Industriarbetarnas tidning

Passar som gjutet

14 juni, 2023

Skrivet av

Hett arbete. Hackås, Jämtland, en juli­dag 1983. Det är sommar. Om det är varmt ute förtäljer inte bilden, men inn­e på Hackås Precisionsgjuteri – i gjuteriet­s hjärta – torde det vara det.

Där står i alla fall Bert Olsson och häller flera hundra grader hett och smält aluminium i gipsformar medan kollegan Mikael Eriksson hämtar mer av samma vara ur en av de stora smältdeglarna i bakgrunden.

Som mest hade gjuteriet drygt ett femtiotal anställda. Med tiden skull­e de dock bli allt färre, särskilt på 90-tale­t, och framför allt när deras storkund Ericsson valde att köpa hem aluminium från utlandet i stället. Det här berättar nuvarande platschef Henrik Boström.

I dag, 40 år efter att bilden togs, heter företaget Ventana, är Tysklandsägt och har tolv anställda. Nej, varken Bert eller Mikael jobbar kvar, men verksamheten är densamma och även lokalen är densamma. Och, som Henrik Boström säger:
– Det roliga är ju att processen går till precis likadant i dag!

1983  …

…  var även året när det klubbades att Sverige­s största industriprojekt någonsin skulle påbörjas – byggandet av stridsflygplanet Jas 39 Gripen. Samtidigt som sovjetiska u-båtar kränkte våra vatten.

”Say hello to my little friend!”

Ja, så skrek han, Al Pacino alias Tony Montana i Scarface, och resten är filmhistoria. Den filme­n vann ingen Osca­r. Det gjorde där­e­mot Ömhetsbevi­s, i flera kategorie­r. Bästa utländska film då? Fann­y och Alexander.

”Främling, vad döljer du för mig?”

Så sjöng hon då, 16-åriga Carol­a Häggkvist, och blev kändis över en natt. Ja, för svensk publik nästan lika känd som David Bowie som fyllde Nya Ullevi två sommarkvällar i rad med en annan nyskriven hit i bagaget: Let’s dance.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

När kungen gjorde finpapper i Lessebo

När kungen gjorde finpapper i Lessebo

Lessebo, Småland, en tidig aprildag 1978. Sveriges kung, 31-årige Carl XVI Gustaf, får lära sig konsten att göra papper på traditionellt gammalt vis.

Tick tack, tick tack …

Tick tack, tick tack …

Vi tar oss tillbaka till när en klocka var något att hala upp från västfickan och visa att man hade koll på både tiden och det senaste i statusväg.

Hatten av för hatten!

Hatten av för hatten!

Lindbergs hattfabrik var en gång i tiden en av de större arbetsplatserna i Örebro. En fabrik med en speciell doft, minns Anita König.

Det dagas på Orrefors

Det dagas på Orrefors

Orrefors glasbruk var nära att gå i konkurs en gång. Men då kom plötsligt en mångmiljonorder – från diktatorn Saddam Hussein.

Frimärken på rull i miljonupplaga

Frimärken på rull i miljonupplaga

Klippans pappersbruk i Skåne har tillverkat allsköns saker genom åren. Som den här 4 000 meter långa pappersrullen – specialtillverkad och redo att härmed bli frimärken.

Kaross för en hel busslast

Kaross för en hel busslast

Höglunds förstod i tid att bussen hade ljusare framtid än häst och vagn.

De fixade tändstickorna

De fixade tändstickorna

Tändstickor hade alla på den här tiden Och på Vänersborgs Tändsticksfabrik visste arbetarna hur stora stockar asp skulle göras om till små små stickor.

Skift med tangenter

Skift med tangenter

I den gamla ”Halda-fabriken”, strax intill Mörrums­ån, började man tillverka skrivmaskiner redan 1896. 1959 exporterade man till långt över hundra länder.

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Det är sommaren 1978 och
knapptelefonen Diavox har precis börjat serietillverkas vid LM Ericssons gamla fabrik på Ölandsgatan i Karlskrona.

Ger järnet för järnet

Ger järnet för järnet

För gruvarbetarna som borrar efter järn ner­e i Tuolluvaara gruva utanför Kirun­a innebär ju tiden på dygnet ingen egentli­g skillnad.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.