Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Oroväckande, Dagens Nyheter

11 december, 2013

Skrivet av

Kjöller underblåser bokannonsens världsbild – att det finns ”en sanning” om invandringen som eliten försöker dölja. Detta är en otäck konspirationsteori som används just av främlingsfientliga rörelser.

Vi var många som satte morgonkaffet i vrångstrupen när vi slog upp Dagens Nyheter i söndags och såg helsidesannonsen för en bok kallad ”Invandring och mörkläggning”. Debatten blev het på sociala medier och jag själv påtalade det oroväckande i att DN med denna annonspublicering flyttar anständighetens gräns. Jag liksom exempelvis statsvetaren Ulf Bjereld såg det djupt problematiska i att publicera lösryckt statistik vinklad i ett syfte att peka ut en grupp i samhället, invandrarna, som ett samhällsproblem. Det är en rasistisk logik som främlingsfientliga partier brukar använda sig av.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski medgav att publiceringen inte var oproblematisk. Han hänvisade till yttrandefriheten och att debatten bör tåla den här typen av försåtlig propaganda.

Nu handlar det inte om en debattartikel utan om en annons för en bok som ger sken av objektivitet. Att annonsen rent juridiskt inte skulle strida mot lagen gör inte att beslutet att publicera är rätt. Publicistik handlar inte främst om juridik utan om etik. Varje ansvarig utgivare har ständigt att ta ställning till vad som ska publiceras eller inte publiceras. Bara för att alla har rätt att ha åsikter innebär det inte att tidningar måste publicera allt.

Till Wolodarskis heder hör att han åtminstone medger att det inte var ett självklart beslut att publicera annonsen. Den innehåller ”glidningar och tvivelaktigheter” och att valet av uppgifter ”absolut kan ifrågasättas”, anser han.

Hans kollega DN-ledarskribenten Hanne Kjöller verkar däremot inte se några problem. Att servera siffror om invandring kan väl inte ses som rasistiskt, argumenterar Kjöller och anklagar mig och kritikerna för att vara intellektuellt slappa.

Kjöller nöjer sig inte med att driva principen om yttrandefrihet (som kan problematiseras) utan undervisar oss i att det minsann är skillnad på främlingsfientlighet och rasism. Huruvida hon anser att annonsen är främlingsfientlig eller inte framgår inte. Sen påstår hon att vi anti-rasister anser oss vara klokare än andra och betraktar alla andra som korkade. Förutom att hon tillskriver mig åsikter jag inte har går hon vidare i sina beskyllningar.

”Att dölja saker eller tysta ned opponenter är att se ned på sina medmänniskor”, skriver Kjöller. Dölja saker? Tysta ned? Med den typen av grumlig retorik underblåser Kjöller bokannonsens världsbild – att det finns ”en sanning” om invandringen som eliten försöker dölja. Detta är en otäck konspirationsteori som används just av fascistiska och främlingsfientliga rörelser runtom i Europa. Om Hanne Kjöllers ledarkrönika är ett uttryck för Dagens Nyheters principiella hållning i frågan blir jag djupt bekymrad.

Nu är det inte heller bara oskyldiga ”siffror om invandring” som presenteras i annonsen utan direkt felaktiga och problematiska påståenden. Ett exempel är påståendet att Sverige skulle ha beviljat drygt 1,1 miljoner invandrare uppehållstillstånd sen år 2000. Det är fel.  Antalet uppehållstillstånd är inte detsamma som antalet personer – en och samma person kan få flera tillfälliga uppehållstillstånd. Påståendet gör inte heller skillnad på permanent och tillfälligt uppehållstillstånd. (Läs gärna kloka bloggaren Veronica Svärds genomgång av innehållet i annonsen.)

Det går att skärskåda varje enskilt påstående i annonsen och finna flera tveksamheter men viktigare är att se annonsens syfte. Den pekar ut vissa människor i samhället som enbart tärande kostnader – invandrare är bara en utgiftspost, ingen tillgång. Det är en ruggig människosyn. Tänk en annons som radar upp kostnaderna för funktionshindrade, diabetessjuka eller alla över 80 år och som pekar ut en specifik grupp som ett samhällsproblem? Annonsen förutsätter dessutom att det är skillnad på oss som har råkat födas inom nationens gränser och dem som fötts någon annanstans. Människovärdet relativiseras. Det är bekymmersamt att inte Kjöller förmår se den rasistiska logiken i detta tänkande.

Bokens båda författare rör sig i rasistiska träskmarker som Tryckfrihetssällskapet och tidningen Dispatch International. På bokens egen hemsida länkar de till recensioner som framförallt går till högerextrema sajter och bloggare. Boken hyllas på hatsajten Avpixlat.

För några år sedan kom den ena av bokens författare, Karl-Olov Arnstberg, ut med boken ”Svenskar och zigenare” där han drev tesen att den romska kulturen inte hör hemma i det svenska samhället och att romer är amoraliska. Medierna mörklägger detta så att folk inte ska få veta sanningen om de farliga romerna, menade Arnstberg.

I Hanne Kjöllers tidning, DN, beskrevs denna bok som en rasistbok och man hävdade att Arnstberg ägnar sig åt hets mot folkgrupp.

Det är till dessa rasistiska propagandister som nu DN upplåter annonsutrymme. Ledarsidans liberala tänkare hejar på och skäller samtidigt ut oss som oroas över publiceringen av denna obehagliga annons. I bästa fall är det bara aningslöshet, i sämsta fall en början till något riktigt obehagligt.

I en tid när mörkret sänker sig över Europa och fascism och rasism åter är på frammarsch har vi alla ett ansvar att upprätthålla anständighetens gräns. Den stora morgontidningen behövs i denna kamp.

Läs äldre ledare här. 

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.