Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Skärp straffen för arbetsmiljöbrott

23 oktober, 2013

Skrivet av

I dag är det skyddsombudens dag och på fredag är det arbetsmiljöriksdag. Det var längesedan arbetsmiljön debatterades så livligt som under de senaste veckorna. 

Reportageboken Döden på jobbet som Dagens Arbete ger ut har fått ett stort genomslag. Häromdagen ställde Aftonbladet frågan om arbetsgivarna skulle straffas hårdare vid arbetsplatsolyckor. Alla som svarade tyckte det, ja till och med Bert Karlsson.

Om regeringens minskningar av anslaget till Arbetsmiljöverket är ett stort problem så är rättsväsendets låga prioritet av arbetsmiljöbrotten ett minst lika stort problem. Det händer alltför sällan att någon ställs till svars när en arbetare dör på sitt jobb.

Dagens Arbete granskade för ett år sedan 123 dödsolyckor i industrin. Bara 14 av dessa ledde till fällande dom. De fällande domarna innebär i de allra flesta fallen bara företagsbot. Väldigt sällan ställs företagsledningarna till svars. Aldrig har någon satts i fängelse för en dödsolycka.

– När ett dödsfall inträffat på en arbetsplats är det såvitt vi kan bedöma ofta så att polispatrullen som är först på plats ofta betraktar det som en olycka där ingen är ansvarig och inte som en brottsplats, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg till DA.

Språk och världsbild hör ihop. Att enbart se döden som ett olycksfall i arbetet och inte se att det många gånger kan ha med usel arbetsmiljö eller underdimensionerat säkerhetsarbete att göra styr förstås de rättsliga processerna. Oväntade händelser kan man inte göra något åt. Dålig arbetsmiljö och livsfarliga arbeten kan man däremot förändra. Här finns ansvar att utkräva.

Ansvarsutkrävningen är dock komplicerad i dagens arbetsliv med entreprenörer som tar in underentreprenörer som i sin tur tar in underentreprenörer. De två arbetare som dränktes av skållhet tjära häromdagen var anställda hos en entreprenör som sköter underhållsarbete till SSAB. Med entreprenörer och bemanningsföretag skjuts ansvaret långt ifrån företagsledningarna. Arbetet med säkerhet och miljöfrågor sätts på undantag.

”Vi måste hitta den ansvariga, men plötsligt finns ju ingen chef som hade ansvaret.
/…/ Alla vill vara chef när man tjänar pengar. Ingen vill vara chef när man ska ta ansvar”, konstaterar Västernorrlands miljö- och arbetsmiljöbrottsutredaren Per-Erik Lindbäck i boken ”Döden på jobbet”.

Vid tiden för kalkugnsolyckan där Gustaf skadades svårt och Johan dog var det en enda polis (!) som hade att utreda Norrbottens alla svåra arbetsolyckor. Att rättsprocesserna tar oändligt lång tid och inte blir tillräckligt gedigna är därför begripligt men för den skull inte acceptabelt.

Polisen måste få resurser att prioritera arbetsmiljöbrotten. Rättsväsendet behöver ändra attityd och se mord på jobbet som lika allvarligt som mord utanför jobbet.

Det moderna arbetslivet håller på att utvecklas till en dödsfälla – i synnerhet för de unga som tvingas ta tillfälliga jobb när som helst och var som helst i massarbetslöshetens tid. Det är dags att skärpa straffen för arbetsmiljöbrott och att arbetsmiljö blir en fråga högt upp på den politiska dagordningen.

Förhoppningsvis kan vi få besked av beslutsfattarna under fredagens arbetsmiljöriksdag: hur ska ni se till att ett långsiktigt hållbart arbetsliv kan skapas?

I dag kl. 13.30 överlämnar Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein boken ”Döden på jobbet” till arbetsmarknadsministerns statssekreterare.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.