Industriarbetarnas tidning

Facket stoppades på Plastal

29 september, 2011

Skrivet av

IF Metall får inte komma in på Plastal i Göteborg och informera den inhyrda personalen. Trots att det finns fackklubb på fabriken.

– Mycket märkligt, säger Carina Cajander, ombudsman på IF Metalls Göteborgsavdelning.
– Vi var ute i god tid och skulle träffa de inhyrda i ett skiftbyte så att vi inte störde produktionen.
– Vi är ofta ute på den här typen av uppdrag och det brukar aldrig vara några problem.

För två veckor sedan tog IF Metall kontakt med sin fackklubb på företaget. Tanken var att ge facklig information till alla de inhyrda som finns på Plastal. Närmare fyra av tio i produktionen är inhyrda.

I slutet av förra veckan sa företaget nej. Fackklubben fick höra att mötet aviserats med ett alltför kort varsel. Att det saknades lokaler, trots att facket har en egen klubblokal. Slutligen, argumenterade företaget, borde inhyrarföretaget Proffice ha informerats.

Proffice hade ingenting emot att facket informerade sin personal som finns på Plastal. Vilket man också meddelade till Plastal. Men Plastal vidhöll sin uppfattning.

Igår eftermiddag fanns IF Metall på plats utanför fabriksgrindarna. Man informerade om de inhyrdas rättigheter och vad facket kan göra. Två personer skrev in sig som medlemmar direkt och ett tiotal intresseanmälningar lämnades ut.

Du kanske också vill läsa…

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

Bemanningsföretag eller fackförening?

Bemanningsföretag eller fackförening?

”Om de lokala verkstadsklubbarna skall överleva i framtiden måste splittringen genom inhyrning stoppas”, skriver en bemanningsanställd industriarbetare.

Bemanningens pris

Bemanningens pris

För 20 år sedan var tanken att det skulle användas för att klara tillfälliga toppar. I dag har det blivit en permanent lösning, antalet bemanningsanställda har tiofaldigats. För många är det en väg in på arbetsmarknaden. Andra fastnar i en ­evighet av osäkra uppdrag. Som Antonio.

Bemanningens baksida

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.

Dags för GS-kongress

Dags för GS-kongress

Ska GS-facket HBTQ-certifieras? Bör taket på medlemsavgiften slopas? Och borde inte avdelningarna få mer av förbundets pengar? DA går igenom de viktigaste frågorna inför den kongress som pågår i Västerås i helgen.

”Ni saknar förankring i verkligheten”

”Det är som att se två visionärer måla varsin tavla föreställande någonting helt annat än vad det egentligen är”, skriver André Börvall på DA Debatt.

”LO-facken skjuter sig själva i foten”

”LO-facken skjuter sig själva i foten”

Facken skjuter sig själva i foten när de inte driver de bemanningsanställdas frågor hårdare, skriver André Börvall, före detta klubbordförande för Proffice i Helsingborg, angående nya bemanningsavtalet.

”Utan organisering blir det julafton året runt”

”Utan organisering blir det julafton året runt”

”För att kunna försvara vårt avtal måste det ges bättre möjligheter att organisera inhyrda. Annars chansar många företag på att komma undan med sämre villkor.” Johan Sandberg, ombudsman för IF Metall i Sydvästra Skåne.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen