Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Krav på utbildning vid kriser

Utbildning i stället för uppsägning. Skärpta övertidsregler. Begränsning av upprepade visstidsanställningar.
I dag lämnade IF Metall över avtalskraven till Teknikföretagen.

Kraven på löneökningar var kända sedan tidigare. Potten uppgår till 910 kronor per anställd. Om de lokala parterna är oeniga ska potten fördelas lika för alla.

Alla ska ha rätt till minst 560 kronor i månaden. Avtalens lägsta löner ska höjas med 910 kronor i månaden.

Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande:

– Läget är annorlunda än 2009. Vi befinner oss långt ifrån någon kris. – Ökad osäkerhet, ja. Men det är ändå ett bra läge. Vi pratar fortfarande om tillväxt, det är en avgörande skillnad mot under krisen.

IF Metall vill ha ett system som räddar jobben vid plötsliga kriser, som finanskrisen 2008–2009. Tillsammans med arbetsgivarna vill förbundet hitta ett system med korttidsarbete i kombination med utbildning.

Under den gångna avtalsperioden har facket och arbetsgivarna studerat olika europeiska lösningar på korttidsarbete.

Nu vill facket gå vidare och utarbeta ett förslag som kan presenteras för regeringen och valda riksdagspartier.

– Under förra krisen kunde vi se hur andra länder kunde behålla sin personal. Det ledde till att exempelvis tysk industri kunde komma igång ett halvår eller år snabbare än svensk industri.

– Nu vill vi se hur vi kan hantera nedgångar utan att slippa säga upp personal och istället satsa på utbildning.

IF Metall vill också komma tillrätta med det stigande övertidsuttaget i verkstadsindustrin. Stefan Löfven:

– Vi har sett en kraftig ökning av övertiden framför allt inom industri med lineproduktion. Där förekommer övertidsarbete mer eller mindre regelbundet som om det vore planlagt.

– Det här är oerhört uttröttande för våra medlemmar. Och besvärligt av sociala skäl.

Det finns ett stort tryck utifrån arbetsplatserna att ta tag i övertidsfrågan, enligt Löfven. – En av våra medlemmar uttryckte det så här: Arbetsgivarna har rätten att leda och fördela arbetet. Då borde vi rimligen kunna leda och fördela vår egen fritid.

– Våra medlemmar vill helt enkelt inte att all tid ska knytas upp av arbetsgivarna.

Förbundet vill se nya skrivningar i avtalet. Med de nya skrivningarna ska övertidsreglerna tillämpas så att de ”leder till ett tillfredsställande resultat för de anställda”.

Arbetsgivaren måste ta hänsyn till den enskildes behov av återhämtning och möjligheten att förena arbete och privatliv.

Facket vill ha ökat inflytande vid förändringar i företagens organisation. Det ska krävas lokal överenskommelse vid förändringar i organisations- och bemanningsplan.

När det gäller visstidsanställningar vill facket begränsa de upprepade visstidsanställningarna. De lokala parterna ska kunna träffa avtal om visstidsanställningar två gånger på en treårsperiod – om inte de lokala parterna kommer överens om något annat.

– I dag kan arbetsgivarna dela upp visstidsanställningarna i tolv portioner under ett år. Så kan vi inte ha det .

När det gäller arbetsmiljön vill IF Metall modernisera avtalet om utvecklingsarbete mot belastningsskador.

Arbetsgivarna ska bekosta den nödvändiga utbildningen av arbetstagarnas representanter i bolagsstyrelser. Alla ska ha rätt till ledighet till facklig utbildning om ledigheten begärs senast 14 dagar innan utbildningen startar.

Stefan Löfven slog också ett slag för föräldralönen som en av många vägar mot ökad jämställdhet.

Läs mer: Avtalsrörelsen


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Judo kan mildra fallet

FALLOLYCKORLär dig falla som en kampsportare, och du kan slippa göra dig illa. Ny forskning visar att fallträning genom judo kraftigt ökar deltagarnas förmåga att falla på rätt sätt.

Knarket i industrin

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

2

Åkte fast i drogtest – och fick ­behålla jobbet

ArbetsrättMårten åkte fast i ett drogtest på jobbet. Platschefen ville sparka ut honom, men han tog strid. ”Arbetsgivaren ska skita i vad jag gör på min semester.”

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

Striden om arbetsrätten

Fem LO-förbund lämnar Las-förhandlingarna – men IF Metall är kvar

ArbetsrättFacket gör för stora eftergifter mot arbetsgivarna om anställningstryggheten anser fem fackförbund och hoppar av förhandlingarna. Men IF Metall tänker vara kvar.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Ministerns möte med skuggsamhället

Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark fick följa med på en inspektion – det blev en ögonöppnare. ”En av de illegala arbetarna bodde på biltvätten.” Nu vill hon ta krafttag mot arbetslivskriminaliteten.

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

3

Tjänstepension

Anders, 22, sparar till pensionen

TjänstepensionNär Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

PensionstipsSatsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

DA reder utVad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Elbilen banar väg för industripolitiken

PERSPEKTIVI dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Avtal 2020

Pappers krav: kortare arbetstid för skiftarbetare

Pappers ska nu driva kravet på kortare arbetstid för skiftarbetare i avtalsrörelsen. Därmed vann Avdelning 111 Grycksbo över förbundsstyrelsen efter viss debatt.

4

GS säger ja till samordning

GS-fackets förbundsmöte beslutade att anta både LO-samordning och Facken inom industrins avtalsplattform.

Teknikföretagen byter förhandlingschef

Strax innan avtalsrörelsen inleds på allvar meddelar Teknikföretagen att deras förhandlingschef Anders Weihe slutar.

1

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

1

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

2

Sofia sadlade om till fransstylist

PROFILENSofia Hansemyr tröttnade på jobbet som maskinoperatör på Sandvik. Hon lärde upp sig till fransstylist, startade en salong och sade till sist upp sig.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Vi kräver riktiga löneökningar

KRÖNIKANu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

3 000–4 000 husvagnar senare

ÖGONBLICKET Klockan är 10.47 på Solifer Polar i Dorotea.

Bildreportage

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

ARBETSMILJÖNio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Riskerna som skapar dödsolyckor

ArbetsmiljöNär de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Industrin och klimatet

Drönarbild över marken som förbereds för bygget av Northvoltfabriken

Vägen till en ny bilindustri

OmvandlingenI elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

Verktyg med gummi skyddar montörerna

ARBETSMILJÖVibrationsskador har länge plågat svenska industriarbetare. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.