Industriarbetarnas tidning

Noga planerat inför säkert stopp

2 oktober, 2020

Skrivet av

Corona. Underhållsstopp och coronapandemi betyder smittrisk. På Smurfit Kappa i Piteå planerades stoppet därför in i minsta detalj.

De målade strecken på asfalten är kvar, men fikatälten har plockats ner. Smurfit Kappa andas ut efter underhållsstoppet. Detta corona-år var inget som vanligt när 750 entreprenörer skulle jobba på en arbetsplats med normalt 500 i produktionen.

Vecka 19

Skulle stoppet egentligen ha genomförts, men bruket fick dispens från Arbetsmiljöverket. Vecka 32–33 var det dock tvunget att genomföras.

I juni hade Gällivare ett stort sjukdomsutbrott – underhållsstoppet i LKAB:s gruva pekades ut som orsaken.

– Det blev som en ögonöppnare, säger Stefan Askenryd, avdelningsordförande på Smurfit Kappa, som fick hoppa in som samordnande huvudskyddsombud under stoppet.

Stoppet på Smurfit Kappa planerades noga. Det gällde att undvika folksamlingar vid inpassering, tidsterminaler och pauser. Firmorna hölls isär, hade egna tillfälliga fikarum och omklädningsrum.

Man kan inte tvinga någon, bara uppmuntra.

Stefan Askenryd, avdelningsordförande, Smurfit Kappa.

Själv var Stefan Askenryd grindvärd, hälsade välkommen och visade linjerna i gatan som skulle få folk att hålla avstånd.

– Om vi från företaget och skyddet visar att vi tar det på allvar då blir det en ständig påminnelse.

Avstånd är viktigt, ännu viktigare är att folk stannar hemma om de är sjuka. Foto: JENS ÖKVIST

De flesta entreprenörerna kom från orter längs Norrlandskusten och blev uppmanade att hålla sig på sina boenden på sin lediga tid. Åkte de till centrala Piteå skulle de vara noga med avstånd.

– Men man kan inte tvinga någon, bara uppmuntra, säger Stefan Askenryd.
Ibland kunde det vara svårt att motivera människor som umgicks nära utanför jobbet att hålla avstånd.

– Några har suttit i fyra timmar tillsammans i en bil från Ö-vik, så ska man säga åt dem att de inte får fika tillsammans. Men det är bara att påminna om de riktlinjer som finns.

I dag gäller förstås fortfarande avstånd på Smurfit Kappa. Digitala möten om det går – och mycket handsprit. Stefan Askenryd tycker att underhållsstoppet gick bra efter planerna. När denna tidning skickas till tryck hade det inte skett något coronautbrott på bruket.
– Men det finns förstås alltid en oro att det ska dyka upp.


Corona i gruvan blev väckarklocka

Smittskydd. Det stora corona­utbrottet i Gällivare blev en väckarklocka – nu är intresset för smittskydd vid underhållsstopp stort.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten.

De sista dagarna i maj började Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten, få de första samtalen från intensivvårdsavdelningarna. De hade fått in svårt sjuka personer som hade varit med vid underhållsstoppet i LKAB:s gruva i Malmberget några veckor tidigare.

– Någonting hade hänt däruppe.

Stoppet i Malmberget var ändå väl förberett och och gruvområdet är stort, så det finns förutsättningar att hålla avstånd.

Huvudskyddsombudet ovan jord, Lars Olausson, berättar att det gjordes många avvägningar när stoppet planerades. Offentliga toaletter och matsalen stängdes av, underhållspersonalen delades in i pooler om ungefär 10 för att inte träffa så många olika människor.

– Vad utbrottet sedan berodde på vill jag låta vara osagt, säger han, och tillägger att LKAB ska göra en analys av vad som hände.

Han berättar också att de under stoppets gång märkte att det blev trängsel i en del omklädningsrum. Då försökte man ändra arbetstiderna för att det skulle bli mindre folk samtidigt.

– Men rent krasst kanske man inte ska hänga ut LKAB. Det är ju en samhällsspridning också, säger han.

Det har varit en jäkla press på arbetsledare och oss fackliga.

Lars Olausson, huvudskyddsombud ovan jord på LKAB i Malmberget.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt säger att det var mycket folk som rörde sig på stan på kvällarna. Det kan ha bidragit till smittspridningen, särskilt i kombination med alkohol.

– Folk betedde sig som vanligt, man gör på konferens, och glömde att det var en pandemi på gång. Jag förstår att om man åkt långt vill man inte sitta inne på hotellrummet och uggla.

600 personer av Gällivares 18 000 konstaterades smittade, och delar av kommunen har varit de värst drabbade i landet. Inne på LKAB var smittan stor på vissa skiftlag ovan jord, medan andra lag inte hade någon drabbad. Många smittade var utan symtom. Under jord var färre drabbade.

För huvudskyddsombudet Lars Olausson blev det hektiska veckor.

– Det har varit en jäkla press på arbetsledare och oss fackliga.

Han tycker att LKAB gjorde flera bra saker när smittan var ett faktum.

– Första skiftlaget där det dök upp fick gå hem alla i två veckor. Har du en misstänkt covidanhörig får du stanna hemma med lön.

Nyheten om utbrottet i Gällivare väckte oron på större arbetsplatser som skulle ha underhållsstopp, och Anders Nystedt fick ge råd till pappersbruk, Vattenfall, andra gruvor, men också turismnäringen och inspelningen av TV4:s Robinson.

Det är viktigt att få ut informationen till alla, så att den når ner på golvet. Och sedan se till att råden följs.

– Punkt 1, 2, 3, 4, 5, 6, och 7 att tänka på är att stanna hemma om du har förkylningssymtom.

Det är jättefarligt att slira på det. Man måste spela med öppna kort.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare, om hur viktigt det är att isolera sig vid minsta förkylningssymtom.

En entreprenör som åkt långt för att utföra en speciell uppgift och jobba intensivt någon vecka kan kanske dra sig för att sjukskriva sig.

– Men det är jättefarligt att slira på det. Man måste spela med öppna kort.

Anders Nystedt berättar att när bruken har upphandlat firmor har de efter händelserna i Gällivare skrivit in att företagen ska verka för att de anställda ska stanna på hotellen där de bor.

– Det har varit väldigt lyckosamt, säger han.

Andra bra åtgärder tycker han är att ha personer som går runt att tittar att avstånden hålls, och att se till att det finns förutsättningar att hålla distans.

I Gällivare har läget lugnat sig och just nu finns det noll nya fall enligt kommunens hemsida.

Det har varit några klusterutbrott i Norrbotten, oftast efter att människor har samlats på något sätt, som till exempel efter en stor ungdomsfest.

– Gärna med lite alkohol så man glömmer bort att hålla avstånd. Kyrkkaffet är inte så farligt, säger Anders Nystedt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Bajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

”Jag som kände mig så frisk”

”Jag som kände mig så frisk”

Jenny Jansson hade inga symtom alls. Men hade hon inte tagit det säkra före det osäkra hade hon kunnat smitta ner hela Munkedal.

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Nästan alla massa- och pappersbruk i Sverige har haft en eller flera anställda som insjuknat i covid-19.
”Det var inte helt oväntat”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson, som själv drabbats av sjukdomen.

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Första stoppet kom i mars. En våg av skyddsombudsstopp drog fram över landet med anledning av coronaviruset under våren 2020. Men Arbetsmiljöverket hävde fler än hälften.

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Tack alla kämpar – vi behöver er

Tack alla kämpar – vi behöver er

Kraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Det får inte bli en falsk trygghet”

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Vad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?