Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

När farsan ville ta livet av sig

17 januari, 2014

Skrivet av Kurt Nurmi

Kurt NurmiMin morsa och farsa grälade rätt ofta under min uppväxt. Som liten mest registrerade jag den saken. Det var helt enkelt så vi hade det.

Nu som äldre kan jag bättre se vad grälen handlade om. Det går att psykologisera, ingen av mina föräldrar hade funnit sin idealpartner och bägge hade i stunder inneboende ångestkänslor som säkert följt dem från tidig ålder.

Men denna bakgrund är inte tillräcklig förklaring för att de blev osams. Det fanns en annan omständighet som utlöste grälen, och det var att pengarna inte ville räcka till.

I ett småländskt litet samhälle i början av 1960-talet var det kanske inte så mycket en enkel arbetarfamilj fordrade. Men behov fanns bortom det rent vardagliga. Det kunde gälla att köpa en frysbox att förvara kött i från farsans jakt, kanske även glasspaket från mejeriet till mig. Eller borde inte morsan få köpa en ny kappa på postorder? Det var ganska enkla och basala saker, men som hamnade på ett icke existerande lyxkonto, eftersom den ekonomiska marginalen var så snäv. Det var hart när omöjligt att kunna unna sig något som föreföll extra.

Morsan var hemmafru, understimulerad och isolerad i den småländska byn. Farsan gick på gränsen av sin förmåga när han plågade sig igenom dagarna som gjutare. Han tjänade ganska hyggligt som yrkesarbetare, hon just ingenting. Ibland idylliseras denna tid och det undras hur man kunde klara sig på en lön. Saken är nog den att många säkerligen ofta hade skralt med pengar. Man hankade sig fram.

Penningbekymren ledde hos oss till att bomberna briserade emellanåt om kvällarna.

Morsan klagade över att vi hade så lite, farsan över att hon var grinig. Sedan sade morsan att farsan var grinig. Hon hade ju alltid maten på bordet när han kom hem på sin lättviktsmotorcykel. Och han sade något om lönekuverten han levererade efter att ha gjutit stekpannor i 50 graders värme. Var det inte gott nog kanske?

En kväll brast det totalt. Ett gräl tog utvecklingen att min farsa grep hagelbössan, stoppade i ett par skott och rusade ut på gården utanför vårt lilla förhyrda hus. Han skulle ända sitt liv. Min morsa famnade mig och sprang efter. Både morsan och farsan var bortom sig av ilska och sorgsenhet. Han skulle göra slut på sig för att det inte räckte med att han försåg den lilla familjen med mat och husrum. Morsan bad om nåd: vart skulle hon och pojken ta vägen om han inte längre fanns?

I denna minnesbild kan jag se hur bottnen kan brista för människor, hur nära vardagen ligger tragedin, hur pressade människor kan känna sig.

Som barn tänkte jag möjligen att det var det vanliga grälet om pengar. Som nu vuxen kan jag tänka att händelsen var ett utslag av att hela förhållandet gungade. Alkohol fanns inte med i bilden, eftersom farsan möjligtvis tog en snaps till jul och morsan var helnykterist. Och fogden knackade inte på dörren, en sådan sak var helt främmande för mina föräldrar, de betalade sina räkningar. Istället var det som att orken höll på att tryta och att den ekonomiska osäkerheten ledde fram till en akut situation. Där allt sattes på spel.

Jag kan även i minnet se hur mina föräldrar efteråt lyckades försonas. Farsan plockade ur skotten ur bössan, hängde in den i garderoben. Morsan gjorde kaffe, båda började ägna sig åt mig. Skamsenheten var monumental hos båda.

Morgonen därpå gick jag till skolan, farsan tog motorcykeln till fabriken och morsan vankade antagligen oroligt av och an i vår stuga. Allt var som vanligt.

Trots denna händelse, och att flera andra följde men dock ej vad jag kan minnas på samma yttersta gräns, höll morsan och farsan samman livet ut. De hade ingått en pakt, av symbiotisk karaktär. Ingen av dem trivdes egentligen i det de levde i. Men det gäller att hålla ut. Tillsammans försökte de stå starka mot yttre, även inre, tryck av skilda slag.

Med åren har jag blivit alltmera förstående mot hur livet kan ge vika för somliga. Har även tänkt på den spång utan räcken över en ravin som livet är. Och livets slut ligger inte där framför en, utan är ständigt närvarande som ett stup på spångens bägge sidor. Med åldern smalnar spången av och stupen bredvid tränger allt närmare.

Men inte bara livet i sig är förklaring till att spången är smal. I orättvisans namn är spångbredden olika för olika människor beroende på omständigheter, bakgrund och klasstillhörighet. Inte på det direkta individplanet, där givetvis rik som fattig kan drabbas av sjukdomar, olyckor och helveten allt efter hur en eventuell gud önskar ordna med scenariot. Men det finns generella samband, allmänna villkor och samhällsförhållanden att väga in.

Pengar är en viktig faktor för vilka liv vi får leva. Fint folk pratar ogärna öppet om pengar, men de behöver ju inte oroa sig egentligen, eftersom de vet att de har gott om stålar. Men folk med begränsad plånbok måste tala om pengar, för att försöka komma på hur man skall överleva. Ändå har senaste årens diskussion mest kommit att handla om hur de som har det bra skall få ännu mera att röra sig med.

Vi har gått in i en orättfärdig värld med avgrundsdjup oförståelse kring att vi måste dela på tillgångarna.

Jag föreställer mig att antalet små flickor och pojkar som måste vara med om trauman, i dag som förr, kan vara många; liksom hotande katastrofer; att människor i sin förtvivlan dras in i relationsgräl som förpestar livet. Som blir en källa till bristande tilltro – till partnern, till livet, till allt.

Du kanske också vill läsa…

Det ogina samhället

Det ogina samhället

”Det anses rimligt att en bänk i ett offentligt rum är privatägd – försedd med det tydliga budskapet: Den här är vår, ingen annans. ” Skribenten Kurt Nurmi funderar på vad ägandet gör med oss alla.

Ge en slant, för fan!

Varje dag tar sig en man tålmodigt upp för Peter Myndes backe vid Slussen i Stockholm. Han stödjer sig på en käpp och släpar sig, sin kropp och sina krokiga och ovilliga ben uppför den knaggliga kullerstensbelagda backen.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.