Industriarbetarnas tidning

Generaldirektören: ”Har du någon bättre idé?”

6 december, 2012

Skrivet av Text: Marcus Derland amp; Mikael Färnbo

ArbetsförmedlingenInga unga i fas 3, beslutade Arbetsförmedlingen i somras. Nu är tusentals på väg dit. Men myndigheten har inga nya lösningar – förutom att anställa dem själv.

Det finns inte så mycket nytt att presentera. Det tror jag inte, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist när hon berättar hur myndigheten ska kraftsamla mot ungdomsarbetslösheten.
Arbetsförmedlingen hänvisar till ett trendbrott, att färre unga skrivs in i fas 3 (även
kallat sysselsättningsfasen). I oktober var 367 personer under 25 år inskrivna. Men Dagens Arbete visar att det i själva verket var mångdubbelt fler. Ytterligare 689 ungdomar skulle egentligen ha skrivits in av Arbetsförmedlingen, men de döljs i statistiken.
Fler strömmar in. Om alla skrivs in har fas 3 växt med tusen unga vid årsskiftet.

Vad tycker du om siffrorna?
– Inga siffror är bra siffror så länge man är långtidsarbetslös. Därför är det viktigt att vi jobbar inom alla delar om man är arbetslös, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

Varför skrivs de inte in?
– Riskbedömningen har inte varit så stor. Man har bedömt att de är anställningsbara och då ska de fortsätta att söka jobb.

Det ser ut som det svämmar in ungdomar i fas 3. Kan ni stoppa det?
– Vi kan aldrig stoppa det om vi inte har arbetsgivare som anställer. Du får fråga arbetsgivare hur de tänker anställa personer så att de inte blir långtidsarbetslösa.

Vad har ni för ansvar?
– Att ge dem arbetsmarknadsutbildningar, kartläggningsmöjligheter och subventionerade anställningar. Marknadsföra och informera. Vara nära arbetsgivarna.

Vad innebär det för en ung person att hamna i fas 3?
– Har du varit ifrån arbetsmarknaden så länge är det tufft att komma tillbaks. Därför är det viktigt att man går in väldigt riktat. Jag skulle önska att Arbetsförmedlingen tar in människor från sysselsättningsfasen. Vi kan slå sönder fördomar, attityder och diskriminering. Om vi klarar av det så kommer fler arbetsgivare att ta ett samhällsansvar för Sverige.

Vi har pratat med Tom Lindvall som har jätte­svårt att flytta och få en lägenhet. Han känner sig låst. Hur ska han göra?
– I budgetpropositionen 2013 har det kommit utökade möjligheter för att få flyttbidrag och ersättning. Också det dubbla studiebidraget. Där måste vi hjälpa personer med att planera framtiden. Jag önskar att fler arbetsgivare var intresserade av det särskilda anställningsstöd som vi har.

Det är drygt 12 000 ungdomar i Jobb- och utvecklingsgarantin. Siffran stiger månad för månad.

Vi kraftsamlar och sätter ner hela foten. Angeles pekar med hela handen, nu är det dit vi ska.

– Då är det väl tur att vi gått ut med en nolltolerans. Tycker inte du det? Vi kraftsamlar och sätter ner hela foten. Angeles pekar med hela handen, nu är det dit vi ska.

Är det ett misslyckande?
– Jag visste att du ville få det dit. Jag tycker aldrig det finns misslyckanden. Vi jobbar intensivt. Varje människa som inte kommer in i jobb är ett misslyckande för Sverige. Och jag kan gärna ta på mig det. Helt okej.

Drygt 12 000 ungdomar i vuxenprogrammet. Fler och fler in i fas 3. Hur ska ni stoppa det här? Genom att anställa dem själva?
– Varför inte. Vad tycker du vi ska göra annars? Har du någon bättre idé? Jag frågar dig nu. Det här är intressant. Har du någon bättre idé för att lösa arbetslösheten i Sverige?

Trendbrottet i fas 3. Beror det på att Arbetsförmedlingen har anställt dem?
– Jag tror inte det. Vi har anställt ett tiotal. Jag hoppas att fler arbetsgivare hör av sig efter det här och säger att de vill vara med och anställa personer i sysselsättningsfasen.•

Du kanske också vill läsa…

En bespottad reform går i graven

En bespottad reform går i graven

Den hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden fas 3 med nästan 40 000 deltagare läggs ner. Men avvecklingen går trögt och tar tid.

Nu skrotas Fas 3

Nu skrotas Fas 3

Regeringen ger nu arbetsförmedlingen tre månader för att lägga ned Fas 3 och komma med alternativa lösningar.

”Människor i fas 3 har inte tid att vänta längre”

”Människor i fas 3 har inte tid att vänta längre”

Arbetsmarknadspolitiken i landet har gått i stå. I den begynnande sommaren 2015 är vi väldigt många som står till arbetsmarknadens förfogande, skriver Nike Markelius.

Fyra av tio saknar planerat jobbsökande i fas 3

Arbetsförmedlingen har ingen handlingsplan för fyra av tio av deltagarna i fas 3, trots att lagen kräver det. Bland unga saknar var femte en handlingsplan. Arbetsförmedlingen erkänner lagbrott.

Arbetsförmedlingens generaldirektör underkänner fas 3

Arbetslösa ”hamnar längre bort” från arbetsmarknaden i fas 3, säger Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist. Lyssna på hela intervjun här.

Tusentals unga på väg in i fas 3

Tusentals unga på väg in i fas 3

Tom, 25, har aldrig haft ett jobb. Han drömmer om att bli industriarbetare men har fastnat på Arbetsförmedlingens slutstation. Tusentals unga står nu på tröskeln till fas 3.

Nytt beslut ger facken rätt till information

Inför en placering i fas 3 ska Arbetsförmedlingen fråga om fackets åsikt. Men även om facket säger nej får de sällan veta vilket beslut Arbetsförmedlingen tar. En ny överenskommelse ska ändra på det.

”Vi ska inte bidra till att konkurrera ut andra”

Verksamheter som baseras på deltagare i Fas 3 kan vara okej, men då ska de gynna deltagarna och pengarna ska stanna i verksamheten.

Arbetarna som företagen får betalt för

Löner är usla. Rättigheterna få. Arbetsgivare hunsar, hotar och tjänar pengar på dem. –  Vi är moderna slavar, säger Eva Kostenniemi.

De ersättningslösa

De ersättningslösa

De är unga, gamla, funktionsnedsatta och utrikes födda och de får inte en krona från staten. Mer än var tiond­e inskriven i Fas 3 saknar ersättning. Samtidig­t får deras arbetsgivare 4 500 kr i månaden och gratis arbetskraft. Vi guidar dig genom Fas 3 och presenterar: de ersättningslösa. Fär att starta bildspelet, klicka på miniatyrerna nedan till höger.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.