Industriarbetarnas tidning

Lasfrågan i hetluften igen

7 oktober, 2010

Skrivet av ANDERS ELGHORN

LO vill ta upp nya diskussioner med Svenskt Näringsliv om Las, Lagen om anställningsskydd.
– Vi måste få slut på pajkastningen, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

Las är den mest omstridda lagen på svensk arbetsmarknad, en infekterad fråga för fackföreningsrörelsen och arbetsgivarna.

När diskussionerna förra året togs upp om ett nytt huvudavtal, som skulle ersätta det gamla Saltsjöbadsavtalet från 1938, sprack det på att parterna inte kunde komma överens om anställningsskyddet.

Svenskt Näringsliv påpekar ständigt att Las är företagens värsta fiende.

Facket hävdar att Las utgör ett grundskydd för arbetstagarna.

Svenskt Näringsliv anser att Las försvårar för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden och därmed påverkar ungdomsarbetslösheten.

LO säger tvärtom: Las påverkar inte ungdomsarbetslösheten.

Trots de hårda motsättningarna gör nu LO ett nytt försök när Per Bard vänder sig till sin motpart i Svenskt Näringsliv, Christer Ågren, och vill diskutera tillsättandet av en arbetsgrupp.

I tidigare intervjuer med Dagens Arbete har LO:s avtalssekreterare sagt att det som krävs för att ta upp nya diskussioner är att parterna blir överens om vad som är fakta och myter.

– Vilka är problemen med anställningsskyddet och är de av den karaktären att det krävs förändringar? Först när vi har en gemensam bild kan vi gå vidare, menar Per Bard.

På en punkt är LO:s Per Bard och Svenskt Näringslivs Christer Ågren överens: De vill inte att politikerna lägger sig i och förändrar lagen innan de själva fått möjligheten att göra det via avtal.

Läs mer i Dagens Arbetes Las-special.

Du kanske också vill läsa…

LO och arbetsgivarna utreder Las

LO och Svenskt Näringsliv har beslutat att Lagen om anställningsskydd, Las, ska utredas av en gemensam arbetsgrupp. – Det finns en massa myter om hur Las fungerar och inte fungerar. Det är bra om utredningen kan avliva en del av dom myterna, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Dagens Arbete. Det är framför allt […]

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Industrifacken: Vi är besvikna

Industrifacken: Vi är besvikna

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har kraschat. Nu kan det i stället bli lagstiftning om fler undantag i turordningen.