Varför får jag lägre helglön?
Hur kan helglönen i bemanningsavtalet vara 50 kronor lägre i timmen än vad de fast anställda får? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
Vilken lön ska jag ha? Hur går jag med i facket? Vilka rättigheter har jag som inhyrd egentligen? Läs Dagens Arbetes guide för bemanningsanställda.
Lön
Bemanningsföretaget sätter din lön utifrån löneuppgifter från arbetsplatsen. Du ska minimum ha snittlönen för de jämförbara grupper som finns på arbetsplatsen. Om de inhyrda är ensamma om uppgifterna kan du få hjälp av fackförbundet att hitta motsvarande positioner på andra närliggande företag. Ta hjälp av arbetsplatsens fackklubb i löneförhandlingen med bemanningsföretaget.
Så länge du inte har lägre än snittlönen, så har du som inhyrd inte rätt till löneökning.
Här kan bemanningsföretaget ha rätten på sin sida. Eftersom snittlönen baseras på aktuella löneuppgifter, kan snittet både gå upp och ned. Till exempel om företaget gör många nyanställningar med låga ingångslöner. Om du anar ugglor i mossen kan du alltid kontakta fackklubben för att kolla vilka de aktuella lönesnitten är. Har du fått för låg lön så har du rätt att få skillnaden i efterhand (retroaktivt).
Du har rätt till föräldralön om du varit anställd av bemanningsföretaget i minst ett år och anställningen fortsätter under minst tre månader efter föräldraledigheten. Om du har varit anställd i ett, men inte två, år i följd får du en månads föräldralön. Som anställd under minst två år i följd får du två månaders föräldralön. Rätten till föräldrapenning från Försäkringskassan är densamma för alla. Om du har rätt till utfyllnad av föräldrapenning varierar. Kolla vad som gäller på ditt bemanningsföretag.
Om du står utan uppdrag utan att ha avböjt uppdrag utan tillräckliga skäl, så har du rätt till garantilön enligt bemanningsavtalet. Garantilönen är 90 procent av din snittlön tre månader tillbaka i tiden.
Arbetsplatsen
Arbetsplatsens skyddsombud. Det är alltid arbetsplatsen som ansvarar för brister i arbetsmiljön. Skyddsombuden ska lyssna lika mycket på inhyrda som på företagets anställda. Skyddsombudet ska om det krävs, kunna stoppa arbetet vid säkerhetsrisk. Att du som inhyrd vågar påtala brister är därför viktigt.
I första hand ska du vända dig till arbetsplatsens ledning. Du bör kontakta bemanningsföretaget, speciellt om din kollega också är därifrån. Svårt att prata med kundföretaget? Som förbundsmedlem har du rätt till en facklig företrädare. Prata med arbetsplatsens fackklubb, eller om det inte finns med närmaste förbundsavdelning.
Dessutom har jag bara en uppsättning och om den blir smutsig måste jag låna av arbetsplatsen. Varför måste jag använda bemanningsföretagets kläder?
Det är bemanningsföretaget som ansvarar för att du har skydds- och arbetskläder. De kan ge dig arbetskläder eller göra en överenskommelse med arbetsplatsen om utlåning av arbetskläder. Kontakta din konsultchef på bemanningsföretaget.
Det beror på hur viktig utbildningen är för dina arbetsuppgifter. Om du får nya arbetsuppgifter som du inte behärskar, bör du få en utbildning i detta. Kontakta din konsultchef. Om det inte ger resultat kan du rådfråga arbetsplatsens fackklubb. Eftersom vidareutbildning inte kommer per automatik för dig som inhyrd, får du visa mycket eget ansvar för din kompetensutveckling.
Detta är något som beror på arbetsplatsen. Det finns ingen generell rätt till facklig introduktion på nya arbetsplatser. Däremot har flera fackklubbar förhandlat fram det med arbetsplatsen.
Fackligt
Bemanningsföretagen har mycket sällan egna fackklubbar. Deras kollektivavtal är slutet med LO-förbunden och gäller på alla deras arbetsplatser. Du kan gå med i arbetsplatsens förbund eller det förbund inom vars område du huvudsakligen jobbar i om du har flera arbetsplatser.
Det beror på hur länge du ska vara på sågverket. Om det är under en begränsad period kan det vara enklast att stanna kvar hos IF Metall. Ska du där-emot stanna kvar en längre period hos sågverket, så kan det vara bäst att byta förbund. Detta för att få mest stöd och störst möjlighet till påverkan på arbetsplatsen.
Begär ett ”övergångsbevis” från det gamla förbundet och se till att bytet blir utan glapp. Oftast byter man vid månadsskiftet.
Ja, eftersom förhållandena med bemanningsföretaget redan finns reglerade i bemanningsavtalet. Samtidigt beror det på vad det gäller. När bemanningsföretaget inte sköter sig kan du som medlem få hjälp av en facklig representant. Viktiga frågor som drivs för de inhyrda mot arbetsplatsen är också något som fackklubben ska stå för.
Villkor
Maxavståndet gäller inte från hemmet utan från
bemanningsföretagets kontor. Skulle det ändå visa sig att det är över maxavståndet, så har du rätt att avböja uppdraget med bibehållen garantilön.
Jag vill söka ett uppdrag som kräver ”tjänstbarhetsintyg”, måste jag själv
stå för läkarundersökningen?
Nej, det är ditt bemanningsföretag som ska betala den hälsoundersökning som ligger till grund för tjänstbarhetsintyget. Samtidigt ansvarar kundföretaget för att inte ta in personer utan tjänstbarhetsintyg. Om arbetsplatsen kräver ett tjänstbarhetsintyg från dig ska du vända dig till ditt bemanningsföretag.
Nej, generellt gäller arbetsplatsens personalförmåner endast deras anställda. Sedan är det inte helt ovanligt att bemanningsföretag har till exempel friskvårdsbidrag. Kolla med ditt bemanningsföretag vilka personalförmåner som finns.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.