Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Cirkus AF är Reinfeldts kris

26 augusti, 2013

Skrivet av

Arbetsförmedlingens generaldirektör fick till slut silkessnöret. Under söndagen tog arbetsmarknadsminister Hillevi Engström bladet från munnen och förklarade att ”den sammantagna bilden” lett fram till att generaldirektören inte längre kunde vara kvar.

Beskedet var knappast någon överraskning. Mer överraskande var ministerns och regeringens hantering av förtroendekrisen på Arbetsförmedlingen. I torsdags informerades arbetsmarknadsministern om att styrelsen skulle förklara sitt misstroende gentemot generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. I fredags uttalades detta misstroende offentligt från styrelsen. Bermudez-Svankvist svarade att hon struntar i styrelsen för det är regeringen som utser och avsätter. ”Business as usual”, sade hon till förvånade reportrar. Alltmedan regeringen hade kräftskiva på Harpsund och vägrade uttala sig.

Förutom att Bermudez-Svankvist uppvisat en sällsynt politisk naivitet så undrar man varför regeringen var så sen att handla? Var den kanske splittrad? Angela Bermudez-Svankvist har hört till Reinfeldt/Borgs favoritgeneraldirektörer och uppenbart trodde hon att de in i det sista skulle stödja henne.

Krisen på Arbetsförmedlingen är förstås en ledningskris. Kritiken mot den numera före detta generaldirektören har inte varit nådig. Den har pågått och accelererat år efter år. Varken personalen eller de arbetslösa har haft förtroende för myndighetens arbete. Experiment med jobbcoacher, sjuka som utförsäkrats som slussas till Arbetsförmedlingen, Fas3 med mera är alla uttryck för att AF har sysslat med allt annat än det som myndigheten egentligen är till för, nämligen att bedriva arbetsmarknadsutbildningar som kan matcha de arbetslösa till nya jobb.

De senaste dagarnas drev mot generaldirektören har gällt alltför höga telefonräkningar och vidlyftigt resande. ”Roamingen”, utbrast Bermudez-Svankvist när hon skulle förklara mobilräkningarna. Det kan säkert vara en förklaring men grundproblemet har inte varit detta utan att AF har haft en generaldirektör som agerat knähund till regeringens alltmer absurda politik. I stället för att ropa stopp och belägg till allt som lagts på AF som försvårat myndighetens egentliga uppdrag har generaldirektören med sin informationsavdelning gjort allt för att frammana bilden av att allt är bra.

Nu gick det inte längre. Krisen är alltför uppenbar.

Arbetslösheten är skyhög och företagen skriker efter rätt utbildad arbetskraft. Matchningen fungerar inte. De arbetslösa känner sig förnedrade i mötet med AF. Och den stackars personalen mår allt sämre.

Denna kris stavas inte ”Roaming” utan heter Reinfeldt.

I den ”sammantagna bilden” som arbetsmarknadsminister Engström hänvisade till under söndagens presskonferens borde en stor portion självkritik ingå. Cirkus AF är i grunden en politisk cirkus – ett arbetsmarknadspolitiskt haveri.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.