Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Arbetsmarknadsminister – till vad?

22 januari, 2014

Skrivet av

Massarbetslösheten består. Långtidsarbetslösheten biter sig fast och ungdomsarbetslösheten ställer hela generationer i ett utanförskap som skapar allt annat än framtidstro.

I detta läge har vi en arbetsmarknadsminister som inte vill något. Moderaten Elisabeth Svantesson blev arbetsmarknadsminister i september förra året. När riksdagen körde igång igen efter julledigheten visade det sig att det på listan över kommande propositioner från regeringen i år inte finns några propositioner som handlar om arbetsmarknaden.

Noll förslag om hur arbetslösheten ska bekämpas. Så ser regeringen Reinfeldts passivitetspolitik ut.

Svenska dagbladet har granskat mandatperiodens tre första år, då arbetsmarknadsministern hette Hillevi Engström. Moderaten Engström lade fram åtta propositioner under sin tid som minister. Tre av dessa handlar dock om hanteringen av personuppgifter och har alltså inte direkt med arbetsmarknadspolitik att göra. Två propositioner är dessutom beställningar av EU och oppositionen.

Det återstår tre propositioner som är den dåvarande arbetsmarknadsministerns egna förslag till hur arbetslösheten ska bekämpas.

Ynkligt är ett understatement.

Jobbpolitiken är mer än arbetsmarknadspolitik, förklarade arbetsmarknadsminister Svantesson för riksdagen förra veckan.

Jovisst, men varken sänkt a-kassa, fas 3-jobb, försämrad sjukförsäkring, jobbskatteavdrag eller lägre restaurangmoms har lett till några avgörande resultat. Arbetslösheten ligger på 8,7 procent enligt senaste statistiken. För de hundratusentals medborgare som tvingas söka jobb som inte går att söka duger inte Svantessons svar.

Problemet är att arbetsmarknadspolitiken i regeringen Reinfeldts tappning tappat alla sina verktyg för verklig förändring. Arbetslösheten ses av de nya moderaterna som ett individproblem som ska coachas bort eller fostras bort genom försämrade socialförsäkringar. Bidragslinje har ställts mot arbetslinje men i själva verket leder politiken till att allt fler trängs ut i socialbidragsberoende i stället för att få hjälp med omställning till nytt jobb.

Av arbetsmarknadspolitiken blev det socialpolitik, en repressiv sådan. Så skapas inte ett kreativt samhällsklimat.

Arbetsförmedlingen befinner sig i djup kris. Förtroendet från företagare och medborgare är kört i botten. Det är politiska beslut som avlövat förmedlingens förmåga att vara motor i omställningen från arbetslöshet till arbete.

Matchningen på arbetsmarknaden fungerar inte. Industrin skriker efter kompetent arbetskraft men arbetsförmedlingen har inte längre verktygen att skaffa fram denna arbetskraft. I stället drivs folk ut i långtidsarbetslöshetens utanförskap.

Det finns mycket att göra för en arbetsmarknadsminister, om hon bara vill.

Vad ska vi ha en arbetsmarknadsminister till som inte driver arbetsmarknadspolitik? Vårens propositionslista är ytterligare ett tecken på att regeringen Reinfeldt inte har några idéer för hur Sverige ska återgå till full sysselsättning.

Läs äldre ledare här. 

 

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?