Industriarbetarnas tidning

Kvinnors löner ökar mer än männens

10 december, 2010

Skrivet av HANS LARSSON

Löneklyftan mellan kvinnor och män minskar. Även skillnaden mellan arbetare och tjänstemän minskar. Det visar en ny lönerapport från LO.

Förändringarna är visserligen små, men det går ändå åt rätt håll, menar LO.

Mellan 2007 och 2009 ökade LO-kvinnornas löner med 12,6 procent, medan LO-männens löner ökade med 11,4 procent.

– Det visar att samordningen mellan LO-förbunden har varit framgångsrik, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

Dessutom har arbetarnas löner ökad något mer än tjänstemännens, även om skillnaderna fortfarande är stora. Arbetarnas medellön per månad är 21 900 kronor mot tjänstemännens 31 500 kronor.

Mellan 2007 och 2009 ökade arbetarnas löner i genomsnitt med 11,6 procent och med 11,5 procent för tjänstemännen. En marginell minskning av löneklyftan, med andra ord.

– Vi måste se till att gapet mellan arbetare och tjänstemän även minskar i kronor. Vi måste alltså bli tydligare på att ställa lönekrav i kronor och ören i stället för i procent, säger Per Bardh.

Du kanske också vill läsa…

LO stöder Pappers konflikt

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.– Jättebra. Det känns skönt att ha LO-gemenskapen i ryggen, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. De senaste dagarna har Svenskt Näringsliv trappat upp propagandakriget mot Pappers och Elektrikerförbundet. I stort uppslagna annonser i morgon- och kvällspress anklagar Svenskt Näringsliv de båda förbunden för att vilja slå […]

IF Metall positivt till permitteringslöner

LO vill ha permitteringslöner i Sverige. IF Metall har bildat en arbetsgrupp med sina största motparter där frågan diskuteras. Sent i höst kan ett förslag komma att presenteras. I gårdagens Dagens Nyheter lanserade LO:s Per Bardh och Göran Larsson ett förslag till ett nytt statligt finansierat permitteringssystem. I många andra europeiska länder finns olika permitteringslösningar. […]

LO och arbetsgivarna utreder Las

LO och Svenskt Näringsliv har beslutat att Lagen om anställningsskydd, Las, ska utredas av en gemensam arbetsgrupp. – Det finns en massa myter om hur Las fungerar och inte fungerar. Det är bra om utredningen kan avliva en del av dom myterna, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Dagens Arbete. Det är framför allt […]

LO varnar för EU: ”Vill styra lönerna”

EU-kommissionen vill lägga sig i och styra lönebildningen i de enskilda länderna. – Vi är allvarligt oroade. Detta kan vi aldrig acceptera, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh (bilden). Det är i det nya EU-systemet för budgetövervakning – kallat den europeiska terminen eller strategi för EU 2020 – som EU-kommissionen visar sina ambitioner att försöka ta […]

Lasfrågan i hetluften igen

LO vill ta upp nya diskussioner med Svenskt Näringsliv om Las, Lagen om anställningsskydd. – Vi måste få slut på pajkastningen, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh. Las är den mest omstridda lagen på svensk arbetsmarknad, en infekterad fråga för fackföreningsrörelsen och arbetsgivarna. När diskussionerna förra året togs upp om ett nytt huvudavtal, som skulle ersätta […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.