Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Vem vinner på TSL?

4 december, 2013

Skrivet av

LedareHälften av de personer som kontaktade ett bemanningsföretag fick jobb inom en vecka. Det är siffror som manar till eftertanke! Slå det om ni kan, Arbetsförmedlingen, skriver Bemanningsföretagen/Almega i sin blogg.

Självförtroendet tycks det inget fel på. Frågan är om det har med verkligheten att göra.

Dagens Arbete granskar just nu omställningsföretagen och det så kallade TSL-systemet. I vår oktobergranskning berättade vi om tveksamheter i omställningsföretagens marknadsföring gentemot de förtroendevalda inom facken. Vi kunde avslöja en regelrätt mutkultur.

Nu kommer vi med ännu ett avslöjande: stora koncerner som Lernia, Manpower och Antenn använder sig av så kallad koncernintern omställning. De slussar uppsagd arbetskraft mellan sina egna bemannings- och omställningsföretag och tjänar miljoner. Så kan stora koncerner utnyttja omställningsstödet genom att säga upp och sedan återanställa samma arbetskraft.

Båda dessa avslöjanden har fått TSL att se över sina etiska principer och inleda en dialog med branschen. Det är utmärkt. Med tanke på att det är de anställdas pengar som används är det av största vikt att det går rätt och riktigt till. TSL kan när det fungerar vara ett viktigt komplement till arbetsförmedlingen därför är det illavarslande när vinstjakt går före etik. Trovärdigheten är i gungning.

När Almega och andra använder TSL i sitt kampanjande mot arbetsförmedlingen gagnar det inte heller systemet. Dagens Arbete har granskat statistiken bakom omställningsföretagens ”strålande resultat”. Till TSL:s fördel hör transparensen. All statistik finns på hemsidan bara man orkar tröska igenom den. TSL ger visserligen ut egna mer lättlästa rapporter men då klumpas statistiken över dem som fått jobb ihop, oavsett om det rör sig om tillfälliga jobb eller tillsvidareanställningar.

– Den detaljerade statistiken är rörig rent grafiskt, säger TSL:s VD Tomas Petti till Dagens Arbete.

Det må så vara. Men när det påstås att nästan 80 procent av dem som får omställningsstöd får nytt jobb är det en skönmålning som heter duga. Nytt jobb kan visst i TSL:s värld vara alltifrån några timmars inhopp till fast anställning. 

Dessutom varslas många men återanställs sen på samma jobb. Dessa redovisas då som om de fått nytt jobb på grund av omställningsföretagets insatser.

– Om det i statistiken ser ut som våra medlemmar fått nytt jobb är det fult och fel. Det känns missvisande, säger Willy Tunér klubbordförande på Volvo CE i Arvika. 

I Arvika varslades 86 personer i oktober förra året. Omställningsföretag kopplades in men i slutändan stannade i stort sett samtliga varslade kvar på sina gamla anställningar. Att påstå att dessa fått nytt jobb är att trixa med siffror. 

I TSL:s egen ”rörigare” statistik visar det sig att nästan en fjärdedel av dem som fått ”nytt jobb” sedan 2011 gått tillbaka till sin gamla arbetsplats.

I vår granskning finns fler exempel på siffertrixande. Sammantaget ger det en ganska sjaskig bild av en bransch som gör allt för att ge sig själv fördelar. Det stärker sannerligen inte förtroendet för de anställdas egen trygghetsfond.

Och inte blir det bättre när TSL:s fina staplar används i politiska kampanjer av dem som vill privatisera arbetsförmedlingen. De fackliga företrädarna i TSL:s styrelse borde just mana till eftertanke.

Se upp så att TSL inte kidnappas av intressen som har annat än arbetarnas bästa för ögonen. 

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.