Industriarbetarnas tidning

Lönen försenad – igen

24 augusti, 2011

Skrivet av

Lönerna till de Saab-anställda försenas igen.
– Jag kan inte annat än beklaga läget, säger klubbens ordförande Håkan Skött.

Saab Automobile har ebb i kassan. Milt sagt. Vd:n Victor Muller flänger jorden runt i jakt på kapital, samtidigt som kronofogden flåsar honom i nacken här i Sverige.

Varje löneutbetalning har blivit en rysare för de anställda. Lön eller inte? Och när? Det är tredje månaden i rad som Saab strular med utbetalningarna.

– Vi fick ut en försenad lön i juni och som det ser ut nu i augusti, säger Håkan Skött. Tjänstemännen i juni, juli och kanske nu igen.

Förutsättningarna är väldigt enkla. Pengar in – lön ut. Eric Geers, informationschef på Saab automobile, säger till Dagens Industri att företaget fått in drygt 30 miljoner kronor genom en nyligen genomförd nyemission av aktier.

Men vad räcker de pengarna till?
– Inte till lönerna i alla fall, menar Håkan Skött. Det räcker inte ens till lönerna för IF Metallarna.

Saabs löneutbetalningsproblem börjar bli en följetong. När är det slutlekt för Victor Muller?
– Det här med lönerna är tragiskt och överhuvud taget är hela situationen oerhört jobbig. Samtidigt vet vi att de sliter som djur med att hitta finansiering både på kort och lång sikt.

Men vem vill satsa pengar i Saab?
– Läget är kritiskt, men det finns folk som är intresserade och jag tycker inte att man ska ge upp förrän alla möjligheter är uttömda.

Du tror ändå på att det ska lösa sig på något sätt?
– Vi väntar på att de kinesiska myndigheterna ska ge klartecken till affären som gjorde upp i våras och klara oss fram till det beskedet kommer senare i höst.

Bekymret i det korta perspektivet är dock att få ihop till lönerna. I morgon torsdag ska lönerna betalas ut och i skrivande stund än Saab-kassan tom. Sen är det frågan om det blir en eller flera dagars förskjutning.

Tjänstemannafacket Unionen samlar medlemmarna på fredag för att ta ställning till hur man ska gå vidare. Om förbundet ska driva en så kallad betalningsuppmaning mot företaget. När en sådan väl är inlämnad har företaget sju dagar på sig att svara och beroende på svar har sedan facket tre veckor på sig att begära företaget i konkurs.

Även från IF Metalls sida tänker man dra igång den här processen mot slutet av veckan.

– Men en konkurs är inte ett bra alternativ, menar Håkan Skött.

I nuläget kan lönerna bli försenade men vid en konkurs kan det ta veckor, ja månader innan den statliga lönegarantin träder in.

– Den situationen är värre. Och vad väntar därefter? A-kassan?

Du kanske också vill läsa…

Jobben tillbaka – och en ursäkt

Återanställning och en personlig ursäkt av företagsledningen. Det erbjuds nu alla de som sas upp på bildelsfabriken IAC i Färgelanda under kritiserade omständigheter i julas. Efter känsliga förhandlingar står det klart att samtliga fyrtio uppsagda på Saabs underleverantör IAC Group i Färgelanda erbjuds återanställning på företaget. Lennart Pettersson, ombudsman på IF Metall, har tillsammans med […]

”Ungdomar har fel bild av industrin”

”Skitig, grå och monoton”. Det är den bild ungdomar i allmänhet har av industrin. En helt felaktig bild, ansåg deltagarna i seminariet ”Tro sjutton att de unga skyr industrin” i Almedalen på måndagen. – Ska vi kunna locka ungdomar till industrin måste vi alla hjälpas åt och skapa rätt bild av industrijobben. Det handlar om […]

Likvidator för Saab utses

Saab-såpan fortsätter med avveckling som mål. Likvidator ska utses. Men på måndag drar produktionen igång av 9-3 och 9-5 efter ombyggnad av produktionsutrustningen. Något nytt besked som pekar på en vändning för Saab i Trollhättan kom alltså inte efter dagens styrelsemöte vid Saab i Trollhättan. GM-ledningen har hela tiden hävdat att avvecklingsbeslutet gäller till dess […]

Facket kontaktar Vita Huset

Statsminister Reinfeldt vägrar att prata Saab med president Obama. Trots att amerikanska staten är majoritetsägare i General Motors. Nu tar facket självt kontakt med Vita Huset. På vilket sätt vill inte IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven säga. – Vi vill förvissa oss om att processen mellan GM och Saabs spekulanter är igång, säger han till […]

Förlängd tidsfrist för Spyker

Spyker säger sig ha fått förlängd tidsfrist av General Motors till den 7 januari. Den holländska sportbilstillverkaren lade ett nytt bud på Saab straxt före jul. Detta efter att GM sagt nej till Spykers första bud och därefter annonserat Saabs nedläggning. Hittills har inte GM sagt något om det förnyade budet. Men nu skriver Spykers […]

”Skjut upp nedläggningen”

Skjut upp nedläggningen av Saab. Det kräver IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer i ett gemensamt öppet brev till General Motors.Nu när det finns ett nytt bud från Spyker måste GM ge tid för ”en förnyad genomgång och analys”, skriver facken. De tre facken skickade ut det öppna brevet på söndagskvällen. Brevet är undertecknat Stefan […]

”Reinfeldt måste ringa Obama”

Reinfeldt måste ringa Obama. Det kräver de tre facken vid Saab Automobile i Trollhättan. Ett samtal kan rädda tiotusentals jobb, säger Paul Åkerlund, IF Metall. – Det handlar inte om att statsminsitern ska ringa presidenten. Men statsministern kan ringa den som äger General Motors. Det är skillnad. Den amerikanska regeringen äger 61 procent av GM. […]

”Häpnadsväckande av Reinfeldt”

”Tur att vi inte lyssnade på Mona Sahlin och IF Metall och skickade in pengarna i det här konkursboet”, sa statsminister Fredrik Reinfeldt efter GM-konkursen. Häpnadsväckande, svarar IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven. – Vem har föreslagit att vi ska sända pengar till General Motors i USA? – IF Metall har aldrig hävdat att pengar ska […]

”Fantastiskt slut på den knöliga resan”

Paul Åkerlund kan pusta ut. IF Metalls klubbordförande har som alla Saab-anställda slitits mellan hopp och förtvivlan. – Först igår vågade jag tro på affären. Tyvärr blev det en olycklig medieanka av det hela, förväntningarna var alltför uppskruvade. Men nu är han nöjd och lättad. – Det känns fantastiskt bra efter den knöliga resa vi […]

Saabköp spås bli klart snart

Saab Automobiles troliga köpare Koenigsegg Group är på väg att få in de tre miljarder kronor som sägs fattas för att köpet ska bli av. Det skriver Dagens Industri i dag. – Min bedömning är att det här löser sig, säger Paul Åkerlund, ordförande i IF Metalls verkstadsklubb i Saab-Trollhättan. Dagens Industris källa, som är […]

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.