Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Lyssna till ditt hjärta, Löfven

13 november, 2013

Skrivet av

Vi var nog rätt många som satte kvällsteet i halsen när vi hörde Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven i SVT:s Agenda påstå att han tyckte det var svårt att skilja på höger och vänster i politiken.

Hans budskap var att (S) kommer att gå till val i ensamt majestät och sen kan tänka sig göra upp med vilka partier som helst utom med Sverigedemokraterna.

Att Socialdemokraterna väljer att gå till val utan att i förväg bilda en regeringsallians är fullt förståeligt, ja till och med klokt. Det taffliga rödgröna alliansbygget förra gången förskräcker både partistrateger och väljare.

Inte heller är viljan att bryta upp blockpolitiken så dum. Det var dock mer intressant på den tiden då det ännu fanns ett socialliberalt folkparti och ett folkrörelsebaserat centerparti. Inget av detta tycks längre existera så frågan är vad det är för blocköverskridande samarbeten Löfven drömmer om.

Att (S) vill gå till val på egna meriter måste innebära att dess politiska profil ska förstärkas inte försvagas. Här infinner sig tvivlet. Detta att (S) kan tänka sig göra upp med vem som helst och att partiordföranden inte kan skilja på höger och vänster stärker sannerligen inte den politiska profilen. Tvärtom försvagas Socialdemokratin som oppositionsparti.

Mumlandet i frågan om ett skolsystem som för länge sedan har havererat och om alla Carema-skandaler etcetera inom välfärdssektorn gör också att man kan undra över den Socialdemokratiska profilen. För att inte tala om de pinsamma piruetterna om det femte jobbskatteavdraget. Hur vore det om Löfven lyssnade till sitt bultande arbetarhjärta snarare än till välfärdsföretagens lobbyister eller alla spindoktorer inom partiet.

Löfvens vilja att framstå som regeringsduglig statsministerkandidat med förmåga att förhandla och kompromissa är begriplig, men denna bild har mer än hamrats in. Förtroendet för Löfven som samförståndspolitiker torde vara på topp. Problemet är att väljarna längtar efter någon som kan kritisera rådande politik och formulera hoppet om att ett annat samhälle är möjligt. Löfven måste först visa att han är förbannad på ett samhälle där välfärdssystemen krackelerar, klassklyftorna ökar och massarbetslösheten består. Också den efterlängtade medelklassväljaren kan inse att ett ojämlikt samhälle är dåligt för alla.

Partiordförandens strävan att isolera Sverigedemokraterna är utmärkt men det är just det eviga flörtandet med någon sorts mittenväljare som gör att skillnaderna mellan huvudalternativen i svensk politik blir suddigare. Medan de etablerade partierna sjunker allt djupare i mittenträsket skapas utrymme på kanterna. Sverigedemokraternas oroväckande opinionsframgångar har med avsaknaden av en tydlig konflikt i politiken att göra. I stället för höger-vänsterdimensionen blir det politikerföraktets uppdelning i ”de där uppe” mot ”oss här nere”, ”etablissemanget” mot ”antietablissemanget” som frodas och ger högerextremismens populister vind i seglen.

Löfven är en utmärkt förhandlare och klok person. Nu måste han bli en engagerad ideolog. Valet vinns inte med teknokrati utan med politisk vilja att skapa ett alternativ till högeralliansens samhällsidé.

Läs äldre ledare här. 

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.