Industriarbetarnas tidning

”Aldrig, aldrig, aldrig ger vi upp”

8 mars, 2013

Skrivet av ANNA SOFIA DAHL

ArkivbildenKvinnliga metallarbetare demonstrerar för lika lön under metallstrejken 1945. En fråga som är minst lika aktuell i dag, även om mycket har hänt.

Då fanns det fortfarande särskilda kvinnolöner, vilka avskaffades först 1960. År 1977 antog Metall, som det första förbundet inom LO, sitt jämställdhetsprogram. Trots att bilden är tagen för mer än 65 år sedan är män och kvinnors löner fortfarande inte lika. 2011 tjänade kvinnor i genomsnitt 26 800 kronor i månaden, medan samma siffra för män var 31 200. För arbetare inom den privata sektorn låg snittlönen samma år på 22 700 kronor i månaden för kvinnor och 25 200 för män.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.