”Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar”Helle Klein om civilsamhällets roll i motståndet mot nazismen.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Oroväckande, Dagens Nyheter

Kjöller underblåser bokannonsens världsbild – att det finns ”en sanning” om invandringen som eliten försöker dölja. Detta är en otäck konspirationsteori som används just av främlingsfientliga rörelser.

Vi var många som satte morgonkaffet i vrångstrupen när vi slog upp Dagens Nyheter i söndags och såg helsidesannonsen för en bok kallad ”Invandring och mörkläggning”. Debatten blev het på sociala medier och jag själv påtalade det oroväckande i att DN med denna annonspublicering flyttar anständighetens gräns. Jag liksom exempelvis statsvetaren Ulf Bjereld såg det djupt problematiska i att publicera lösryckt statistik vinklad i ett syfte att peka ut en grupp i samhället, invandrarna, som ett samhällsproblem. Det är en rasistisk logik som främlingsfientliga partier brukar använda sig av.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski medgav att publiceringen inte var oproblematisk. Han hänvisade till yttrandefriheten och att debatten bör tåla den här typen av försåtlig propaganda.

Nu handlar det inte om en debattartikel utan om en annons för en bok som ger sken av objektivitet. Att annonsen rent juridiskt inte skulle strida mot lagen gör inte att beslutet att publicera är rätt. Publicistik handlar inte främst om juridik utan om etik. Varje ansvarig utgivare har ständigt att ta ställning till vad som ska publiceras eller inte publiceras. Bara för att alla har rätt att ha åsikter innebär det inte att tidningar måste publicera allt.

Till Wolodarskis heder hör att han åtminstone medger att det inte var ett självklart beslut att publicera annonsen. Den innehåller ”glidningar och tvivelaktigheter” och att valet av uppgifter ”absolut kan ifrågasättas”, anser han.

Hans kollega DN-ledarskribenten Hanne Kjöller verkar däremot inte se några problem. Att servera siffror om invandring kan väl inte ses som rasistiskt, argumenterar Kjöller och anklagar mig och kritikerna för att vara intellektuellt slappa.

Kjöller nöjer sig inte med att driva principen om yttrandefrihet (som kan problematiseras) utan undervisar oss i att det minsann är skillnad på främlingsfientlighet och rasism. Huruvida hon anser att annonsen är främlingsfientlig eller inte framgår inte. Sen påstår hon att vi anti-rasister anser oss vara klokare än andra och betraktar alla andra som korkade. Förutom att hon tillskriver mig åsikter jag inte har går hon vidare i sina beskyllningar.

”Att dölja saker eller tysta ned opponenter är att se ned på sina medmänniskor”, skriver Kjöller. Dölja saker? Tysta ned? Med den typen av grumlig retorik underblåser Kjöller bokannonsens världsbild – att det finns ”en sanning” om invandringen som eliten försöker dölja. Detta är en otäck konspirationsteori som används just av fascistiska och främlingsfientliga rörelser runtom i Europa. Om Hanne Kjöllers ledarkrönika är ett uttryck för Dagens Nyheters principiella hållning i frågan blir jag djupt bekymrad.

Nu är det inte heller bara oskyldiga ”siffror om invandring” som presenteras i annonsen utan direkt felaktiga och problematiska påståenden. Ett exempel är påståendet att Sverige skulle ha beviljat drygt 1,1 miljoner invandrare uppehållstillstånd sen år 2000. Det är fel.  Antalet uppehållstillstånd är inte detsamma som antalet personer – en och samma person kan få flera tillfälliga uppehållstillstånd. Påståendet gör inte heller skillnad på permanent och tillfälligt uppehållstillstånd. (Läs gärna kloka bloggaren Veronica Svärds genomgång av innehållet i annonsen.)

Det går att skärskåda varje enskilt påstående i annonsen och finna flera tveksamheter men viktigare är att se annonsens syfte. Den pekar ut vissa människor i samhället som enbart tärande kostnader – invandrare är bara en utgiftspost, ingen tillgång. Det är en ruggig människosyn. Tänk en annons som radar upp kostnaderna för funktionshindrade, diabetessjuka eller alla över 80 år och som pekar ut en specifik grupp som ett samhällsproblem? Annonsen förutsätter dessutom att det är skillnad på oss som har råkat födas inom nationens gränser och dem som fötts någon annanstans. Människovärdet relativiseras. Det är bekymmersamt att inte Kjöller förmår se den rasistiska logiken i detta tänkande.

Bokens båda författare rör sig i rasistiska träskmarker som Tryckfrihetssällskapet och tidningen Dispatch International. På bokens egen hemsida länkar de till recensioner som framförallt går till högerextrema sajter och bloggare. Boken hyllas på hatsajten Avpixlat.

För några år sedan kom den ena av bokens författare, Karl-Olov Arnstberg, ut med boken ”Svenskar och zigenare” där han drev tesen att den romska kulturen inte hör hemma i det svenska samhället och att romer är amoraliska. Medierna mörklägger detta så att folk inte ska få veta sanningen om de farliga romerna, menade Arnstberg.

I Hanne Kjöllers tidning, DN, beskrevs denna bok som en rasistbok och man hävdade att Arnstberg ägnar sig åt hets mot folkgrupp.

Det är till dessa rasistiska propagandister som nu DN upplåter annonsutrymme. Ledarsidans liberala tänkare hejar på och skäller samtidigt ut oss som oroas över publiceringen av denna obehagliga annons. I bästa fall är det bara aningslöshet, i sämsta fall en början till något riktigt obehagligt.

I en tid när mörkret sänker sig över Europa och fascism och rasism åter är på frammarsch har vi alla ett ansvar att upprätthålla anständighetens gräns. Den stora morgontidningen behövs i denna kamp.

Läs äldre ledare här. 


hk@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Vägen från hatet

Vi har mycket att lära av Ludvika

LEDARECivilsamhället är avgörande i motståndet mot nazism. Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar, skriver Helle Klein i sin ledare.

Återvinning

Tryck på paus, Isabella Lövin

LedareDet nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Värna framtidens pappers­arbetare

LedareBranschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Demokratin behöver sina försvarare

LEDAREVår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

3

Rösta för ett öppet Europa

LEDAREFörsvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

DA och Expressen granskar

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

Gör verklighet av nollvisionen

LEDAREIngen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Usel slogan, bra politik

Ledare”Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Värna om Saltsjöbadsandan

LedareDen svenska modellen är bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.

Skuldfällan

Ovärdigt för ett välfärdsland

LEDARE”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

4

Intet nytt, allting nytt

Ledare”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

LedareFacken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Principlöshetens Allians

Ledare”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna presenterat talmanskandidat.

6

En röst på SD är en röst för kaos

LEDARE”Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti. Gå inte på missnöjets locktoner”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

9

Valet handlar om framtiden

LEDARELyssna inte på domedagsprofeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

3

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Laglöst arbetsliv är livsfarligt

LedareDen borgerliga regeringen luckrade upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Fram växte skuggsamhället, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Politik är att vilja, inte att följa

LedareDet går bra för Sverige nu, men hur blir det efter valet? Det är den oron som bör odlas. Lämna SD:s dagordning och prata om det socialdemokratiska samhällsbygget som hör till världens bästa samhällsidé, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

Val 2018 | Pensionen

Pensionsåldern är en klassfråga

LEDAREMånga industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

DEN GLOBALA TEXTILINDUSTRIN

Våra kläder är ohållbara

Ledare”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet. Vi måste börja fråga vem som sytt vår tröja”, skriver chefredaktör Helle Klein.

Val 2018 | Sjukförsäkringen

Ett helt sjukt system

LEDARESjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

6

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Utbildningskaos hotar industrin

LEDARE”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

FACKET FÖR UNGA

Facket måste våga förändring

LEDAREDe unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

LedarkrönikaJeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Strejkrätten

Rör inte strejkrätten

LedareDen segdragna konflikten i Göteborgs hamn måste kunna lösas utan lagändring, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

4

Största problemet är inte pensionerna

LEDARKRÖNIKA”Borde vi inte börja med att göra jobben mer attraktiva, säkrare ur arbetsmiljösynpunkt innan vi kräver av människorna att de jobbar mer?”, skriver Jeanette Herulf.

2

DET NYA SAMHALL

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

LEDAREMånga kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

13

”Kläm åt fifflare i stället för funktionsnedsatta”

LEDARKRÖNIKAVisst kan vi få hjälp att klara vardagen, men beroende kommer vi alltid att vara. Sätt åt de ekonomiska fifflarna men släng inte ut barnet med badvattnet, skriver Jeanette Herulf.

Kvinnan tiger ej längre i församlingen

LEDARE#metoo-rörelsen skakar just nu om större delen av det svenska samhället. Vittnesmålen från kvinnor i alla olika branscher är både skrämmande och befriande. 

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.