Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Otrygghet har ersatt utanförskap

15 januari, 2014

Skrivet av

I dag får vi en försmak av valårets kommande debatter. I riksdagen hålls partiledardebatt. Upplägget är känt på förhand: Regeringen hävdar att det mesta är bra. Oppositionen säger tvärtom att det mesta är uselt.

Förhoppningsvis får vi veta vad de tänker göra åt saken.

Bortom det politiska spelet finns verkligheten. Faktum är att verkligheten är den mest svårhanterliga oppositionen för regeringen Reinfeldt i dag.

Statsminister Fredrik Reinfeldts politiska legitimitet grundar sig på hans proklamationer om att bekämpa arbetslösheten och utanförskapet. På båda punkterna har han misslyckats.

Massarbetslöshet råder och utanförskapet har inte minskat sedan Reinfeldt tog makten 2006. Utanförskapets innehåll har ändrats. Andelen förtidspensionerade och sjukskrivna har minskat. Men andelen arbetslösa och personer i arbetsmarknadsåtgärder har ökat. Ungefär 40 procent av socialbidragen som betalas ut i dag är förknippade med arbetslöshet. En fjärdedel av dessa bidragstagare är inte med i a-kassan.

”Utanförskapet, det är människor som hankar sig fram som förtidspensionärer eller på en sjukpenning som blivit sämre. Det är människor som lever på en a-kassa som blivit sämre och det är människor som hamnat i pysselsättning och åtgärder”, skrev Daniel Swedin träffande på Aftonbladets ledarsida nyligen.

Regeringen Reinfeldts medicin mot det växande utanförskapet har varit att försämra trygghetsnäten ännu mer – nedmonteringen av sjukförsäkring och a-kassa har drivit in människor i socialbidragsberoende i stället. Och arbetsförmedlingen har förvandlats till socialkontor.

Reinfeldts arbetslinje har blivit en snara om halsen på sjuka och arbetslösa. Arbetsförmedlingen fungerade inte alltid bra förr men den hade åtminstone till uppgift att med aktiva åtgärder lotsa arbetslösa till utbildning, omskolning och nya jobb. I dag får arbetsförmedlare istället agera poliser och hota arbetslösa med förlorad ersättning om de inte söker alla de jobb som inte finns att söka. Att med utbildning rusta människor för att åter kunna bli arbetstagare är visst ett minne blott. Arbetslöshet ses numera som ett individproblem som ska coachas bort genom att den arbetslösa lär sig tänka positivt.

Alltmedan nuvarande arbetsmarknadspolitik är ett hån mot både arbetslösa och arbetsförmedlare förlorar vi nya generationer som ställs allt längre från arbetsmarknaden. De ungas situation i dagens samhälle är ett skrämmande bevis på att Reinfeldts bekämpande av utanförskapet i själva verket har skapat otrygghetens samhälle.

Otrygga anställningar, bemanningsjobb, dålig arbetsmiljö och lönedumping hör numera till svenskt arbetslivs vardag. Det är de unga som utnyttjas till bristningsgränsen, de unga som aldrig får fast jobb och därför heller ingen bostad.

Debatten om ”prekariatet” borde bli valets huvudfråga (läs intervjun med Guy Standing här) för den handlar just om konsekvenserna av det nya otrygga arbetslivet och det allt hårdare samhällslivet. Här finns den verklighet som skriker ut regeringens misslyckande.

Reinfeldt skyr den. Han har fullt upp med att putsa på retoriken.

Läs äldre ledare här. 

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.