Industriarbetarnas tidning

När kungen gjorde finpapper i Lessebo

29 april, 2023

Skrivet av

ARKIVBILDEN Lessebo, Småland, en tidig aprildag 1978. Måndag. Sveriges kung, 31-årige Carl XVI Gustaf, får lära sig konsten att göra papper på traditionellt gammalt vis. För hand.

Riktigt Lessebopapper. Ja, just sånt papper som bland andra trubaduren Cornelis Vreeswijk skriver på, och som författarna Selma Lagerlöf och August Strindberg skrev på långt före honom.

Besöket på Lessebo pappersbruk får förstås inte lika mycket uppmärksamhet som när kungen och drottningen fick sitt förstfödda barn i juli förra året, Victoria. Eller när han senare det här året ska skaka hand med såväl Brezjnev i Sovjetunionen som Tito i Jugoslavien. Men förevigat blir det, och glad ser han ju ut att vara där på bruket.

Och fler glada i kungariket blir det nog om ett par veckor, när Ulf Lundell släpper Nådens år. På den LP:n – hans fjärde i ordningen – finns bland annat låten Snön faller och vi med den, i vilken inte mindre än Agnetha Fältskog medverkar. Mitt under Abbas storhetstid.

Kungens storhetstid? Vet ej, men i september 2023 kommer han att ha ­suttit 50 år på tronen.

John Travolta 1978. Foto: TT Nyhetsbyrån

1978

… var också året när Dire Straits släppte sitt debut-album, när filmen Deer hunter kammade hem fem Oscarstatyetter och när John Travolta var på mångas läppar. Då föddes också Ukrainas nuvarande president Volodymyr Zelenskyj. 

”Självfallet är filmkunskap av betydelse”

Svenska Filminstitutet som i en annons i Dagens Nyheter söker efter en ny vd samma dag som kungen gästar Lessebo. Jörn Donner sökte och fick jobbet, och fyra år senare fick han också en Oscar för att han producerade Fanny och Alexander så bra.

24-tumsteve från tidigt 1970-tal. Foto: Patrik Andersson/Mölndals stadsmuseum

22:55

Då, måndagen den 3 april, hade kvällens sista tv-program i Sveriges sänts färdigt. Vad för något? Jo, Konfrontation – ett debattprogram i tre akter. På Ettan. På Tvåan var det redan god natt. Och fler kanaler fanns det inte.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Passar som gjutet

Passar som gjutet

Hett arbete. Hackås, Jämtland, en juli­dag 1983. Det är sommar. Om det är varmt ute förtäljer inte bilden, men inn­e på Hackås Precisionsgjuteri – i gjuteriet­s hjärta – torde det vara det. Där står i alla fall Bert Olsson och häller flera hundra grader hett och smält aluminium i gipsformar medan kollegan Mikael Eriksson hämtar […]

Tick tack, tick tack …

Tick tack, tick tack …

Vi tar oss tillbaka till när en klocka var något att hala upp från västfickan och visa att man hade koll på både tiden och det senaste i statusväg.

Hatten av för hatten!

Hatten av för hatten!

Lindbergs hattfabrik var en gång i tiden en av de större arbetsplatserna i Örebro. En fabrik med en speciell doft, minns Anita König.

Det dagas på Orrefors

Det dagas på Orrefors

Orrefors glasbruk var nära att gå i konkurs en gång. Men då kom plötsligt en mångmiljonorder – från diktatorn Saddam Hussein.

Frimärken på rull i miljonupplaga

Frimärken på rull i miljonupplaga

Klippans pappersbruk i Skåne har tillverkat allsköns saker genom åren. Som den här 4 000 meter långa pappersrullen – specialtillverkad och redo att härmed bli frimärken.

Kaross för en hel busslast

Kaross för en hel busslast

Höglunds förstod i tid att bussen hade ljusare framtid än häst och vagn.

De fixade tändstickorna

De fixade tändstickorna

Tändstickor hade alla på den här tiden Och på Vänersborgs Tändsticksfabrik visste arbetarna hur stora stockar asp skulle göras om till små små stickor.

Skift med tangenter

Skift med tangenter

I den gamla ”Halda-fabriken”, strax intill Mörrums­ån, började man tillverka skrivmaskiner redan 1896. 1959 exporterade man till långt över hundra länder.

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Det är sommaren 1978 och
knapptelefonen Diavox har precis börjat serietillverkas vid LM Ericssons gamla fabrik på Ölandsgatan i Karlskrona.

Ger järnet för järnet

Ger järnet för järnet

För gruvarbetarna som borrar efter järn ner­e i Tuolluvaara gruva utanför Kirun­a innebär ju tiden på dygnet ingen egentli­g skillnad.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.