Industriarbetarnas tidning

Koll på arken på Papyrus

17 februari, 2023

Skrivet av

Det var jävligt patriarkaliskt!

Jan Jonsson, 85, om att de anställda vid den här tiden alltid var tvungna att visa respekt så fort ”chefsgubbarna i finkostym” dök upp; ”då skulle kepsen genast av”. Jan var maskinreparatör på bruket åren 1959-1999. Han var också viceordförande i Pappers lokala avdelning.

Mölndal, en höstdag 1970. På pappersbruket Papyrus, inne i sortersalen, står en grupp kvinnliga arbetare och sorterar papper. Vilka de är och vad de heter, det vet vi inte, men som ”dagtidare” kanske de är lite lättade nu när riksdagen klubbat igenom att korta ner arbetstiden till max 40 timmar per vecka.

Ett lönelyft likt det som gruvarbetarna uppe i Malmfälten lyckades strejka till sig under våren, på hela 15 procent, kan de däremot glömma. Och något ytterligare skivsläpp från The Beatles, om de nu gillar dem, kan de heller inte hoppa­s på eftersom kvartetten nyligen deklarerat att de ska gå skilda vägar.

Likaså får de vänta några år innan 1970-talets arbetsmarknadsreformer som LAS och MBL är på plats. Men – välståndet i landet växer alltjämt. Dessutom går det bra för företaget, papperet säljer, och ännu ska det dröja 35 år innan bruket läggs ned.

Läs också

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

1970…

… var också året när elransonering införde­s i Sverige, när tv började sända program i färg över hela landet och när gruppen Queen bildades. Det var också då, i juni, som Brasilien med Pelé i spetsen vann fotboll­s-VM för tredje gången – den här gången i Mexico City.

Papyrus

Växten papyrus kommer från grekiskans papyro­s, varifrån ordet papper härstammar. Det är en vattenväxt som de gamla egyptierna lärde sig att göra skrivark av. Konsten anammades senare av antikens greker och romare. Från 500-talet och framåt blev pergament, framställt ur djurskinn, vanligare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Sista handen vid papperet

Sista handen vid papperet

Det är 1955 och Daily Rönnblad sorterar papper på Papyrus.

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ordbyte

Ordbyte

Klockan är 11.32 på Swedpaper i Gävle.

Så har arbetarnas ställning stärkts genom åren

Så har arbetarnas ställning stärkts genom åren

Från mössan i handen till inflytande. Riktigt så spikrakt är det så klart inte, men många saker vi som jobbar nu lätt tar för givet, har en gång varit resultatet av kamp och förhandlingar. Här listar vi ett antal avgörande händelser fram till i dag.

Pappers­arbetare död på bruket i Frövi

Pappers­arbetare död på bruket i Frövi

En pappersarbetare har avlidit på Billerud Korsnäs anläggning i västmanländska Frövi.

Tick tack, tick tack …

Tick tack, tick tack …

Vi tar oss tillbaka till när en klocka var något att hala upp från västfickan och visa att man hade koll på både tiden och det senaste i statusväg.

Pappers samlas för kongress

Pappers samlas för kongress

Vilka förslag kommer att hissas och dissas den här gången? Och hur kommer den nya förbundsstyrelsen att se ut? I dag startar Pappers kongress i Uddevalla.

Hatten av för hatten!

Hatten av för hatten!

Lindbergs hattfabrik var en gång i tiden en av de större arbetsplatserna i Örebro. En fabrik med en speciell doft, minns Anita König.

Ingen panik hos största elslukaren

Ingen panik hos största elslukaren

Varenda kotte på bruket har elpriserna i huvudet. Det säger Aleksandar Srndovic på Hallsta pappersbruk som ser ett långsiktigt problem med dagens höga elpriser.

Det dagas på Orrefors

Det dagas på Orrefors

Orrefors glasbruk var nära att gå i konkurs en gång. Men då kom plötsligt en mångmiljonorder – från diktatorn Saddam Hussein.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.