Industriarbetarnas tidning

Löfven till attack: ”Industriarbetarna förlorar på alliansen”

21 augusti, 2010

Skrivet av

En industriarbetare som vill få 80 procents ersättning vid arbetslöshet förlorar 800 kronor i månaden om den borgerliga regeringen får fortsatt förtroende. Det hävdade IF Metalls ordförande Stefan Löfven i ett tal på lördagen.

IF Metall har jämfört effekterna av regeringens och de rödgrönas politik för den industriarbetare som tjänar 23 000 kronor i månaden och som vill få 80 procents ersättning om han eller hon blir arbetslös.

Regeringen anser att den som vill ha 80 procents ersättning får ordna det på egen hand med privata försäkringar.

– Fredrik Reinfeldt råder de arbetslösa att teckna en privat försäkring. Det kommer att kosta en industriarbetare 630 kronor utöver de 400 kronor man redan betalar, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.– Alltså över 1 000 kronor i månaden bara i a-kasseavgift. Det är fräckt att kalla den politiken ansvarsfull.

De rödgröna lovar att 80 procent av befolkningen ska ha 80 procents ersättning från a-kassan. Och att a-kasseavgiften ska sänkas till 80 kronor i månaden.

– Efter justeringar av jobbskatteavdraget blir det 800 kronor mer kvar i plånboken varje månad med en rödgrön politik, säger Löfven som idag lördag valtalade på Tosselilla sommarland.

Regeringens arbetslöshetsförsäkring innebär att olika grupper betalar olika mycket, beroende på vilken bransch man jobbar i. Ju större risk för att bli arbetslös – desto högre avgift till a-kassan.

De privata försäkringsbolagen kommer att ta ut en saftig riskpremie, enligt IF Metalls beräkningar.

På sajten www.enforsäkring.se räknade IF Metall ut vad det skulle kosta en vanlig industriarbetare att försäkra sig för 80 procents ersättning: 630 kronor utöver dagens a-kasseavgift på 400 kronor.

– Och den uträkningen är baserad på dagens arbetslöshet, säger Stefan Löfven. Skulle våra medlemmar drabbas av ännu högre arbetslöshet och vara arbetslösa under längre tid, då skulle det bli ännu dyrare.

I dag uppgår arbetslösheten bland IF Metalls medlemmar cirka 20 procent. Bland de yngre, under 30 år, är den ännu högre, 26 procent.

– Frågan är vilket försäkringsbolag som skulle vilja försäkra våra medlemmar med tanke på den risk för arbetslöshet som finns inom den konkurrensutsatta industrin. Stefan Löfven frågar sig varför IF Metalls medlemmar ska belastas med extra avgifter.

– Det sänder inga bra signaler för dem som tänkt söka sig till industrin. Otroligt dumt med tanke på att industrin står för merparten av landets exportinkomster. Utan de inkomsterna kan vi inte betala välfärden.

Men regeringen har väl inte talat om privata försäkringar i valrörelsen?

– Nej, det har den inte gjort. Men under den gångna mandatperioden har de framfört tanken på privata försäkringar som komplement till arbetslöshetsförsäkringen.

– Arbetslöshetsförsäkringen är en fråga, precis som arbetsrätten och arbetsmiljön, där alternativen mellan regeringen och den rödgröna oppositionen blir extra tydliga. Därför är det viktigt att lyfta fram skillnaderna så att väljarna får besked före valet.

Vågar du lita på de rödgrönas löfte om 80 procents a-kassa till 80 procent av befolkningen?

– Absolut, utan tvekan. Det var ett av de allra första löftena från Mona Sahlin när hon tillträdde som partiordförande.

Du kanske också vill läsa…

Facket kontaktar Vita Huset

Statsminister Reinfeldt vägrar att prata Saab med president Obama. Trots att amerikanska staten är majoritetsägare i General Motors. Nu tar facket självt kontakt med Vita Huset. På vilket sätt vill inte IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven säga. – Vi vill förvissa oss om att processen mellan GM och Saabs spekulanter är igång, säger han till […]

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

Trots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

Valet är nu – och det är ditt!

”Visst finns det brister i Sverige. Men den svartmålning som vissa partier gör av vårt samhälle i stort stämmer helt enkelt inte”, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Vi behöver en svetsare i ledningen

Vi behöver en svetsare i ledningen

Valet kommer att vinnas från fikarummen. Vi industriarbetare behöver inte bara en offensiv industripolitik, utan även en aktiv välfärdspolitik.

Ännu en annorlunda kongress

Ännu en annorlunda kongress

Mycket digitalsnack, mycket unga ombud i talarstolen och en ny ordförande som inte liknar sina föregångare. Här skriver DA:s Harald Gatu från sin tolfte kongress, här dokumenterar fotografen Ylva Bergman sin första.

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe har meddelat IF Metalls valberedning att han inte ställer upp för en ny period som ordförande. Nu återstår två kandidater – vice ordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Nu går Sverige framåt igen

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

IF Metall håller kongress i maj nästa år, då ska en ny förbundsledning väljas. Då är förbundsordförande Anders Ferbe 63 år – men i en intervju med DA vill han inte säga om han vill fortsätta leda förbundet: ”Det finns bara en som ställer den frågan och det är valberedningen.”

Ökade klyftor oroar IF Metallare

En stor majoritet av IF Metalls medlemmar är oroade över ökade klyftor och över samhällsutvecklingen i stort. 79 procent av medlemmarna anser att politikerna borde minska klyftorna. Det framgår av en opinionsundersökning som Novus Opinion gjorde i månadsskiftet maj-juni genom intervjuer med 2 200 medlemmar i IF Metall. – Våra medlemmar ger i undersökningen bottenbetyg till […]

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.