Industriarbetarnas tidning

Följ nya trenden – odla din egen mat

15 maj, 2012

Skrivet av Lisbeth Ulfstedt

Att sätta tänderna i en egen, solmogen tomat är en ren njutning som allt fler vill unna sig, vare sig man har trädgård, balkong, några krukor eller en plätt på gården. Trenden är tydlig bland årets trädgårdsböcker, där sinlighet och smak står i förgrunden.

Att odla något ätbart kan man göra på många olika sätt. Några krukor med kryddor i köket, en timjan bland rosorna eller dill som är ursnyggt i blomrabatten. Den som har lite mera yta, några pallkragar eller ett hörn av trädgården har glädje av boken Grönt! Odla egna grönsaker av Karin Eliasson (Norstedts).

Hon börjar med förberedelserna, som jord, gödsel och sådd. Sedan följer råd och beskrivningar om hur man kan odla hela 80 olika grönsaker, från bladgrönt och bär till rotfrukter.

Hon skriver personligt och enkelt och gödslar med bra, små tips. Charlotte Gawells sinnliga bilder bidrar till den sköna stämningen och boken är väl värd att läsa även för den som inte är nybörjare.

Har man en täppa kommer ofta frågan om när det egentligen är dags att sätta potatisen, så sin sallad eller sätta löken. Den besvarar Tyra Hallsénius Linde i boken Året i köksträdgården (Bonnier fakta) med underrubriken Odlarglädje månad för månad.

Hon berättar vad och hur hon sår på våren, tipsar om säkra kort att satsa på och bidrar med många egna recept och tips på små verktyg att göra själv.

Varje månad har sin praktiska ”att göra-lista” och sida för läsarens egna anteckningar. Man bör dock ta i beräkningen att det är sällsynt att kunna så växter som sallad, ärter och bönor i Mellansverige och norrut redan i april.

Den som är ute efter äventyrliga smaker finner mängder av spännande ätbarheter i Anders Kjellssons bok Skörda nya smaker, (Ica bokförlag) en upptäcktsresa i trädgården. Som en ciceron beskriver han entusiastiskt träd, buskar och örter som alla går att äta av. Många av dem finns också i våra parker, som bärhäggmispel och aronia. Han berättar om hur de odlas, dess känslighet för kyla, vad de smakar och om man exempelvis kan göra sylt av bären eller bara äta.

Boken är intressant både för den som vill plantera något annorlunda i sin trädgård och den som vill plocka sådant som växer i närheten.

Den som nu inte har en egen trädgård kan ändå leva ett grönt liv. Det anser Ulrika Flodin Furås som skrivit boken Gatsmart odling (Natur & Kultur). Hon berättar om odlingen i en kundvagn, några pallkragar vid en trappa, en dragkärra full av tomatplantor. Hon tipsar om hängodlingar i fönster, balkongodlingar, pallkragar på gården, matnyttig odling i hyreshusets rabatter och om gerillaodlarna som sår frön både här och där i parkerna.

Budskapet är att alla kan odla om man bara vill. Hon tipsar om lämpliga växter, skötsel, gödning och mycket annat som är bra att veta. Här råder det ingen brist på kreativa idéer för alla som redan gillar eller vill pröva på att få upp något läckert att äta ur jorden.

Du kanske också vill läsa…

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Höjden av återhämtning

Höjden av återhämtning

Tidspress och höga krav – ibland går det bara inte längre. Anne-Marie Höglund berättar om hur naturen hjälpte henne att läka, och tipsar om böcker och en film för sönderstressade själar.

Hitta vägen till mästerverken

Hitta vägen till mästerverken

Att läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Pocketsommar

Pocketsommar

Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker till semestern.

Holmes, Poirot, Bond – och Lisbeth Salander

Holmes, Poirot, Bond – och Lisbeth Salander

Den fjärde delen i den hyllade Millenniumserien har skapat mediehysteri över hela världen.DA:s Lennart Lund visar att det är ett gammalt trick att återuppliva gamla hjältar, även om författaren är död.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.