Industriarbetarnas tidning

Smurfit Kappa i Eslöv blev årets industriföretag

14 september, 2010

Skrivet av

Tre gånger har Smurfit Kappa i Eslöv tillhört toppskiktet. I år gick företaget hela vägen och kammade hem priset Årets Industriföretag, som delas ut av Dagens Arbete.

Tre år på rad har Smurfit Kappa i Eslöv varit nominerat till Årets Industriföretag, som delas ut till industriföretag som satsar på en god arbetsmiljö.

Hittills har Smurfit Kappa förlorat på mållinjen. Men i år var juryn enig. Företagets kontinuerliga arbetsmiljöarbete bidrog till segern. Dessutom är sjukfrånvaron låg och arbetsolyckorna få.

Juryns ordförande Mikael Sjöberg, tillika Arbetsmiljöverkets generaldirektör, tyckte att årets vinnare var självklar. Trots att Smurfit Kappa fick 16 anmärkningar vid Arbetsmiljöverkets senaste inspektion.

Hur kan det komma sig att de ändå vinner?
–Trots att de jobbar kontinuerligt med arbetsmiljön finns en förbättringspotential. Det går hela tiden att förbättra sig. Kraven på en god arbetsmiljö förändras hela tiden. Det som ansågs som bra på 1950-talet är knappast bra idag. Ett företag kan alltid bli bättre, säger Mikael Sjöberg.

Årets industriföretag delas ut för tredje året av Dagens Arbete i samarbete med Swedbank och Folksam.

– Vi vill uppmuntra de företag som bedriver ett aktivt arbetsmiljöarbete. Genom att lyfta fram de goda exemplen kan vi stimulera andra företag att ta efter, säger Hans Larsson, Dagens Arbetes chefredaktör.

Förutom Smurfit Kappa var också Bolidens gruva i Kristenberg och Tomoku Hus i Insjön i final. Företag som kan nomineras är arbetsplatser med medlemmar ur fackförbunden IF Metall, GS och Pappers.

Första pris i tävlingen är ett friskvårdsarrangemang. Ifjol vann Stora Enso i Fors utanför Avesta och året dessförinnan vann SSAB Tunnplåt i Luleå.

Juryns hela motivering för årets vinnare:
”Genom en god friskvård och via ett kontinuerligt arbetsmiljöarbete som resulterat i låg sjukfrånvaro och få arbetsolyckor har Smurfit Kappa i Eslöv bildats skola för hela Smurfit-koncernen. I god samverkan mellan företag, fack och medarbetare tas ett helhetsgrepp på arbetsmiljön, alltifrån fria och obligatoriska arbetskläder till hälsosam kost i personalmatsalen.”

Du kanske också vill läsa…

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.

Noga planerat inför säkert stopp

Noga planerat inför säkert stopp

Underhållsstopp och coronapandemi betyder smittrisk. På Smurfit Kappa i Piteå planerades stoppet därför in i minsta detalj.

Jakten på en fossilfri chipspåse

Jakten på en fossilfri chipspåse

Plastens rykte har störtdykt. Suget efter förnybart material ökar och sätter press på förpackningsföretagen. OptiPack i Sunne satsar för att vara med i omställningen.

”Sänk pensionsåldern i stället för att höja den”

”Sänk pensionsåldern i stället för att höja den”

Hanna Persson på Lamiflex i Nyköping om hur nästa regering borde förändra arbetslivet.

16.07 Smurfit Kappa

16.07 Smurfit Kappa

Klockan är 16.07 på Smurfit Kappa i Piteå.

”Rullen väger 50 ton”

”Rullen väger 50 ton”

Samuel Sandlund är torkare på PM1, Smurfit Kappa i Piteå.

”Vi vill ha kvar tre-valet på kontot”

Rör inte ATK:n! Dan Karlsson på Rottneros och Marco Vujic på Smurfit Kappa i Timsfors är helt överens.

Kaos på järnvägen hotar jobben

Kaos på järnvägen hotar jobben

Strul med järnvägen kostar miljarder varje år. Industrin måste ständigt parera för störningar. Dagens Arbete och Sekotidningen har tagit reda på vad som krävs för att rädda transporterna.

Kappa och Smurfit går ihop

Holländska Kappa Packaging och irländska Jefferson Smurfit Group går ihop. Beskedet tas med jämnmod på de svenska bruken i Timfors och Piteå.– Vi får ett nytt namn och en ny ägare. Sen får vi se, säger Pappers ordförande i Piteå, Lars-Olof Pettersson. Även kollegan Marco Vujic i Timsfors hyser i dagsläget ingen större oro för […]

Smurfit Kappa, Eslöv: God hälsa ska ge Europavinst

Finalist i Dagens Arbetes arbetesmiljötävling Årets Industriföretag 2010 Fria, obligatoriska arbetskläder, sex veckor utan korv i lunchmatsalen – i Smurfit Kappas kartongfabrik i Eslöv förändras något hela tiden. Det är tredje gången på tre år företaget går till final i Dagens Arbetes tävling om bästa arbetsmiljö. Fabrikens friskvårds- och arbetsmiljöarbete är riktmärke för hela Smurfitkoncernen […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.