Industriarbetarnas tidning

Varför kommer barnen in?

7 december, 2012

Skrivet av

Av barn och fyllhundar får man höra sanningen. Så brukar det lite slarvigt heta. Och just därför tränger de ljusa stämmorna igenom allt – de upplevs som ärliga. (Trots att barnen inte formulerat orden och rimligen sällan har koll på vad de sjunger.)

Fler låtar med barnkör

Eminem Like Toy Soldiers
Jay-Z Hard Knock Life
Thåström Pang boom krash
The Smiths Panic (Hang the DJ)
Suede We are the Pigs
Patti Smith After the Gold Rush
Alice Cooper School’s Out
Roxette Stars
Kiss Great Expectations
Gorrilaz Dirty Harry
Morrissey The Youngest was the Most Loved
Rolling Stones You Can’t Always Get What You Want
Leonard Cohen Last Year’s Man
Keith West Excerpt From a Teenage Opera

Ett lysande exempel är Kents singel Dom som försvann. Efter en innerlig sånginsats får Joakim Berg svar på tal av Adolf Fredriks barnkör.

Tänd eld på dina tankar
Med dina svarta tysta tårar
Och vi vet och du vet allt tar slut
Långsamt genom rummet går hon ut

I slutet sätter barnen in något av en dolk i ryggen på sångarens hela person och uttryck.

Ja, vi vet du behöver hjälp
Du kommer aldrig mer bli dig själv
Man blir trött på ditt jävla gnäll

Luleåpoeten Mattias Alkberg skapar samma starka effekt när han låter en av döttrarna mässa: ”Tänk tänk tänk pappa!” i låten Helgen v. 51.

Varför såra nån man inte bryr sig om
Jag borde tänkt

Låter fembarnspappans försvar i låten. Om produktionen säger han:

– Många är emot barnkörer. Men jag tänker inte så. För mig handlar det om dramatisering. Ibland passar något osmakligt bättre i sammanhanget. Och det är alltid roligt att utmana konsensus.

Cornelis Vreeswijk plockade in barn i helt andra syften. En lyckad trivselkupp. Turistens klagan är en svensk klassiker tack vare de gurglande skratten och den inte helt samstämmiga sången.

Rakt motsatt stämning råder i God of Thunder med Kiss. Producenten Bob Ezrin (Alice Cooper, Lou Reed, Deep Purple) spelade in sina barns lek med walkie talkier i studion. Ett perfekt intro till vad som blev Gene Simmons paradnummer under många år. Blodspottandet och tungvrickandet i all ära – det var småbarn som satte tonen för alltihop.

Samme Bob Ezrin ligger även bakom Pink Floyds kommersiella framgång med temaalbumet The Wall. Från början var det tänkt att Another Brick in the Wall  (part 2)  bara skulle vara en kort brygga mellan första och tredje delen i Roger Waters ambitiösa berättelse. Ezrin ansåg att albumet behövde en singel och såg låtens hitpotential. Han letade upp en lokal skolkör som helt sonika upprepade den första versen.

We don’t need no education
We don’t need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teacher leave us kids alone
Hey! Teacher! Leave us kids alone!

Några år senare skanderade apartheidmotståndare i Sydafrika samma textrader, vilket fick regimen att snabbt förbjuda Pink Floyd-album i landet.

Dåliga barnkörer då? Jodå, ett sådant starkt verktyg kan få förödande konsekvenser i orätta händer. Vissa producenter söker profitera på de oskuldsfulla rösterna på ett sätt som inte känns äkta. Det räcker liksom inte med stråkar, handklapp och tonartshöjning. ”Vi slänger in en barnkör också!”

Abbas I Have a Dream är ett skräckexempel. Tina Turners We don’t need another hero ett annat. Michael Jackson har också en del på sitt samvete. Introt till Heal the World till exempel. Både kitschigt och smörigt. Då lyssnar jag hellre på fyllhundar.

Du kanske också vill läsa…

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

Gå ner till floden

The River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Musik som spolar kröken

Musik som spolar kröken

Musiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.