Industriarbetarnas tidning

Noga planerat inför säkert stopp

2 oktober, 2020

Skrivet av

Corona. Underhållsstopp och coronapandemi betyder smittrisk. På Smurfit Kappa i Piteå planerades stoppet därför in i minsta detalj.

De målade strecken på asfalten är kvar, men fikatälten har plockats ner. Smurfit Kappa andas ut efter underhållsstoppet. Detta corona-år var inget som vanligt när 750 entreprenörer skulle jobba på en arbetsplats med normalt 500 i produktionen.

Vecka 19

Skulle stoppet egentligen ha genomförts, men bruket fick dispens från Arbetsmiljöverket. Vecka 32–33 var det dock tvunget att genomföras.

I juni hade Gällivare ett stort sjukdomsutbrott – underhållsstoppet i LKAB:s gruva pekades ut som orsaken.

– Det blev som en ögonöppnare, säger Stefan Askenryd, avdelningsordförande på Smurfit Kappa, som fick hoppa in som samordnande huvudskyddsombud under stoppet.

Stoppet på Smurfit Kappa planerades noga. Det gällde att undvika folksamlingar vid inpassering, tidsterminaler och pauser. Firmorna hölls isär, hade egna tillfälliga fikarum och omklädningsrum.

Man kan inte tvinga någon, bara uppmuntra.

Stefan Askenryd, avdelningsordförande, Smurfit Kappa.

Själv var Stefan Askenryd grindvärd, hälsade välkommen och visade linjerna i gatan som skulle få folk att hålla avstånd.

– Om vi från företaget och skyddet visar att vi tar det på allvar då blir det en ständig påminnelse.

Avstånd är viktigt, ännu viktigare är att folk stannar hemma om de är sjuka. Foto: JENS ÖKVIST

De flesta entreprenörerna kom från orter längs Norrlandskusten och blev uppmanade att hålla sig på sina boenden på sin lediga tid. Åkte de till centrala Piteå skulle de vara noga med avstånd.

– Men man kan inte tvinga någon, bara uppmuntra, säger Stefan Askenryd.
Ibland kunde det vara svårt att motivera människor som umgicks nära utanför jobbet att hålla avstånd.

– Några har suttit i fyra timmar tillsammans i en bil från Ö-vik, så ska man säga åt dem att de inte får fika tillsammans. Men det är bara att påminna om de riktlinjer som finns.

I dag gäller förstås fortfarande avstånd på Smurfit Kappa. Digitala möten om det går – och mycket handsprit. Stefan Askenryd tycker att underhållsstoppet gick bra efter planerna. När denna tidning skickas till tryck hade det inte skett något coronautbrott på bruket.
– Men det finns förstås alltid en oro att det ska dyka upp.


Corona i gruvan blev väckarklocka

Smittskydd. Det stora corona­utbrottet i Gällivare blev en väckarklocka – nu är intresset för smittskydd vid underhållsstopp stort.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten.

De sista dagarna i maj började Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten, få de första samtalen från intensivvårdsavdelningarna. De hade fått in svårt sjuka personer som hade varit med vid underhållsstoppet i LKAB:s gruva i Malmberget några veckor tidigare.

– Någonting hade hänt däruppe.

Stoppet i Malmberget var ändå väl förberett och och gruvområdet är stort, så det finns förutsättningar att hålla avstånd.

Huvudskyddsombudet ovan jord, Lars Olausson, berättar att det gjordes många avvägningar när stoppet planerades. Offentliga toaletter och matsalen stängdes av, underhållspersonalen delades in i pooler om ungefär 10 för att inte träffa så många olika människor.

– Vad utbrottet sedan berodde på vill jag låta vara osagt, säger han, och tillägger att LKAB ska göra en analys av vad som hände.

Han berättar också att de under stoppets gång märkte att det blev trängsel i en del omklädningsrum. Då försökte man ändra arbetstiderna för att det skulle bli mindre folk samtidigt.

– Men rent krasst kanske man inte ska hänga ut LKAB. Det är ju en samhällsspridning också, säger han.

Det har varit en jäkla press på arbetsledare och oss fackliga.

Lars Olausson, huvudskyddsombud ovan jord på LKAB i Malmberget.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt säger att det var mycket folk som rörde sig på stan på kvällarna. Det kan ha bidragit till smittspridningen, särskilt i kombination med alkohol.

– Folk betedde sig som vanligt, man gör på konferens, och glömde att det var en pandemi på gång. Jag förstår att om man åkt långt vill man inte sitta inne på hotellrummet och uggla.

600 personer av Gällivares 18 000 konstaterades smittade, och delar av kommunen har varit de värst drabbade i landet. Inne på LKAB var smittan stor på vissa skiftlag ovan jord, medan andra lag inte hade någon drabbad. Många smittade var utan symtom. Under jord var färre drabbade.

För huvudskyddsombudet Lars Olausson blev det hektiska veckor.

– Det har varit en jäkla press på arbetsledare och oss fackliga.

Han tycker att LKAB gjorde flera bra saker när smittan var ett faktum.

– Första skiftlaget där det dök upp fick gå hem alla i två veckor. Har du en misstänkt covidanhörig får du stanna hemma med lön.

Nyheten om utbrottet i Gällivare väckte oron på större arbetsplatser som skulle ha underhållsstopp, och Anders Nystedt fick ge råd till pappersbruk, Vattenfall, andra gruvor, men också turismnäringen och inspelningen av TV4:s Robinson.

Det är viktigt att få ut informationen till alla, så att den når ner på golvet. Och sedan se till att råden följs.

– Punkt 1, 2, 3, 4, 5, 6, och 7 att tänka på är att stanna hemma om du har förkylningssymtom.

Det är jättefarligt att slira på det. Man måste spela med öppna kort.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare, om hur viktigt det är att isolera sig vid minsta förkylningssymtom.

En entreprenör som åkt långt för att utföra en speciell uppgift och jobba intensivt någon vecka kan kanske dra sig för att sjukskriva sig.

– Men det är jättefarligt att slira på det. Man måste spela med öppna kort.

Anders Nystedt berättar att när bruken har upphandlat firmor har de efter händelserna i Gällivare skrivit in att företagen ska verka för att de anställda ska stanna på hotellen där de bor.

– Det har varit väldigt lyckosamt, säger han.

Andra bra åtgärder tycker han är att ha personer som går runt att tittar att avstånden hålls, och att se till att det finns förutsättningar att hålla distans.

I Gällivare har läget lugnat sig och just nu finns det noll nya fall enligt kommunens hemsida.

Det har varit några klusterutbrott i Norrbotten, oftast efter att människor har samlats på något sätt, som till exempel efter en stor ungdomsfest.

– Gärna med lite alkohol så man glömmer bort att hålla avstånd. Kyrkkaffet är inte så farligt, säger Anders Nystedt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Bajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Tack alla kämpar – vi behöver er

Tack alla kämpar – vi behöver er

Kraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Det får inte bli en falsk trygghet”

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Vad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Inför coronan är vi alla lika – men industri­arbetare kan inte jobba hemifrån

Inför coronan är vi alla lika – men industri­arbetare kan inte jobba hemifrån

DA:s arbetsmiljöreporter Elinor Torp reflekterar över coronasmittan, och listar tre viktiga punkter om din arbetsmiljö i dessa tider.

Förslag hamnar i skiljenämnd

Två förslagsärenden på Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå hamnar i skiljenämnd. – Här ska man vara uppfinnare för att få förslagsbelöningar, konstaterar Stefan Askenryd, vice ordförande i Pappers avdelning 37.

Tuffa tider för tidningspapper

Tuffa tider för tidningspapper

På Ortviken och Hylte riskerar nu uppemot 800 pappersarbetare att mista sina jobb.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?