Industriarbetarnas tidning

LO varnar för EU: ”Vill styra lönerna”

17 februari, 2011

Skrivet av HANS LARSSON

EU-kommissionen vill lägga sig i och styra lönebildningen i de enskilda länderna.
– Vi är allvarligt oroade. Detta kan vi aldrig acceptera, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh (bilden).

Det är i det nya EU-systemet för budgetövervakning – kallat den europeiska terminen eller strategi för EU 2020 – som EU-kommissionen visar sina ambitioner att försöka ta kontrollen över löner och arbetsvillkor i de enskilda medlemsstaterna.

I en debattartikel i SvD häromdagen protesterade fem socialdemokratiska EU-parlamentariker, bland dem metallaren Olle Ludvigsson, mot förslaget.

EU-kommissionens förslag går ut på att ett system för kontroll av ekonomiska obalanser skall komplettera stabilitets- och tillväxtpakten inom EU. Kommissionen vill kontrollera hur löner och priser utvecklas inom de olika länderna.

– Detta kan vi aldrig acceptera. Det skulle få allvarliga konsekvenser för lönebildningen i Sverige, säger Per Bardh, LO:s avtalssekreterare.

– Om EU-kommissionens förslag blir verklighet kommer det statliga Medlingsinstitutet att styra lönebildningen. Det blir en kraftig försvagning av facket och av arbetsmarknadens parter som helhet.

LO försöker nu övertyga den svenska regeringen, med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen, om att kommissionens förslag hotar hela den svenska modellen och att regeringen därför kraftfullt borde protestera vid EU:s finansministermöte den 11 mars.

– EU-kommissionen vill stärka sin makt och man hänvisar till den finansiella krisen. Förslaget leder till lönesänkningar. Det innebär dessutom att de olika staterna ska överlämna makten över sin finanspolitik till kommissionen. Vi accepterar inte detta och det borde ingen finansminister heller göra, säger Per Bardh.

Du kanske också vill läsa…

LO stöder Pappers konflikt

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.– Jättebra. Det känns skönt att ha LO-gemenskapen i ryggen, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. De senaste dagarna har Svenskt Näringsliv trappat upp propagandakriget mot Pappers och Elektrikerförbundet. I stort uppslagna annonser i morgon- och kvällspress anklagar Svenskt Näringsliv de båda förbunden för att vilja slå […]

IF Metall positivt till permitteringslöner

LO vill ha permitteringslöner i Sverige. IF Metall har bildat en arbetsgrupp med sina största motparter där frågan diskuteras. Sent i höst kan ett förslag komma att presenteras. I gårdagens Dagens Nyheter lanserade LO:s Per Bardh och Göran Larsson ett förslag till ett nytt statligt finansierat permitteringssystem. I många andra europeiska länder finns olika permitteringslösningar. […]

LO och arbetsgivarna utreder Las

LO och Svenskt Näringsliv har beslutat att Lagen om anställningsskydd, Las, ska utredas av en gemensam arbetsgrupp. – Det finns en massa myter om hur Las fungerar och inte fungerar. Det är bra om utredningen kan avliva en del av dom myterna, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Dagens Arbete. Det är framför allt […]

Kvinnors löner ökar mer än männens

Löneklyftan mellan kvinnor och män minskar. Även skillnaden mellan arbetare och tjänstemän minskar. Det visar en ny lönerapport från LO. Förändringarna är visserligen små, men det går ändå åt rätt håll, menar LO. Mellan 2007 och 2009 ökade LO-kvinnornas löner med 12,6 procent, medan LO-männens löner ökade med 11,4 procent. – Det visar att samordningen […]

Lasfrågan i hetluften igen

LO vill ta upp nya diskussioner med Svenskt Näringsliv om Las, Lagen om anställningsskydd. – Vi måste få slut på pajkastningen, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh. Las är den mest omstridda lagen på svensk arbetsmarknad, en infekterad fråga för fackföreningsrörelsen och arbetsgivarna. När diskussionerna förra året togs upp om ett nytt huvudavtal, som skulle ersätta […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.