Industriarbetarnas tidning

Varför kommer barnen in?

7 december, 2012

Skrivet av

Av barn och fyllhundar får man höra sanningen. Så brukar det lite slarvigt heta. Och just därför tränger de ljusa stämmorna igenom allt – de upplevs som ärliga. (Trots att barnen inte formulerat orden och rimligen sällan har koll på vad de sjunger.)

Fler låtar med barnkör

Eminem Like Toy Soldiers
Jay-Z Hard Knock Life
Thåström Pang boom krash
The Smiths Panic (Hang the DJ)
Suede We are the Pigs
Patti Smith After the Gold Rush
Alice Cooper School’s Out
Roxette Stars
Kiss Great Expectations
Gorrilaz Dirty Harry
Morrissey The Youngest was the Most Loved
Rolling Stones You Can’t Always Get What You Want
Leonard Cohen Last Year’s Man
Keith West Excerpt From a Teenage Opera

Ett lysande exempel är Kents singel Dom som försvann. Efter en innerlig sånginsats får Joakim Berg svar på tal av Adolf Fredriks barnkör.

Tänd eld på dina tankar
Med dina svarta tysta tårar
Och vi vet och du vet allt tar slut
Långsamt genom rummet går hon ut

I slutet sätter barnen in något av en dolk i ryggen på sångarens hela person och uttryck.

Ja, vi vet du behöver hjälp
Du kommer aldrig mer bli dig själv
Man blir trött på ditt jävla gnäll

Luleåpoeten Mattias Alkberg skapar samma starka effekt när han låter en av döttrarna mässa: ”Tänk tänk tänk pappa!” i låten Helgen v. 51.

Varför såra nån man inte bryr sig om
Jag borde tänkt

Låter fembarnspappans försvar i låten. Om produktionen säger han:

– Många är emot barnkörer. Men jag tänker inte så. För mig handlar det om dramatisering. Ibland passar något osmakligt bättre i sammanhanget. Och det är alltid roligt att utmana konsensus.

Cornelis Vreeswijk plockade in barn i helt andra syften. En lyckad trivselkupp. Turistens klagan är en svensk klassiker tack vare de gurglande skratten och den inte helt samstämmiga sången.

Rakt motsatt stämning råder i God of Thunder med Kiss. Producenten Bob Ezrin (Alice Cooper, Lou Reed, Deep Purple) spelade in sina barns lek med walkie talkier i studion. Ett perfekt intro till vad som blev Gene Simmons paradnummer under många år. Blodspottandet och tungvrickandet i all ära – det var småbarn som satte tonen för alltihop.

Samme Bob Ezrin ligger även bakom Pink Floyds kommersiella framgång med temaalbumet The Wall. Från början var det tänkt att Another Brick in the Wall  (part 2)  bara skulle vara en kort brygga mellan första och tredje delen i Roger Waters ambitiösa berättelse. Ezrin ansåg att albumet behövde en singel och såg låtens hitpotential. Han letade upp en lokal skolkör som helt sonika upprepade den första versen.

We don’t need no education
We don’t need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teacher leave us kids alone
Hey! Teacher! Leave us kids alone!

Några år senare skanderade apartheidmotståndare i Sydafrika samma textrader, vilket fick regimen att snabbt förbjuda Pink Floyd-album i landet.

Dåliga barnkörer då? Jodå, ett sådant starkt verktyg kan få förödande konsekvenser i orätta händer. Vissa producenter söker profitera på de oskuldsfulla rösterna på ett sätt som inte känns äkta. Det räcker liksom inte med stråkar, handklapp och tonartshöjning. ”Vi slänger in en barnkör också!”

Abbas I Have a Dream är ett skräckexempel. Tina Turners We don’t need another hero ett annat. Michael Jackson har också en del på sitt samvete. Introt till Heal the World till exempel. Både kitschigt och smörigt. Då lyssnar jag hellre på fyllhundar.

Du kanske också vill läsa…

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

Gå ner till floden

The River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”