Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Kontroll­samhället känner inga gränser

25 september, 2013

Skrivet av

Trenden är tydlig. I både arbets- och samhällslivet ökar övervakningen och kontrollen mot den  enskilda människan. De redan hårt pressade sjuka och arbetslösa pressas ännu mer. Det är ovärdigt ett humant välfärdssamhälle.

Sjuka lagar gör oss sjuka, skriver Pockettidningen R:s chefredaktör Kurt Nurmi i en gästkrönika. Han pekar på den repressiva politik som pågått under flera år där pressen nedåt mot dem som har det svårast i samhället bara ökar.

Arbetsmarknadspolitiken är ett sådant område. I stället för att satsa på jobbskapande åtgärder och traditionell arbetsmarknadsutbildning inför regeringen nya lagar som ökar kraven på de arbetslösa.

Sedan 1 september gäller nya regler för a-kassan. Det blir tuffare för de arbetslösa som nu varje månad måste lämna in en aktivitetsrapport och på så sätt bevisa att han eller hon sökt jobb eller utbildningar. Om den arbetslösa inte lämnar in en rapport skickar arbetsförmedlingen en underrättelse till den arbetslösas a-kassa. Tanken är att a-kassan stegvis ska trappa upp ekonomiska sanktioner och det blir längre och längre perioder med indragen a-kassa.

Lagen reglerar in i detalj hur förhållandet mellan arbetslös-arbetsförmedling-a-kassa ska vara. Om man missat ett möte hos arbetsförmedlingen ska det exempelvis bli skriftlig varning och om det upprepas blir den arbetslösa avstängd en dag från ersättning från a-kassan.

I stället för att bekämpa arbetslösheten verkar regeringen vilja bekämpa de arbetslösa. Kontrollsamhället känner inga gränser. I grunden bygger det på en misstro, där sjuka och arbetslösa ses som presumtiva fuskare. Förutom att det är en förfärande människosyn leder det till onödig byråkrati. Fokus läggs på administration i stället för jobbskapande.

Trenden är tydlig. I både arbets- och samhällslivet ökar övervakningen och kontrollen mot den  enskilda människan. De redan hårt pressade sjuka och arbetslösa pressas ännu mer. Det är ovärdigt ett humant välfärdssamhälle.

Dagens Arbetes krönikör, Jenny Wrangborg, skriver i senaste numret av tidningen om hur ett företag i Japan utvecklat ”The Smile Scan”. När arbetarna kommer till sitt arbete på morgonen ska de le mot kameran som företagsledningen satt upp. Varje anställds leende mäts och bedöms. Får man godkänt får man börja sin arbetsdag.

”Det låter som science fiction, men ju mer jag läser om den avancerade stämpelklockan, desto mer inser jag att den dystopiska novell jag tänkt skriva är överflödig”, skriver Wrangborg. Framtiden är redan här. Kontrollsamhället känner inga gränser.

Att amerikanska underrättelsetjänsten övervakar all världens mejltrafik känns på något sätt följdriktigt.

I misstrons kultur ökar kontrollen. Demokratins livsluft är tilliten. Tillit bygger gemenskap. Misstron river sönder. Det är hög tid att protestera mot kontroll- och övervakningssamhället.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.