Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Reprisen Reinfeldt

17 september, 2013

Skrivet av

LedareRiksdagen har öppnat för hösten och statminister Fredrik Reinfeldt höll under tisdagen traditionsenligt sin regeringsförklaring. Traditionsenligt är i detta sammanhang ett understatement. Vi har nu hört ett antal regeringsförklaringar där regeringen Reinfeldts politiska mantra upprepats gång på gång: sänkta skatter och försämrade bidrag ska ge fler jobb.

Det hjälper inte hur många gånger statsministern påstår detta. Verkligheten visar att han har fel. När Fredrik Reinfeldt höll sin första regeringsförklaring hösten 2006 låg arbetslösheten på sex procent. I dag pendlar den mellan sju och åtta procent.

Arbetsmarknadspolitiken är ett misslyckande. Och att regeringen nu vill fortsätta sin skattesänkarfilosofi och genomföra ett femte jobbskatteavdrag är i bäst fall tecken på fantasilöshet, i sämsta fall på politisk vilja att genomföra det systemskifte som moderater alltid talat om men som de nya moderaterna talat tyst om. Faktum är att de nya moderaterna sänkt skatten i betydligt högre utsträckning än vad förre moderatledaren Bo Lundgren utlovade i det val som blev katastrofval och ledde till hans avgång.

Regeringen slopar nu arbetslöshetsavgiften, den avgift som fördyrade a-kassan så att hundratusentals trängdes bort från denna omställningsförsäkring och i dag helt står utanför a-kassan. När regeringen införde avgiften bedyrade man att åtgärden skulle leda till att fler kom i arbete. Nu när regeringen slopar denna kritiserade avgift motiverar statsministern beslutet med att det ska ge fler jobb. Det är en pinsam uppvisning i inkonsekvens och ännu ett tecken på att regeringens arbetsmarknadspolitik aldrig varit genomtänkt och än mindre leder till att ge fler jobb och eller minska utanförskapet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt byter inte politik men bärare av politiken. Hillevi Engström får ta hand om biståndet medan arbetsmarknadsutskottets ordförande moderaten Elisabeth Svantesson blir ny arbetsmarknadsminister. Hon har varit aktiv i Livets ord och antiabortrörelsen Ja till livet.

– Jag tar stafettpinnen och tänker springa framåt för att 
jobben ska bli fler, säger den nya arbetsmarknadsministern vid presskonferensen.

Trosvissheten i de moderata leden kan ingen ta miste på. Full fart mot massarbetslöshet, försämrad välfärd och ökade klyftor.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen