Industriarbetarnas tidning

Festivalmusik för alla torrbollar

14 juni, 2012

Skrivet av Sanna Gustavsson

När jag var tonåring ville jag inget hellre än att åka på festival. Uppleva ett äventyr – vara en del i myllret, bo i tält och umgås med alla festivalrävar som far land och rike runt i jakt på nästa camping att dricka öl på. Men när jag blev gammal nog att få åka hade den dramatiska förälskelsen liksom lagt sig till ro efter timmar av snokande på festivalbilder. Jag hade helt enkelt insett att jag inte gillar att traska omkring i lera.

207 låtar med (nästan) alla som spelar på Peace amp; Love

… och här är några av dem:
Laleh Some Die Young
Turbonegro City of Satan
Labyrint, Dani M Välkommen hem
Maria Mena Homeless
Hatebreed Everyone Bleed Now
Thåström Beväpna dig med vingar
Simple Plan Perfect
Nationalteatern Kolla, kolla
Enter Shikari Juggernauts
Syster Sol Gillar din vibe
Kaizers Orchestra Resistansen
Sugarplum Fairy The Escapologist
Rebecca & Fiona Dance
The Subways We Dont Need
Money to Have a Good time
Deportees Islands & shores
Anna Devecerski Flytta på dig

Så i år, som alla andra år, blir det ingen festival för min del. Trots det kan jag komma på mig själv med att kasta lustfyllda blickar på artistlistor, eller fastna i tankar som ”åh, tänk att få njuta av Lars Winnerbäck med en cider i handen och solen i ögonen”. Så nu har jag bestämt mig för att inte missa sommarens alla grymma artister som gästar festivalscenerna.

Timbuktus senaste hit Fallskärm till exempel, hur bra passar inte den på hemmafesten? En dansant melodi signerad herr Ena-halvan-av-Snook (även kallad Oskar Linnros) och en kraftfull Timbuktu som spottar ur sig personliga rader som aldrig förr. Låten berättar en klassisk historia om att vara på botten och få hjälp upp igen. En solskenshistoria som vi har hört förut, i barnsagor som Askungen – där den stackars fattiga flickan räddas av sin prins. I generationsromaner som Räddaren i nöden – där den förvirrade ynglingen styr om sin bana tack vare sin syster. Och i klassiker som Sagan om ringen-trilogin – där den unge hjälten gång på gång räddas av sin trogne kamrat. Även Timbuktu har blivit räddad, i låten sjunger han kanske var det tur att jag föll så djupt, för det var du som fick min fallskärm att vecklas ut. Glöm heller inte att kolla in musikvideon som filmats i en enda tagning.

På grillfesten passar till exempel Magnus Ugglas sommarklassiker Kung för en dag, Den Svenska Björnstammens Vart jag mig i världen vänder, Rihannas We found love eller Rise Againsts Prayer of the refugee. De regniga dagarna och lugna kvällarna kan tillbringas med Melissa Horns Långa nätter, Lars Winnerbäcks Elegi, Veronica Maggios Mitt hjärta blöder, Kents 999 eller den mer internationella John Hiatts Have a little faith in me.

Allt detta och mycket mer hittar ni i månadens spellista. Där har jag samlat de bästa låtarna från Peace & Loves artister. Den är från mig till alla er som inte gillar att böka runt i lera, och till alla er som inte kommer iväg på någon festival av helt andra orsaker.

Okej… även du som är festivalfantast är mer än välkommen att ta del av listan. Till dig vill jag också passa på att säga: glöm inte gummistövlarna i sommar!

PS. Om inte listan är tillräcklig för att stilla ditt festivalbehov på hemmaplan så finns det en lösning. Nöjesguiden.se kommer nämligen att livesända webb-tv från Siesta, Hultsfred, Popaganda, Way Out West och Peace & Love. Så fram med chipsen.

Du kanske också vill läsa…

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

Gå ner till floden

The River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Musik som spolar kröken

Musik som spolar kröken

Musiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen