Industriarbetarnas tidning

”Sprid optimism – svartmåla inte”

3 september, 2010

Regeringen Reinfeldt misslyckades med att få a-kassavgifterna att styra lönerna. Det var en av framgångarna med årets avtalsrörelse, sa LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin på Pappers kongress på fredagseftermiddagen.

– Vi lämnade ingen efter, förbunden stöttade varandra, sa hon och berättade att LO-förbunden haft åtta extra styrelsemöten under avtalsrörelsen.

– Vi träffades ofta och la allt på bordet. På så sätt blev det lättare att hålla ihop.

Hon tog också upp Pappers strejk och garanterade att Pappers hade fullt stöd från LO.

Wanja Lundby-Wedin höll sitt tal i en stor kongresshall i Norrköping, på samma plats där det tidigare stått en gigantisk pappersmakin.

– Här stod en del av själva basindustrin, sa hon. Den som gjort Sverige starkt. En del av skelettet som bär upp.

Hon berättade att hon besökt flera av Pappers nuvarande arbetsplatser under den senaste tiden. När hon tar upp a-kasseavgifterna är det ofta många som inte vet att ingenjörerna på samma företag har 90 kronor i a-kasseagift, medan Pappers a-kassemedlemmar betalar 257 kronor.

– Regeringen tycker att ni tjänar för mycket, sa hon. Ni löper större risk att bli arbetslösa, därför ska ni, som är arbetare, minska priset på ert arbete.

– Men det fungerar inte så enkelt. Fem spänn mindre i timmen betyder inte att det blir fler jobb.

Hon tog upp LO:s vikande medlemsantal som en viktig fråga. Alla förbund måste arbeta för att organisera fler medlemmar, även Pappers med sin hög andel organisade arbetare (98 procent). Hon talade också om behovet av fler ungdomar i facket.

– När ni åker hem på söndag efter kongressens slut kommer ni säkert att vara trötta, sa hon, men det gäller att orka jobba vidare inför valet. Det viktigaste är samtalet ute på arbetsplatserna och att sprida optimism, i stället för att svartmåla.

Är det vi själva som är med och underminerar? sa hon i en retorisk fråga riktad till publiken. Hon talade om den skeptisism som fortfarande finns bland somliga runt det rödgröna samarbetet.

– Vi måste tänka på att det är själva förutsättningen för en s-regering.

– Och vi får aldrig glömma att Sverige är ett fantastiskt land. Ett jämställt och jämlikt samhälle som byggts upp under 100 år. Fyra år av högerpolitik raserar det inte, men fyra är till kan vara för sent.

Du kanske också vill läsa…

Halla där…

Halla där…

29-årige Marcus Davidsson från Braviken har utsetts till ny ungdomsansvarig för Pappers.

Hård kritik mot Lundby-Wedin

Irritationen är stark i LO-förbunden. Wanja Lundby-Wedin är omtyckt men just nu är hon en belastning. Det visar en rundringning till ordföranden i ett antal avdelningar. Dagens Arbetes rundringning till några avdelningar i Pappers, IF Metall, Grafikerna och Skogs- och Träfacket visar att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är kraftfullt ifrågasatt. En del tycker att hon […]

LO-basen möter kritiker

I dag träffar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin sin hårdaste kritiker, Dennis Bäckman, ordförande i Pappers avdelning i Figeholm.– Att kräva hennes avgång är kanske orealistiskt, säger han nu efter sitt hårda utspel inför första maj. Då gick Dennis Bäckman (bilden) till hårt angrepp både mot LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin och […]

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Äntligen vågar vi se lite framåt

Äntligen vågar vi se lite framåt

Med vaccinet i armen kan vi försiktigt börja drömma om ett händelserikt 2022, med många verkliga möten, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Var tredje anställd varslad på Klippans bruk

Var tredje anställd varslad på Klippans bruk

Var tredje anställd på skånska Klippan – 24 pappersarbetare – har varslats och riskerar nu att förlora jobbet. 

”Vi räknar med 800 deltagare”

”Vi räknar med 800 deltagare”

Pandemin kom emellan, men nu ska Pappers ordna ett party för sina unga medlemmar 2022. Det blir artister och föreläsare, men viktigast blir det att få träffa andra unga i branschen.

De flesta av Pappers avdelningar krymper

De flesta av Pappers avdelningar krymper

Organisationsgraden är fortfarande hög, men Pappers gick back med ett par hundra medlemmar under 2020. Nu planerar förbundet riktade insatser där de tappat mest.

Framtidens produkter från skogen

Framtidens produkter från skogen

Plasten är på väg ut, medan skogen trampar nya stigar. Mycket händer inom forskningen när dagens träråvara omvandlas till morgondagens produkter.

Industri med framtid – och utmaningar

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?