Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Arbetsmiljön måste bli valfråga

16 oktober, 2013

Skrivet av

Boken ”Döden på jobbet” har blivit rejält uppmärksammad i både riks- och lokalmedier. Berättelsen om den förfärliga kalkugnsolyckan vid Nordkalk både berör och upprör. Många ställer sig frågan: Hur kunde det ske?

Svaret är egentligen ganska enkelt. Det handlar det om ett arbetsliv i stark förändring, där arbetsmiljöarbetet ställs på undantag i lönsamhetshetsen. De allvarliga arbetsplatsolyckorna där unga skadas har ökat på senare år. Det handlar om kortsiktiga vinstintressen där säkerhet inte ger pengar nog. Det handlar om slappa arbetsgivare. Men det handlar också om politiska beslut.

Regeringen har alltsedan den tillträdde 2006 aktivt valt att skära ned på arbetsmiljöanslagen. Det första Reinfeldt o Borg gjorde var att lägga ned Arbetslivinstitutet där det mesta av forskningen om arbetsmiljön gjordes. Antalet arbetsmiljöinspektörer har minskat med en tredjedel sedan 2006.

I riksdagens partiledardebatt står förstås jobben i centrum. Oppositionen pekar på att massarbetslösheten bitit sig fast och att regeringens skattesänkarpolitik inte lett till några nya jobb bara ökade klasskillnader. Regeringen anser att de rödgröna hotar jobben med sina skatteökningar.

Tyvärr handlar jobbdebatten alltför sällan om den större frågan om arbetslivets organisering och arbetets innehåll. Självklart är massarbetslösheten den mest akuta frågan som politikerna måste kunna ge svar på hur de ska lösa. Men till jobbfrågan hör också frågan om hur vi får ett långsiktigt hållbart arbetsliv.

Mycket tyder på att pensionsåldern kommer att höjas framöver. Det pågår en pensionsutredning. Frågan är bara vem som ska orka jobba längre i ett arbetsliv där stressen och pressen och osäkerheten bara tycks öka? Att vi håller på att få en arbetsmarknad som liknar 1920-talets där massarbetslöshet gör att människor tvingas att ta jobb till vilket pris som helst och där människors liv bokstavligen står på spel rimmar illa med talet om höjd pensionsålder.

Regeringen föreslår i höstbudgeten ännu en skattesänkning för dem som redan har jobb och bra betalt. Däremot finns inga satsningar på arbetsmiljö.  Arbetsmiljöverket hade för sex år sedan 450 inspektörer. I dag är det bara 240. Effekten blir att pressen ökar på de regionala skyddsombuden. Det behövs mer resurser för utbildning av skyddsombuden. Inte heller tas något samlat grepp om den värdefulla arbetsmiljöforskningen där Sverige en gång var ledande.

”Det bästa vore väl om arbetsmiljö, precis som ungdomsarbetslösheten, blev en valfråga. Men framför allt är det viktigt att frågan om arbetsmiljö kommer in i debatten, att det blir ett synligare ämne”, säger Elinor Torp, journalist på tidningen Arbetarskydd och författare till boken ”Döden på jobbet”, till DA.

Helt rätt.

Varje vecka dör någon på jobbet. Så kan vi inte ha det i svenskt arbetsliv på 2000-talet.

Oppositionen måste vässa sin kritik mot regeringen i jobbfrågan. Gör arbetsmiljön till en valfråga.

 

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.