Industriarbetarnas tidning

Hatten av för hatten!

1 december, 2022

Skrivet av

Arkivbilden Huvudbonader i fokus. Lindbergs hattfabrik 1956.

Vad damerna tyckte om sitt jobb på Lindbergs hattfabrik i Örebro, det vet vi inte. Men dottern till en av cheferna, Anita König i Nora, som var fjorton år när den här bilden togs, minns än i dag att det var en speciell doft därinne bland alla brätten och kullar.   

– Ja, filthattar och stråhattar luktar ju! Och många av de här yrkeskvinnorna var i regel väldigt tjusiga dessutom – välklädda, sminkade och doftade parfy­m, säger hon.

Ofta besökte hon fabriken där den låg i hörnet av Skolgatan/Slottsgatan.

– Varje vår brukade pappa också ge mig och min mamma en varsin ny hatt, som vi hade på oss när vi tittade på första­majtåget.

Fabriken grundades kring förra sekelskiftet och var en av stadens större arbetsplatser under flera decennier. Men modet svängde, hattar åkte av och i början av 1970-talet gick fabriken i konkurs.

– Det tog pappa väldigt hårt. Han hade ju varit där ända sedan 30-talet, hade börjat med att skura golv och sedan jobbat sig upp, säger Anita König.

Pontus Ohlin

1956 … 

… var också året när regalskeppet Vasa hittades, när Volvo Amazon presenterades och Ikea lanserade idén med möbler i platta paket. Dessutom kom drottning Elisabeth II av Storbritannien på officiellt besök till Sverige.

”56-orna”

Benämning på de fem svensk-a sportlegendarerna Frank Andersso-n, Björn Borg, Lind-a Haglund, Ingemar Stenmark och Thomas Wassberg. Alla föddes nämligen 1956, under första halvåret till och med.  

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tick tack, tick tack …

Tick tack, tick tack …

Vi tar oss tillbaka till när en klocka var något att hala upp från västfickan och visa att man hade koll på både tiden och det senaste i statusväg.

Det dagas på Orrefors

Det dagas på Orrefors

Orrefors glasbruk var nära att gå i konkurs en gång. Men då kom plötsligt en mångmiljonorder – från diktatorn Saddam Hussein.

Frimärken på rull i miljonupplaga

Frimärken på rull i miljonupplaga

Klippans pappersbruk i Skåne har tillverkat allsköns saker genom åren. Som den här 4 000 meter långa pappersrullen – specialtillverkad och redo att härmed bli frimärken.

Kaross för en hel busslast

Kaross för en hel busslast

Höglunds förstod i tid att bussen hade ljusare framtid än häst och vagn.

De fixade tändstickorna

De fixade tändstickorna

Tändstickor hade alla på den här tiden Och på Vänersborgs Tändsticksfabrik visste arbetarna hur stora stockar asp skulle göras om till små små stickor.

När kungen gjorde finpapper i Lessebo

När kungen gjorde finpapper i Lessebo

Lessebo, Småland, en tidig aprildag 1978. Sveriges kung, 31-årige Carl XVI Gustaf, får lära sig konsten att göra papper på traditionellt gammalt vis.

Redo för disken i det nya folkhemmet

Redo för disken i det nya folkhemmet

Ramnäs bruk i Surahammar är mest känt för sina kättingar, men tillverkade även diskbänkar.

Lastbilar ut –  strumpor in

Lastbilar ut –  strumpor in

Det är kortfrisyrens år 1929, på Malmö strumpfabrik.

Skift med tangenter

Skift med tangenter

I den gamla ”Halda-fabriken”, strax intill Mörrums­ån, började man tillverka skrivmaskiner redan 1896. 1959 exporterade man till långt över hundra länder.

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Det är sommaren 1978 och
knapptelefonen Diavox har precis börjat serietillverkas vid LM Ericssons gamla fabrik på Ölandsgatan i Karlskrona.