Industriarbetarnas tidning

Dubbel upprättelse för truckförare

11 februari, 2011

Skrivet av HANS OLOF WIKLUND

Den truckförare som avskedades för att ha vållat en olycka på Mondi Dynäs i Väja har fått dubbel upprättelse. I höstas ogiltigförklarade Arbetsdomstolen avskedandet och nu har företaget fått böta 300 000 kronor för arbetsmiljöbrott.

Vid Mondi Dynäs i Väja görs papper av olika slag. Tillverkningen sker i någon av brukets pappersmaskiner. Därifrån förs papperet till rullmaskiner där papperet rullas upp till önskad längd och dimension. Sedan tas den färdiga rullen via ett så kallat sänkbord till golvnivå och rullas i väg för vidare transport.

I februari 2009 fick bolaget en specialorder om tillverkning av extra långa pappersrullar. Rullarna var cirka fyra meter långa, hade en diameter om 110 cm och vägde runt 3,2 ton.

Tillverkningen för specialordern skedde på vanligt sätt i en av pappersmaskinerna. På grund av rullarnas storlek var det dock inte möjligt att flytta rullarna på vanligt sätt från sänkbordet.

Det bestämdes därför att pappersrullarna skulle rullas över direkt från sänkbordet till en gaffeltruck. Gaffeltrucken skulle sedan lyfta upp rullarna och placera dem i en transportvagn.

På grund av sänkbordets konstruktion var det viktigt att överrullningen skedde i exakt rätt ögonblick. Därefter var truckföraren tvungen att tilta gafflarna mot sig så att inte pappersrullen rullade av gafflarna, över sänkbordet och tillbaka mot rullmaskinen. Även tiltningen måste göras vid rätt tidpunkt.

Redan 16 februari, första skiftet med tillverkning av specialordern, inträffade ett tillbud. En överrullning misslyckades, och en pappersrulle kom i rullning åt fel håll och en anställd höll på att bli klämd mellan rullen och rullningsmaskinen.

Varken truckföraren eller de andra två som arbetade vid rullningsmaskinen rapporterade tillbudet eftersom ingen skadades.

En månad senare, 12 mars 2009, slutade det inte lika lyckligt. Ett överrullningsförsök misslyckades. Sänkbordet höjdes upp igen, och ett nytt försök påbörjades. Även denna gång misslyckades man att få upp rullen på truckgafflarna.

Pappersrullen rullade sedan tillbaka, över sänkbordet och mot rullningsmaskinen. En anställd klämdes mellan pappersrullen och rullningsmaskinen och bröt båda benen.

Mondi Dynäs utredde olyckan. Under utredningen fick företaget även reda på tillbudet i februari. Enligt Mondi Dynäs hade det inte varit något fel på vare sig riskanalys eller driftsinstruktioner.

Såväl tillbudet som olyckan orsakades av att truckföraren tiltat truckgafflarna på ett oförsiktigt och okontrollerat sätt. Truckföraren hade agerat grovt vårdslöst hävdade Mondi Dynäs, och därför avskedades han 7 april.

Mannens fackförbund, Pappers, motsatte sig avskedet. Det var ett fult försök att lägga skulden på den enskilde och saknade laglig grund. Pappers hävdade att Mondi Dynäs anvisat ett farligt arbetssätt och att det funnits brister i företagets riskanalys.

De förhandlingar som följde ledde ingen vart. Samtidigt utreddes olyckan av Arbetsmiljöverket. Verket kom till samma resultat som Pappers, företaget hade brustit i riskanalysen.

Pappers stämde Mondi Dynäs inför Arbetsdomstolen, AD. Arbetsmiljöverket vände sig till åklagare med en begäran om åtalsprövning.

I höstas kom AD:s dom. Avskedandet ogiltigförklarades. Truckföraren hade inte gjort sig skyldig till något grovt vårdslöst beteende, hans handlande hade inte avvikit från vad som kan anses normalt aktsamt.

AD ansåg, liksom Pappers, att företaget brustit i riskanalysen. ”Det av bolaget valda förfarandet innefattade enligt domstolens mening ofrånkomligen risker, särskilt vid det moment då truckens gaffel skulle tiltas”. Trots detta berördes inte tiltningsmomentet närmare under riskanalysen, konstaterade AD.

En enig Arbetsdomstol dömde Mondi Dynäs att betala 120 000 kronor i skadestånd och nästan lika mycket i lön till truckföraren. Till det kommer 193 580 kronor för motpartens rättegångskostnader.

Företaget ville sedan inte återanställa truckföraren, utan valde att lösa ut honom med ytterligare 32 månadslöner – totalt 717 120 kronor.

Nu har företaget dessutom fått en företagsbot på 300 000 kronor. Kammaråklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål anser även han att det var Mondi Dynäs som orsakade olyckan.

Företrädare för bolaget har vid riskanalysen av lastningsmomentet inte beaktat risken för att någon skulle kunna komma i kläm mellan en pappersrulle och rullmaskinen.

På grund av den bristande riskanalysen har man heller inte gjort tillräckligt för att förebygga olyckor, som att sätta upp avskärmningsskydd eller att använda arbetsutrustning som hindrat pappersrullen från att komma i okontrollerad rullning.

Därför har åklagaren nu skrivit ut ett strafföreläggande för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Mondi Dynäs har godkänt strafföreläggandet och företagsboten. Totalt har därmed olyckan och avskedandet av truckföraren kostat Mondi Dynäs 1 449 767 kronor.

Du kanske också vill läsa…

Varsel skjuts upp på Mondi Dynäs

Orderingången på Moni Dynäs i Väja har vänt uppåt och hoten mot jobben minskat rejält.– Det varsel som ligger på 40 personer har skjutits på till årsskiftet, säger Pappers avdelningsordförande Sven Sollén. Bruket utanför Kramfors var illa ute under förra hösten. Så kom ett första varsel på att 40 anställda skulle bort. Knappt var de […]

Pappersbruket i Väja varslar igen

Mondi Dynäs i Väja varslar återigen 40 personer om uppsägning.– Orsaken är den dåliga orderingången, konstaterar Pappers avdelningensordförande Sven Sollén. Det är andra gången på kort tid bruket utanför Kramfors tvingas se över verksamheten. Före jul kom beskedet att 40 anställda – varav 25 pappersarbetare – skulle bort från företaget. De förhandlingarna är nu avslutade […]

”Vill ha ett ännu starkare förbund”

”Vill ha ett ännu starkare förbund”

Dagens Arbete är på plats på Pappers kongress i Gävle. Inför starten ställde vi frågan till ett antal ombud: Vad förväntar du dig?

32 månadslöner till truckförare

Arbetsgivarna på Mondi Dynäs i Väja vägrar rätta sig efter Arbetsdomstolens dom nyligen. De betalar hellre 32 månadslöner – 717 120 kronor – för att slippa ta tillbaka en tidigare avskedad truckförare. Det var i mars förra året som truckföraren var inblandad i en allvarlig olycka på företaget, som ligger i Väja utanför Kramfors. En tre […]

”Fult försök av Mondi Dynäs”

Mondi Dynäs i Väja har avskedat en truckförare för vårdslöshet.– Ett fult försök att lägga skulden på den enskilde kontrar Pappers ombudsman Lars Wåhlstedt (bilden) och stämmer företaget till arbetsdomstolen. Från företagets sida menar man att det var truckförarens agerande som natten den 12 mars i år ledde till att en arbetskamrat bröt båda benen. […]

Pappers­arbetare kritiserar facket i Väja

Upprördheten är stor på Dynäs Mondi i Väja, sedan facket och företaget frångick turordningen i det senaste varslet.– Men det handlar om att få fabriken att överleva, säger avdelningens ordförande Sven Sollén. Före jul varslade bruket utanför Kramfors 40 anställda – varav 25 pappersarbetare – på grund av de dåliga tiderna. Nyligen kom ett nytt […]

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tuffa tider för tidningspapper

Tuffa tider för tidningspapper

På Ortviken och Hylte riskerar nu uppemot 800 pappersarbetare att mista sina jobb.

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.