Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Mandela gav oss modet

6 december, 2013

Skrivet av

LedareNelson Mandela blev 95 år. Döden var väntad. Nelson Mandela hade varit svårt sjuk i en lungsjukdom en längre tid. Ändå känns sorgen och saknaden överväldigande.

Det är som om att ha förlorat en nära vän utan att känna honom. Han var allas vår vän, en kosmopolit och världsledare som aldrig gjorde skillnad på människor.

Utan Nelson Mandela är världen oerhört mycket fattigare. Hans mod och strålande ledarskap har inspirerat generationer. När vi misströstat och känt uppgivenhetens mörker sänka sig har Mandela funnits där som en fyrbåk – det trotsiga hoppets ledstjärna.

Till min ungdoms första politiska kamp hörde anti-apartheidrörelsen. I både Kyrkans Ungdom och SSU som var mina folkrörelsehem arbetade vi aktivt med frågan. Vi sjöng ”Free Nelson Mandela” och skrek ”Amandla!” på gator och torg. Vi samlade in namn för bojkott av landet och delade ut listor på företag vars varor vi vägrade handla så länge de upprätthöll den avskyvärda apartheidregimen ekonomiskt. Vi läste om kolonialismen och rastänkandets historia. I anti-apartheidrörelsen blev vi övertygade antirasister.

Anti-apartheidrörelsen blev en bred folkrörelse i Sverige – politiska partier från vänster till höger utom moderaterna, människorättsorganisationer, fackföreningar, kyrkor och kulturföreningar drev frågan om att Isolera Sydafrika och att krossa rasismens politiska system. 

Dagen då Nelson Mandela stolt med knuten näve gick ut ur fängelset på Robben Island var för oss alla en oförglömlig dag. Att han sedan som nyvald president i ett demokratiskt Sydafrika reste till Sverige som första land för att tacka blev ett fantastiskt bevis på meningen med internationell solidaritet. 

Mandela var länge betraktad av västvärldens ledare som en farlig terrorist och ANC stämplades som terroriströrelse. Det tål att tänka på i dag när terroriststämpeln åter enkelt sätts på organisationer och rörelser.

Viktigt är också att minnas hur förtryckaren bestämde villkoren för kampen. Apartheidregimen var fruktansvärd i sin våldsutövning mot oskyldiga människor som fick sätta livet till bara på grund av sin hudfärg. Det hindrar inte att också ANC måste kunna kritiseras för övergrepp och våld. Men tack och lov fanns politiska ledare som exempelvis Olof Palme som kunde se förtryckets mekanismer och förstå att solidariteten med ANC och de svartas kamp var en livsnödvändighet.

Palmes tal vid ANC-galan senhösten 1985 glömmer jag aldrig. Frige Nelson Mandela, skrek Palme till tiotusentals jublande på Scandinavium i Göteborg. Några månader senare mördades han. Han fick aldrig uppleva Mandelas frigivning och apartheidregimens fall. 

”Att vara fri är inte bara att kasta av sig kedjorna, det är att leva så att vi respekterar och ökar andras frihet. Det sanna provet på vår kärlek till friheten har just börjat”, ansåg Mandela. Efter 27 år i fängelse, efter decennier av förtryck och förnedring, valde han försoningens väg i stället för hämndens. Sydafrika stod på randen till ett inbördeskrig men Mandela startade den svåra men nödvändiga försoningsprocessen. Det är så stort att det knappt går att ta in. Bara så kan verklig demokrati byggas.

”Under tjugosju år av ensamhet lät Mandela aldrig hatet ta över. Han övertygade först sina egna och sedan afrikanderna i regeringen att öppna en dialog och utan våld och inbördeskrig bygga ett fritt mångrasigt Sydafrika”, skriver författaren Per Wästberg i en minnestext i Dagens Nyheter.

Världen har idag blivit så mycket fattigare utan Mandela. Men minnet av honom är i sig en rikedom. Det manar oss att aldrig någonsin ge upp kampen mot rasismen, att aldrig någonsin låta hatet och splittringens inskränkthet ta över.

Nelson Mandela gav oss modet.

Amandla!

Läs äldre ledare här. 

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.