Skuggsamhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”Att fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen”Carl-Einar Häckner om att ta emot sin ålder.

Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, efterlyser ett större samhällsansvar från arbetsgivarna. Foto: JANERIK HENRIKSSON

Generaldirektören: ”Har du någon bättre idé?”

ArbetsförmedlingenInga unga i fas 3, beslutade Arbetsförmedlingen i somras. Nu är tusentals på väg dit. Men myndigheten har inga nya lösningar – förutom att anställa dem själv.

Det finns inte så mycket nytt att presentera. Det tror jag inte, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist när hon berättar hur myndigheten ska kraftsamla mot ungdomsarbetslösheten.
Arbetsförmedlingen hänvisar till ett trendbrott, att färre unga skrivs in i fas 3 (även
kallat sysselsättningsfasen). I oktober var 367 personer under 25 år inskrivna. Men Dagens Arbete visar att det i själva verket var mångdubbelt fler. Ytterligare 689 ungdomar skulle egentligen ha skrivits in av Arbetsförmedlingen, men de döljs i statistiken.
Fler strömmar in. Om alla skrivs in har fas 3 växt med tusen unga vid årsskiftet.

Vad tycker du om siffrorna?
– Inga siffror är bra siffror så länge man är långtidsarbetslös. Därför är det viktigt att vi jobbar inom alla delar om man är arbetslös, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

Varför skrivs de inte in?
– Riskbedömningen har inte varit så stor. Man har bedömt att de är anställningsbara och då ska de fortsätta att söka jobb.

Det ser ut som det svämmar in ungdomar i fas 3. Kan ni stoppa det?
– Vi kan aldrig stoppa det om vi inte har arbetsgivare som anställer. Du får fråga arbetsgivare hur de tänker anställa personer så att de inte blir långtidsarbetslösa.

Vad har ni för ansvar?
– Att ge dem arbetsmarknadsutbildningar, kartläggningsmöjligheter och subventionerade anställningar. Marknadsföra och informera. Vara nära arbetsgivarna.

Vad innebär det för en ung person att hamna i fas 3?
– Har du varit ifrån arbetsmarknaden så länge är det tufft att komma tillbaks. Därför är det viktigt att man går in väldigt riktat. Jag skulle önska att Arbetsförmedlingen tar in människor från sysselsättningsfasen. Vi kan slå sönder fördomar, attityder och diskriminering. Om vi klarar av det så kommer fler arbetsgivare att ta ett samhällsansvar för Sverige.

Vi har pratat med Tom Lindvall som har jätte­svårt att flytta och få en lägenhet. Han känner sig låst. Hur ska han göra?
– I budgetpropositionen 2013 har det kommit utökade möjligheter för att få flyttbidrag och ersättning. Också det dubbla studiebidraget. Där måste vi hjälpa personer med att planera framtiden. Jag önskar att fler arbetsgivare var intresserade av det särskilda anställningsstöd som vi har.

Det är drygt 12 000 ungdomar i Jobb- och utvecklingsgarantin. Siffran stiger månad för månad.

Vi kraftsamlar och sätter ner hela foten. Angeles pekar med hela handen, nu är det dit vi ska.

– Då är det väl tur att vi gått ut med en nolltolerans. Tycker inte du det? Vi kraftsamlar och sätter ner hela foten. Angeles pekar med hela handen, nu är det dit vi ska.

Är det ett misslyckande?
– Jag visste att du ville få det dit. Jag tycker aldrig det finns misslyckanden. Vi jobbar intensivt. Varje människa som inte kommer in i jobb är ett misslyckande för Sverige. Och jag kan gärna ta på mig det. Helt okej.

Drygt 12 000 ungdomar i vuxenprogrammet. Fler och fler in i fas 3. Hur ska ni stoppa det här? Genom att anställa dem själva?
– Varför inte. Vad tycker du vi ska göra annars? Har du någon bättre idé? Jag frågar dig nu. Det här är intressant. Har du någon bättre idé för att lösa arbetslösheten i Sverige?

Trendbrottet i fas 3. Beror det på att Arbetsförmedlingen har anställt dem?
– Jag tror inte det. Vi har anställt ett tiotal. Jag hoppas att fler arbetsgivare hör av sig efter det här och säger att de vill vara med och anställa personer i sysselsättningsfasen.•

Text: Marcus Derland amp; Mikael Färnbo

Läs mer från Dagens Arbete:

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Skuggsamhället är livsfarligt

LEDAREDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

Alla artiklar om Skuggsamhället

Peder har full koll på papperen

BESKYDDARENHan har startat pappersbruk, jobbat för polisen och räddat mängder av saker till eftervärlden. Möt Peder Werner, papperskonservator.

”Hårdför nationalism är en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

GÄSTKRÖNIKADet finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig att låna in rasistiskt tankegods från SD, skriver historiken och debattören Henrik Arnstad.

Ovisst igen för Berg o Berg

Det senaste året har personalen på Berg o Berg först fått ett nedläggningsbesked, för att sedan räddas i sista stund. Nu ska företaget vräkas från lokalerna.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Ladda ner Dagens Arbete nr 8 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Motorer i Volvo Cars fabrik i Skövde.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Industrin och klimatet

”S och LO måste enas om en grön politik”

DEBATTMiljoner demonstrerade för klimatet förra fredagen. Kampen för kommande generationers klimaträttvisa börjar allt mer likna arbetarrörelsens krav på demokrati, jämlikhet och ekonomisk rättvisa för hundra år sedan, skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna.

1

Avtal 2020

Vad är viktigast i avtalsrörelsen? Mejla våra reportrar!

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2
Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

Läs allt om Avtal 2020

yxor slås fast i bil

Få bäst hugg på vedbacken

Test: KlyvyxorDA:s testpanel består av tre vana vedhuggare som tar sig an sex klyvyxor i olika prisklasser och från olika tillverkare.

Franska gruvarbetare demonstrerar

Franska gruvarbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Giftig mark

Arbete pågår – då stoppas saneringen

MiljöskuldDe anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.

Här blev det övertid

ÖGONBLICKETKlockan är 12.50 på Metsä board i Husum. Ett lager till en växellåda har plötsligt pajat.

Elinor Torp kan bli Årets journalist

TidskriftsprisetDA:s reporter kan få pris för bevakningen av Skuggsamhället. Hon nomineras för sitt envisa arbete med att belysa den underbevakade skuggvärlden på en bitvis helt laglös arbetsmarknad.

”Många tankevurpor om skyddsombuden”

DEBATT | ARBETSMILJÖ Om inte facken utser skyddsombuden, vem ska då driva deras ärenden om de motarbetas, hindras eller trakasseras? Gustaf Järsberg och Martin Miljeteig, Transport, svarar på Svenskt Näringslivs och Företagarnas debattinlägg i SvD.

Robotiseringen av arbetslivet

Ibrahim Baylan talar på Industridagen

”Sverige kan slå världen med häpnad – om vi lyckas med omställningen”

AutomatiseringÖverge inte människorna i den tekniska utvecklingen. Det vore förödande för vårt land, varnade näringsminister Ibrahim Baylan på Industridagen.

”Ser fram emot att Hitachi tar över”

VAD HÄNDE SEN?Lorenz Karlsson på ABB i Öjebyn hade tillsammans med Niclas Nilsson räddat fabriken från nedläggning. Men hur blev det efteråt?

”Därför hoppas jag att IF Metall tar rygg på Kommunal”

DEBATTArgumentet att Socialdemokraternas politik är den bästa för LO:s medlemmar faller platt. Vilken politik som är bäst för den ena och den andra är inte upp till någon kongress att besluta om, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

1

”Det är bara att lyssna på forskarna”

DA MÖTERStefan Ekdahl, operatör på Stora Enso i Fors, var en av initiativtagarna till att Pappers införde en miljöpolicy i somras. Och – han lever som han lär.

Så hittar du ditt inre lugn

FRÅGA OM JOBBET | ÅTERHÄMTNINGAtt alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.

Gruppbild, prisutdelning

Höganäs får Industrins jämställdhetspris

Höganäs AB får priset för sitt ”strategiska och breda arbete” för jämställdhet. Fredrik Emilson, vd: ”Vi är ett inkluderande företag.”

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.