Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Hög tid att prioritera jämställdheten

14 augusti, 2013

Skrivet av

DA:s kartläggning visar att kvinnorna på pappersbruken tjänar sämre än männen, oavsett befattning. Nu är det hög tid för industrin att satsa på jämställdhet – annars kommer få unga att vilja söka sig dit.

”Lika lön för lika arbete” lyder kampslogan för kvinnorörelsen sedan decennier tillbaka. Tyvärr går det trögt med jämställdheten. Det gäller arbetsmarknaden inom såväl offentlig sektor som i det privata näringslivet.

Dagens Arbete har gjort en unik kartläggning av lönerna inom pappersindustrin. Kvinnorna tjänar genomsnittligt sämre än sina manliga kollegor. Oavsett befattning!

När man jämför samma befattning borde lönerna vara lika, men statistiken visar på motsatsen. I stort sett på varje befattning inom pappersindustrin tjänar männen mer än kvinnorna. Varför det är så tycks varken fack eller arbetsgivare kunna svara på.

– Det här borde synas i de lönekartläggningar som görs. Eller också tittar man på fel saker när man gör den, säger Mikael Jansson, ombudsman på Pappers, till DA.

Industriarbetsgivarna anser att frågan är viktig men misstror statistiken. I vårt reportage framkommer allehanda ”förklaringar” (se artikel här). Ändå kvarstår faktum – kvinnor tjänar sämre än män och det rör sig om en skillnad på alltifrån 33 kr till 1 368 kr i månaden. Tydligt är också att det är i jobben med låga löner som skillnaderna mellan män och kvinnor är som störst.

Det vanligaste jobbet för kvinnor inom Pappersindustrin är i efterbearbetningen på ett pappersbruk. Av de 2 139 personerna i undersökningen som hade sådana jobb var drygt 600 kvinnor. Deras arbetsinsats värderades till 965 kr lägre i månaden än männens.

Det är dessutom Pappers kvinnor som sliter på de tyngsta och lägst avlönade jobben. Förutom att de får sämre betalt oavsett befattning får de ta de fysiskt mest slitsamma och mindre kvalificerade jobben medan männen tillbringar en stor del av sin tid framför datorer.

På BillerudKorsnäs på Gruvön gjorde företagssköterskan Cathe Karlsson 2005 en studie över kvinnornas situation som visade just på denna orättvisa. Karlssons studie blev en väckarklocka och mycket har gjorts för att försöka få kvinnorna till de mer kvalificerade jobben. Attityderna har förändrats.

– Vi tar inte skit på samma sätt som förr, säger Ingrid Pettersson på Gruvön.

Det är hoppfullt.

Vår granskning visar dock att jämställdhetsarbetet i industrin går på tok för långsamt. Om man ska få den yngre generationen att vilja arbeta inom industrin är jämställdheten oerhört viktig, både för kvinnor och män. Löneskillnaderna och de ojämlika förutsättningarna för att utvecklas i jobbet hotar på sikt industrins framtid.

Det duger inte att år från år konstatera att man inte kommit någon vart med jämställdhetsarbetet.

Kampen för kvinnorna på bruken måste nu ges högsta prioritet.

Läs mer: Lång väg till lika lön
Läs mer: Lika lön för lika jobb? Javisst!
Läs mer: Kvinnorna bär de tyngsta lassen

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?