med maskinförbättring, vilken typ av order som passar i maskinen och liknande, säger Ole Hedensted.

I lunchmatsalen, som drivs i företagets egen regi, stimuleras goda vanor och hälsosam livsstil:

– I sex veckor serverades alternativ, mer hälsosam mat. De anställda kunde också köpa hem matlådor att bjuda familjen på, och fick recept om man ville pröva själv, berättar administrativa chefen Ann-Christine Westerlin.

– Köket vet att de skulle kunna servera korv varje dag i veckan och ha nöjda matgäster. Men dessa sex veckor utan korv gick bra!

Den ordinarie menyn är tillbaka nu, men med de mest populära alternativen inplockade.

Arbetskläderna, rotationstansmaskinen och lunchmaten visar hur förändringar sker. De går olika lätt:

– Hur får vi med oss folk? Varför vill några alltid pröva nytt medan andra alltid lägger armarna i kors och säger nej? frågar Ann-Christine Westerlin.

Varannan torsdag diskuteras detta i en grupp av formella och informella ledare från bland annat företagsledning och fack.

– Vi vill bli bättre på känslor, på vad som påverkar människors attityder. Förändring har inte bara med skruvar och muttrar att göra.

Du kanske också vill läsa…

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.

Noga planerat inför säkert stopp

Noga planerat inför säkert stopp

Underhållsstopp och coronapandemi betyder smittrisk. På Smurfit Kappa i Piteå planerades stoppet därför in i minsta detalj.

Jakten på en fossilfri chipspåse

Jakten på en fossilfri chipspåse

Plastens rykte har störtdykt. Suget efter förnybart material ökar och sätter press på förpackningsföretagen. OptiPack i Sunne satsar för att vara med i omställningen.

”Sänk pensionsåldern i stället för att höja den”

”Sänk pensionsåldern i stället för att höja den”

Hanna Persson på Lamiflex i Nyköping om hur nästa regering borde förändra arbetslivet.

16.07 Smurfit Kappa

16.07 Smurfit Kappa

Klockan är 16.07 på Smurfit Kappa i Piteå.

”Rullen väger 50 ton”

”Rullen väger 50 ton”

Samuel Sandlund är torkare på PM1, Smurfit Kappa i Piteå.

”Vi vill ha kvar tre-valet på kontot”

Rör inte ATK:n! Dan Karlsson på Rottneros och Marco Vujic på Smurfit Kappa i Timsfors är helt överens.

Kaos på järnvägen hotar jobben

Kaos på järnvägen hotar jobben

Strul med järnvägen kostar miljarder varje år. Industrin måste ständigt parera för störningar. Dagens Arbete och Sekotidningen har tagit reda på vad som krävs för att rädda transporterna.

Smurfit Kappa i Eslöv blev årets industriföretag

Tre gånger har Smurfit Kappa i Eslöv tillhört toppskiktet. I år gick företaget hela vägen och kammade hem priset Årets Industriföretag, som delas ut av Dagens Arbete. Tre år på rad har Smurfit Kappa i Eslöv varit nominerat till Årets Industriföretag, som delas ut till industriföretag som satsar på en god arbetsmiljö. Hittills har Smurfit […]

Kappa och Smurfit går ihop

Holländska Kappa Packaging och irländska Jefferson Smurfit Group går ihop. Beskedet tas med jämnmod på de svenska bruken i Timfors och Piteå.– Vi får ett nytt namn och en ny ägare. Sen får vi se, säger Pappers ordförande i Piteå, Lars-Olof Pettersson. Även kollegan Marco Vujic i Timsfors hyser i dagsläget ingen större oro för […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.